Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sağlık Mesleği Öğrencilerinde Sigara Kullanımı, Problem Çözme Becerisi ve Kontrol Odağı Algılarının Değerlendirilmesi

Yıl 2017, Cilt: 19 Sayı: 3, 70 - 74, 22.07.2018

Öz

Amaç: Sağlık mesleği öğrencilerinde sigara kullanımı ile ilgili verilerin izlenmesi; öğrencilerin sağlıklarını koruyabilmek ve geliştirebilmek için önemlidir. Sağlık mesleği çalışanları toplum için rol model olabildiklerinden verilerin izlenmesi sigara kullanımına karşı mücadelede başarılı olmak için de gereklidir. Bu sebeplere ek olarak sağlık mesleği öğrencileri için yüksek problem çözme becerileri ve dışsal yerine içsel denetim odaklı olmaları da olumlu özellikler olabilmektedir. Araştırmada Düzce Üniversitesinde 2012-2013 öğrenim yılında Tıp, Hemşirelik, Sosyal Hizmet birinci ve üçüncü dönem öğrencilerinde sigara kullanımı ile ilgili veriler, problem çözme becerisi ve iç-dış kontrol odağı algıları ve bunların birbirleriyle ilişkilerini değerlendirmek amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Küresel Sağlık Mesleği Öğrencileri Anketi (Global Health Professions Student Survey-GHPSS) 2008’den uyarlanan anket soruları, Rotter’in İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği (RİDKOÖ) ve Problem Çözme Envanteri (PÇE) kullanılmıştır. Araştırma tanımlayıcı tiptedir. Örnekleme yöntemine başvurulmamış, araştırma evreninin tamamı çalışmaya dahil edilmiştir. Veri analizleri için uygun istatistiksel testler kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırmada sigara kullanma sıklığı (anket öncesi son 30 günde en az bir kez sigara içenler) %28, erkeklerde %45,9 ve kadınlarda %17,5’tir. PÇE toplam puanı ve RİDKOÖ puanında bölüm, sınıf ve cinsiyete göre istatistiksel anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sigara içen ve içmeyenlerin PÇE toplam puanı ve RİDKOÖ puanı arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05).
Sonuç: Sağlık mesleği öğrencilerinde sigara içme sıklığının toplumdaki ile benzer olduğu bulunmuştur. Sigara kullanımı ile PÇE ve RİDKOÖ puanları arasında anlamlı bir ilişki gösterilememiştir.

Evaluation of Cigarette Smoking, Perceptions of Problem Solving Skills and Locus of Control in Health Profession Students

Yıl 2017, Cilt: 19 Sayı: 3, 70 - 74, 22.07.2018

Öz

Aim: Monitoring data about smoking among health profession students is important to be able to maintain and improve students health condition. Besides, health profession labour may be role models for society and therefore, data monitoring is essential to be successful in the campaign against smoking. In addition to these reasons, high problem-solving skills and internal locus of control instead of external may be favourable features for health profession students. In this study, it was aimed to evaluate smoking related data, perceptions of problem solving skills and internal-external locus of control, the relations between these parameters among 1st and 3rd year students of Medical, Nursing and Social Work Departments of Duzce University within the 2012-2013 academic year period.
Material and Methods: A questionnaire matching Global Health Profession Student Survey (GHPSS) 2008, Rotter's Internal-External Locus of Control Scale (RIELCS) and Problem Solving Inventory (PSI) were used in this study. This was a descriptive study. There was no sample selection, all of the research universe was included in the study. Appropriate statistical tests were used for data analyzes.
Results: The prevalence of current users of cigarette (having used cigarette at least once in last 30 days preceding the survey) was 28%, 45.9% in male and 17.5% in female. There was no statistically significant difference in total score of PSI and RIELCS score between different departments, classes and gender (p>0.05). There was no statistically significant difference between smokers and nonsmokers in RIELCS score and total score of PSI (p>0.05).
Conclusion: The prevalence of smoking in health profession students was found to be similar to that of the society. There was no significant relationship between smoking and the scores of PSI and RIELCS.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Cem Yıldırım

Atilla Senih Mayda

Yayımlanma Tarihi 22 Temmuz 2018
Gönderilme Tarihi 25 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 19 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yıldırım, C., & Mayda, A. S. (2018). Sağlık Mesleği Öğrencilerinde Sigara Kullanımı, Problem Çözme Becerisi ve Kontrol Odağı Algılarının Değerlendirilmesi. Duzce Medical Journal, 19(3), 70-74.
AMA Yıldırım C, Mayda AS. Sağlık Mesleği Öğrencilerinde Sigara Kullanımı, Problem Çözme Becerisi ve Kontrol Odağı Algılarının Değerlendirilmesi. Duzce Med J. Temmuz 2018;19(3):70-74.
Chicago Yıldırım, Cem, ve Atilla Senih Mayda. “Sağlık Mesleği Öğrencilerinde Sigara Kullanımı, Problem Çözme Becerisi Ve Kontrol Odağı Algılarının Değerlendirilmesi”. Duzce Medical Journal 19, sy. 3 (Temmuz 2018): 70-74.
EndNote Yıldırım C, Mayda AS (01 Temmuz 2018) Sağlık Mesleği Öğrencilerinde Sigara Kullanımı, Problem Çözme Becerisi ve Kontrol Odağı Algılarının Değerlendirilmesi. Duzce Medical Journal 19 3 70–74.
IEEE C. Yıldırım ve A. S. Mayda, “Sağlık Mesleği Öğrencilerinde Sigara Kullanımı, Problem Çözme Becerisi ve Kontrol Odağı Algılarının Değerlendirilmesi”, Duzce Med J, c. 19, sy. 3, ss. 70–74, 2018.
ISNAD Yıldırım, Cem - Mayda, Atilla Senih. “Sağlık Mesleği Öğrencilerinde Sigara Kullanımı, Problem Çözme Becerisi Ve Kontrol Odağı Algılarının Değerlendirilmesi”. Duzce Medical Journal 19/3 (Temmuz 2018), 70-74.
JAMA Yıldırım C, Mayda AS. Sağlık Mesleği Öğrencilerinde Sigara Kullanımı, Problem Çözme Becerisi ve Kontrol Odağı Algılarının Değerlendirilmesi. Duzce Med J. 2018;19:70–74.
MLA Yıldırım, Cem ve Atilla Senih Mayda. “Sağlık Mesleği Öğrencilerinde Sigara Kullanımı, Problem Çözme Becerisi Ve Kontrol Odağı Algılarının Değerlendirilmesi”. Duzce Medical Journal, c. 19, sy. 3, 2018, ss. 70-74.
Vancouver Yıldırım C, Mayda AS. Sağlık Mesleği Öğrencilerinde Sigara Kullanımı, Problem Çözme Becerisi ve Kontrol Odağı Algılarının Değerlendirilmesi. Duzce Med J. 2018;19(3):70-4.
Creative Commons Lisansı
Düzce Tıp Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.