Aim: Caffeine has a stimulating effect on the central nervous system functions and are includednaturally in beverages such as tea and coffee while it is added later some beverages such ascola. Different amounts of caffeine are consumed with these drinks in many countries. Inparticular, the amount of caffeine in Turkish coffee is not clear. In our study, caffeine levelswere measured at beverages and Turkish coffee from different markets in Turkey.Method: Three samples were collected from each of teas, coffees, Turkish coffee, soft drinksand energy drinks at beverages sold different brands and forms. After maintainingstandardization in the preparation of beverages, the amounts of caffeine were analyzed withultraviolet determination method by HPLC.Results:The highest concentration of caffeine in drinks in the measurement was found to bethe Turkish coffee (858mg/L). Caffeine levels were measured in normal tea 840 mg/L ,in solublecoffee 509 mg/L, in tea bags 218 mg/L, in coke 148 mg/L and in energy drinks 169 mg/L.Discussion and Conclusion: Caffeine containing drinks are consumed through the entire lifefrom childhood to senescence. Received moderate amounts of caffeine provide positive benefitssuch as increased motivation, alertness, self-feeling energetic. Furthermore gradually with theincrease of amount consumed caffeine cause unwanted symptoms such as headache,nervousness. Therefore the knowledge of amount caffeine at daily use drinks in a country isimportant for health of consumers
Amaç: Santral sinir sistemi üzerine uyarıcı etkiye sahip olan kafein, çay ve kahve gibi bazıiçeceklerde doğal olarak bulunmakta iken kola gibi içeceklere sonradan katılmaktadır. Kafeintoplumun pek çok kesimi tarafından bu içecekler içinde değişik seviyelerde tüketilmektedir.Özellikle Türk kahvesindeki kafein miktarı net olarak bilinmemektedir. ÇalışmamızdaTürkiye’de marketlerde satılan farklı markalardan elde edilen içeceklerdeki kafein miktarıölçüldü.Yöntem: Farklı marka ve farklı formlarda satılan kahveler, çaylar, diyet içecekleri, enerjiiçecekleri ve Türk kahvesinin her birinden 3 örnek alındı. İçeceklerin hazırlanmasındastandardizasyon sağlandıktan sonra, içeceklerdeki kafein miktarı HPLC yöntemiyle analiz edildi.Bulgular: Ölçüm yapılan içecekler içerisinde en yüksek kafein konsantrasyonunun Türkkahvesinde olduğu saptandı (858 mg/L). Dökme çayda 840 mg/L, çözünebilir kahvede 509mg/L, poşet çayda 218 mg/L, kolada 148 mg/L, enerji içeceklerinde 169 mg/L kafein ölçüldü(markalar içinde en yüksek çıkan değerlerdir).Tartışma ve Sonuç: Kafein içeren içecekler çocukluktan yaşlılığa kadar yaşamın her dönemindetüketilmektedir. Alınan kafeinin ılımlı miktarları uyanıklık, kendini enerjik hissetme, motivasyonartışı gibi olumlu faydalar sağlarken, gittikçe alım miktarlarının artması ile birlikte baş ağrısı,sinirlilik gibi istenmeyen semptomların çıkmasına neden olmaktadır. Bu yayında, ülkemizdekigünlük yaşamda kullanılan içeceklerin içerdiği kafein miktarının bildirilmesi tüketicilere ciddibir bilgi kaynağı sunmaktadır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 15 Issue: 3 |