Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SÜRDÜRÜLEBİLİR SAĞLIK TURİZMİNİN HİZMET SAĞLAYICILARININ ALGILANAN İMAJINA ETKİSİ

Yıl 2024, , 235 - 247, 31.12.2024
https://doi.org/10.55179/dusbed.1530148

Öz

Bu çalışmanın amacı sürdürülebilir sağlık turizmi kriterlerinin hizmet sağlayıcılarının algılanan imajı üzerindeki etkisini tespit etmektir. Çalışmanın evrenini İstanbul ilinde faaliyet gösteren uluslararası sağlık turizmi yetki belgeli özel bir sağlık kuruluşundan sağlık turizmi hizmeti almış olan Türk kökenli uluslararası hastalar oluşturmuştur. Örneklem grubunu basit rastgele yöntemle seçilen 384 sağlık hizmeti alan sağlık turistleri oluşturmaktadır. Katılımcılara nicel araştırma aracı olan anket ile ulaşılarak veriler yüz yüze elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS ve AMOS istatistiksel analiz programları kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Test yeniden test, iç tutarlılık güvenirliği ve yapısal geçerlilik (Path) analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, sağlık turizminin sürdürülebilirlik kriterlerinin hizmet sağlayıcıların algılanan imajı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu ve pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Sağlık turizminin sürdürülebilirlik kriterleri bir birim artarsa, hizmet sağlayıcıların algılanan imajı da artacaktır. Bununla birlikte hastanenin kurumsal imajına ilişkin boyutlardan kalite faktörünün yüksek düzeyde algılandığı belirlenmiştir. Sağlık turistleri için, kalite boyutu ile ilgili olarak hizmet aldıkları sağlık personelinin alanında deneyimli olması, hasta bilgilerinin gizliliğine özen gösterilmesi, hastanede güncel tanı ve tedavi yöntemlerinin kullanılması, hastalıkların tanı ve tedavi sürecinde kullanılan tıbbi ekipmanlar önemli görülmektedir.

Kaynakça

  • Agaraj, X. & Murati, M. (2009). Tourism an important sector of economy development. Annals-Economy Series, 1, 83-90.
  • Akıncı, Z. (2015). Engelli bireylerin erişilebilir turizm beklentilerinin değerlendirilmesine yönelik nitel bir araştırma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(1), 97-113.
  • Ataman, H., Esen, M.F. & Vatan, A. (2017). Medikal turizm kapsamında sunulan sağlık hizmetlerinde kalite ve hasta güvenliği. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 3(1), 28-44.
  • Aydin, G. & Karamehmet, B. (2017). Factors affecting health tourism and ınternational health-care facility choice. International Journal of Pharmaceutical and Healthcare Marketing, 11(1), 16-36.
  • Baka, M., Akdeve, E. & Gedik-Balay, İ. (2013). Türkiye sağlık turizm sektörünün analizi ve strateji önerileri. İşletme Araştırmaları Dergisi, 5(3), 64-92.
  • Cengiz, F. & Aksöz, E.O. (2018). Müşteri odaklı pazarlama kapsamında engelli turizmine yönelik teorik bir inceleme. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 11(1), 126-138.
  • Choi, K. S., Cho, W. H., Lee, S., Lee, H. & Kim, C. (2004). The relationships among quality, value, satisfaction and behavioral ıntention in health care provider choice: A South Korean Study. Journal of Business Research, 57(8), 913-921.
  • Connell, J. (2013). Contemporary medical tourism: conceptualisation, culture and commodification. Tourism management, 34, 1-13.
  • Constanza, R. & Patten, B.C. (1995). Defining and predicting sustainability. Ecological Economics, 15(3), 193–196.
  • Dalkıran, G.B. (2017). Bir Sağlık turizmi destinasyonu olarak Trakya Bölgesi. Social Sciences Research Journal, 6(4), 162-178.
  • Edinsel, S. & Adıgüzel, O. (2014). Türkiye'nin sağlık turizmi açısından son beş yıldaki dünya ülkeleri içindeki konumu ve gelişmeleri. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 167-190.
  • Elkington, J. (1997). Cannibals with forks: the triple bottom line of 21st century business. Stoney Creek: New Society Publishers.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı. (2023). Enerji Verimliliği El Kitabı. https://enerji.gov.tr/Media/Dizin/EVCED/tr/EnerjiVerimlili%C4%9Fi/E%C4%9Fitimler/Enerji_verimliligi_e%C4%9Fitim_kitabi.pdf (E.T.: 15.09.2023).
  • Fornell, C. & Larcker, D. F. (1981). Structural equation models with unobservable variables and measurement error: algebra and statistics. Journal of Marketing Research, 18, 382-388.
  • Gemalmaz, H.B. & Ertan, İ.M. (2015). "Rabbim Cleveland Dedi": sağlık turizmi-insan hakları ilişkisi üzerine başlangıç notları. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 70, 1004-1039.
  • Gençay, C. (2007). Sağlık Turizmi. M. Bulu ve İ.H. Eraslan (Eds.), İçinde: Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Turizm Sektörü (ss.172-180), İstanbul: Kazancı Hukuk Yayınevi.
  • Giannetti, B.F., Sevegnani, F., Almeida, C.M., Agostinho, F., García, R.R.M. & Liu, G. (2019). Five sector sustainability model: a proposal for assessing sustainability of production systems. Ecological Modelling, 406, 98–108.
  • Göncü, K.K. & Çetin, O. (2022). A decision model for supplier selection criteria in healthcare enterprises with dematel ANP Method. Sustainability, 14(21), 13912.
  • Holdgate, M.W. (1987). Our Common Future: The Report of the World Commission on Environment and Development. Oxford University Press.
  • Jackson, L. A. & Barber, D.S. (2015). Ethical and sustainable healthcare tourism development: a primer. Tourism and Hospitality Research, 15(1), 19–26.
  • Jadhav, S., Yeravdekar, R. & Kulkarni, M. (2014). Cross-border healthcare access in South Asian Countries: learnings for sustainable healthcare tourism in India. Procedia Soc Behav Sci, 157, 109–117.
  • Kalaycı, Ş. (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Asil Yayınları.
  • Lee, TJ, Lim, H. & Kim, D. (2020). Tıbbi turistlerin motivasyonu ile tıbbi hizmetlerin kalitesi arasındaki ilişkiler. Uluslararası Turizm Araştırmaları Dergisi, 22(6), 693-710.
  • Mika, M. (2007). Uwarunkowania Rozwoju Turystyki Międzynarodowej [w:] Turystyka, red. W. Kurek, PWN, Warszawa.
  • Mueller, H. & Kaufmann, E.L. (2001). Pazar analizi ve otel endüstrisi için çıkarımları. Tatil Pazarlaması Dergisi, 7(1), 5-17.
  • Özata, M. & Sevinç, İ. (2009). Hastanelerde Kurumsal İmajın Ölçülmesinde Dikkate Alınması Gereken Faktörlerin Belirlenmesi. Journal of Azerbaijani Studies, 59-74.
  • Perkumiene, D., Vienažindiene, M. & Švagždiene, B. (2019). Cooperation perspectives in sustainable medical tourism: the case of lithuania. Sustainability, 11, 3584.
  • Pessot, E., Spoladore, D., Zangiacomi, A. & Sacco, M. (2021). Natural resources in health tourism: a systematic literature review. Sustainability, 13(5), 2661.
  • Ramya, V. (2010). Medical tourism: revenue generation or international transfer of healthcare problems? Journal of Economic, 44, 53–70.
  • Roman, M., Roman, M. & Wojcieszak-Zbierska, M. (2023). Health tourism—subject of scientific research: a literature review and cluster analysis. International Journal of Environmental Research and Public Health, 20(1), 480.
  • Roman, M., Roman, M., Grzegorzewska, E., Pietrzak, P. & Roman, K. (2022). Influence of the COVID-19 pandemic on tourism in european countries: cluster analysis findings. Sustainability, 14(3), 1602.
  • Sağlık Bakanlığı, (2022). Sağlık Turizmi Nedir? Sağlık Turizmi Dairesi Başkanlığı. https://shgmturizmdb.saglik.gov.tr/TR-23587/saglik-turizmi-nedir.html (E. T.:30.07.2024)
  • Semmerling, A. (2017). Seçilmiş Doğu Avrupa ülkelerinin ekonomik kalkınmasında dış turizmin payı. Bilim Defterleri Turizm ve Rekreasyon, 1(19), 7-25.
  • Smith, M. & Puczkó, L. (2014). Health, Tourism and Hospitality: Spas, Wellness and Medical Travel. Routledge.
  • Tsartsara, S. I. (2018). Yeni bir turizm nişinin tanımı – geriatrik turizm. Uluslararası Turizm Araştırmaları Dergisi, 20(6),796-799.
  • USHAŞ, (2024). Sağlık Turizmi Verileri. https://www.ushas.com.tr/saglik-turizmi-verileri/ (E. T.:30.07.2024) Wong, K.M. & Musa, G. (2012). Medical tourism: the ethics, regulation, and marketing of health mobility. Routledge.
  • Yıldırım, H. H. (2012). Görüşme Notları (13.08.2012) Ankara.
  • Yim, C. K. (2005). Healthcare Destinations in Asia. Hong Kong, Hong Kong: The Asia Case Research Center. University of Hong Kong.

THE EFFECT OF SUSTAINABLE HEALTH TOURISM ON THE PERCEIVED IMAGE OF SERVICE PROVIDERS

Yıl 2024, , 235 - 247, 31.12.2024
https://doi.org/10.55179/dusbed.1530148

Öz

The aim of this study is to determine the effect of sustainable health tourism criteria on the perceived image of service providers. The universe of the study consists of international patients of Turkish origin who received health tourism services from a private health institution with an international health tourism authorization certificate operating in Istanbul. The sample group consists of 384 health tourists who received health services selected by simple random method. The participants were reached with a quantitative research tool, a survey, and the data were obtained face to face. The obtained data were analyzed using SPSS and AMOS statistical analysis programs. Test-retest, internal consistency reliability and structural validity (Path) analysis were performed. As a result of the analyzes, it was concluded that the sustainability criteria of health tourism have a significant effect on the perceived image of service providers and affect them positively. If the sustainability criteria of health tourism increase by one unit, the perceived image of service providers will also increase. In addition, it was determined that the quality factor, one of the dimensions related to the institutional image of the hospital, was perceived at a high level. For health tourists, regarding the quality dimension, it is important that the healthcare personnel they receive service from are experienced in their field, that patient information is kept confidential, that up-to-date diagnosis and treatment methods are used in the hospital, and that medical equipment used in the diagnosis and treatment process of diseases is of high quality.

Kaynakça

  • Agaraj, X. & Murati, M. (2009). Tourism an important sector of economy development. Annals-Economy Series, 1, 83-90.
  • Akıncı, Z. (2015). Engelli bireylerin erişilebilir turizm beklentilerinin değerlendirilmesine yönelik nitel bir araştırma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(1), 97-113.
  • Ataman, H., Esen, M.F. & Vatan, A. (2017). Medikal turizm kapsamında sunulan sağlık hizmetlerinde kalite ve hasta güvenliği. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 3(1), 28-44.
  • Aydin, G. & Karamehmet, B. (2017). Factors affecting health tourism and ınternational health-care facility choice. International Journal of Pharmaceutical and Healthcare Marketing, 11(1), 16-36.
  • Baka, M., Akdeve, E. & Gedik-Balay, İ. (2013). Türkiye sağlık turizm sektörünün analizi ve strateji önerileri. İşletme Araştırmaları Dergisi, 5(3), 64-92.
  • Cengiz, F. & Aksöz, E.O. (2018). Müşteri odaklı pazarlama kapsamında engelli turizmine yönelik teorik bir inceleme. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 11(1), 126-138.
  • Choi, K. S., Cho, W. H., Lee, S., Lee, H. & Kim, C. (2004). The relationships among quality, value, satisfaction and behavioral ıntention in health care provider choice: A South Korean Study. Journal of Business Research, 57(8), 913-921.
  • Connell, J. (2013). Contemporary medical tourism: conceptualisation, culture and commodification. Tourism management, 34, 1-13.
  • Constanza, R. & Patten, B.C. (1995). Defining and predicting sustainability. Ecological Economics, 15(3), 193–196.
  • Dalkıran, G.B. (2017). Bir Sağlık turizmi destinasyonu olarak Trakya Bölgesi. Social Sciences Research Journal, 6(4), 162-178.
  • Edinsel, S. & Adıgüzel, O. (2014). Türkiye'nin sağlık turizmi açısından son beş yıldaki dünya ülkeleri içindeki konumu ve gelişmeleri. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 167-190.
  • Elkington, J. (1997). Cannibals with forks: the triple bottom line of 21st century business. Stoney Creek: New Society Publishers.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı. (2023). Enerji Verimliliği El Kitabı. https://enerji.gov.tr/Media/Dizin/EVCED/tr/EnerjiVerimlili%C4%9Fi/E%C4%9Fitimler/Enerji_verimliligi_e%C4%9Fitim_kitabi.pdf (E.T.: 15.09.2023).
  • Fornell, C. & Larcker, D. F. (1981). Structural equation models with unobservable variables and measurement error: algebra and statistics. Journal of Marketing Research, 18, 382-388.
  • Gemalmaz, H.B. & Ertan, İ.M. (2015). "Rabbim Cleveland Dedi": sağlık turizmi-insan hakları ilişkisi üzerine başlangıç notları. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 70, 1004-1039.
  • Gençay, C. (2007). Sağlık Turizmi. M. Bulu ve İ.H. Eraslan (Eds.), İçinde: Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Turizm Sektörü (ss.172-180), İstanbul: Kazancı Hukuk Yayınevi.
  • Giannetti, B.F., Sevegnani, F., Almeida, C.M., Agostinho, F., García, R.R.M. & Liu, G. (2019). Five sector sustainability model: a proposal for assessing sustainability of production systems. Ecological Modelling, 406, 98–108.
  • Göncü, K.K. & Çetin, O. (2022). A decision model for supplier selection criteria in healthcare enterprises with dematel ANP Method. Sustainability, 14(21), 13912.
  • Holdgate, M.W. (1987). Our Common Future: The Report of the World Commission on Environment and Development. Oxford University Press.
  • Jackson, L. A. & Barber, D.S. (2015). Ethical and sustainable healthcare tourism development: a primer. Tourism and Hospitality Research, 15(1), 19–26.
  • Jadhav, S., Yeravdekar, R. & Kulkarni, M. (2014). Cross-border healthcare access in South Asian Countries: learnings for sustainable healthcare tourism in India. Procedia Soc Behav Sci, 157, 109–117.
  • Kalaycı, Ş. (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Asil Yayınları.
  • Lee, TJ, Lim, H. & Kim, D. (2020). Tıbbi turistlerin motivasyonu ile tıbbi hizmetlerin kalitesi arasındaki ilişkiler. Uluslararası Turizm Araştırmaları Dergisi, 22(6), 693-710.
  • Mika, M. (2007). Uwarunkowania Rozwoju Turystyki Międzynarodowej [w:] Turystyka, red. W. Kurek, PWN, Warszawa.
  • Mueller, H. & Kaufmann, E.L. (2001). Pazar analizi ve otel endüstrisi için çıkarımları. Tatil Pazarlaması Dergisi, 7(1), 5-17.
  • Özata, M. & Sevinç, İ. (2009). Hastanelerde Kurumsal İmajın Ölçülmesinde Dikkate Alınması Gereken Faktörlerin Belirlenmesi. Journal of Azerbaijani Studies, 59-74.
  • Perkumiene, D., Vienažindiene, M. & Švagždiene, B. (2019). Cooperation perspectives in sustainable medical tourism: the case of lithuania. Sustainability, 11, 3584.
  • Pessot, E., Spoladore, D., Zangiacomi, A. & Sacco, M. (2021). Natural resources in health tourism: a systematic literature review. Sustainability, 13(5), 2661.
  • Ramya, V. (2010). Medical tourism: revenue generation or international transfer of healthcare problems? Journal of Economic, 44, 53–70.
  • Roman, M., Roman, M. & Wojcieszak-Zbierska, M. (2023). Health tourism—subject of scientific research: a literature review and cluster analysis. International Journal of Environmental Research and Public Health, 20(1), 480.
  • Roman, M., Roman, M., Grzegorzewska, E., Pietrzak, P. & Roman, K. (2022). Influence of the COVID-19 pandemic on tourism in european countries: cluster analysis findings. Sustainability, 14(3), 1602.
  • Sağlık Bakanlığı, (2022). Sağlık Turizmi Nedir? Sağlık Turizmi Dairesi Başkanlığı. https://shgmturizmdb.saglik.gov.tr/TR-23587/saglik-turizmi-nedir.html (E. T.:30.07.2024)
  • Semmerling, A. (2017). Seçilmiş Doğu Avrupa ülkelerinin ekonomik kalkınmasında dış turizmin payı. Bilim Defterleri Turizm ve Rekreasyon, 1(19), 7-25.
  • Smith, M. & Puczkó, L. (2014). Health, Tourism and Hospitality: Spas, Wellness and Medical Travel. Routledge.
  • Tsartsara, S. I. (2018). Yeni bir turizm nişinin tanımı – geriatrik turizm. Uluslararası Turizm Araştırmaları Dergisi, 20(6),796-799.
  • USHAŞ, (2024). Sağlık Turizmi Verileri. https://www.ushas.com.tr/saglik-turizmi-verileri/ (E. T.:30.07.2024) Wong, K.M. & Musa, G. (2012). Medical tourism: the ethics, regulation, and marketing of health mobility. Routledge.
  • Yıldırım, H. H. (2012). Görüşme Notları (13.08.2012) Ankara.
  • Yim, C. K. (2005). Healthcare Destinations in Asia. Hong Kong, Hong Kong: The Asia Case Research Center. University of Hong Kong.
Toplam 38 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ahmet Akcan 0000-0003-2158-620X

Şükran Taşkesen 0000-0003-1829-6404

Erken Görünüm Tarihi 30 Aralık 2024
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 28 Eylül 2024
Kabul Tarihi 22 Kasım 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024

Kaynak Göster

APA Akcan, A., & Taşkesen, Ş. (2024). SÜRDÜRÜLEBİLİR SAĞLIK TURİZMİNİN HİZMET SAĞLAYICILARININ ALGILANAN İMAJINA ETKİSİ. Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(2), 235-247. https://doi.org/10.55179/dusbed.1530148