Abstract
Amaç: Bu çalışmada, Düzce İl merkezinde çocukluk çağı obezite prevalansı ve çocukluk çağı obezitesinin gelişmesinde rol oynayan faktörlerin belirlenmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma bir kesitsel ve vaka kontrol çalışmadır. Düzce merkezinde 1245 ilkokul ikinci sınıf öğrencisine antropometrik ölçümler yapıldı. Yaşa göre vücut kütle indeksi z skoru (BAZ) +2 ve üzeri (vaka grubu) ile -2 ile +2 (kontrol grubu) arasında olan öğrencilerin ailelerine anket uygulandı.
Bulgular: Bulunan obezite sıklığı %10,1 idi. Çocuklukta obezitenin gelişmesinde; yemeğini hızlı yemek (OR=2,38, p=0,016), düzenli olarak öğle yemeği yemek (OR=3,52, p=0,001), düzenli (haftanın yedi günü) olarak kahvaltı yapanlarla karşılaştırıldığında genellikle (haftanın 4-6 günü) kahvaltı yapmak (OR=3,67, p=0,006), doğum ağırlığı 2500 gr'ın altında olanlar ile karşılaştırıldığında doğum ağırlığı 4000 gr'ın üzerinde olmak (OR=12,02, p=0,002), çocuğunun kilosundan memnun ebeveynlerle karşılaştırıldığında orta düzeyde memnun olmak (OR=24,13, p<0,001), memnun olmamak (OR=47,11, p<0,001), hiç memnun olmamak (OR=39,38, p=0,001) riskli bulundu. Obez akrabaların sayısı ne kadar fazla olursa, obezite riski o kadar yüksekti (OR=1,38, p=0,008).
Sonuç: Çocuğun doğum ağırlığı, obez akrabalarının sayısı, beslenme alışkanlıkları, ebeveynlerin çocuğun kilosundan duydukları memnuniyetsizlikler obezitenin gelişmesinde etkilidir.