İçinde bulunduğumuz yüzyılda teknoloji her geçen gün gelişmekte ve bu gelişimini ileri noktalara taşımaktadır. Bu nedenle teknoloji kullanımı tüm dünyada her gün biraz daha önem kazanmakta ve artmaktadır. Günümüzde toplumların çağdaşlaşması ve gelişmesinde bilimsel ve teknolojik bilgi oldukça önemli bir yer edinmektedir. Bilim ve teknolojinin içinde bulunduğu bilgi bireylerin merak duygularının ve doğayı anlama isteklerinin sonucu olarak meydana gelmektedir (Timur & Taşar, 2011). Teknolojinin gelişimi en çok eğitimi ve eğitimin tüm alanlarını etkileyerek, şekillendirmektedir. Görsel Sanatlar eğitimi, eğitimdeki tüm alanlar içerisinde teknolojideki gelişmelerden en çok etkilen branşlardan biri olarak yer almaktadır. Gelişen teknoloji Görsel Sanatlar eğitimi alanında, sanat eğitimine farklı bakış açıları ile bakma fırsatı yaratmakta, sanat eğitiminde yeni yöntem ve teknikler geliştirmekte ve bu sayede günlük hayatımızın en önemli parçalarından biri olan teknoloji, sanat eğitimi alanında da önemli bir yer etmektedir. Teknolojideki gelişmeler sadece okullarda verilen sanat eğitimini şekillendirmekle kalmamakta aynı zamanda Görsel Sanatlar öğretmen adaylarının lisans eğitimleri sürecinde de oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Teknolojinin sanat eğitimi içerisindeki bu gelişimi ve katkılarından dolayı öğretmenlerin yetiştirilme sürecinde teknolojiyi sınıf ortamında kullanmaları gerekli bir durum haline gelmiştir. Bu amaçla öğretmen adaylarına lisans eğitimi sürecinde 1998 yılından itibaren Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı dersi zorunlu ders olarak verilmeye başlanmıştır (Kaya & Samancı 2010). Teknolojinin gelişimi beraberinde kolaylıklar getirmekle birlikte ve yeni bir kavram olan teknolojinin eğitime entegrasyonu kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu amaçla teknolojinin eğime entegrasyonu ile ilgili birçok farklı yaklaşım ortaya çıkmıştır. Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi (TPİB) teknolojinin eğitime entegrasyonunu ele alan en kapsamlı ve en etkili yaklaşımlardan biri olarak yer almaktadır.
-
-
-
In the century we live in, technology is developing day by day and it carries this development forward. For this reason, the use of technology is gaining more importance and increasing day by day all over the world. Today, scientific and technological knowledge has a very important place in the modernization and development of societies. The knowledge of science and technology is formed as a result of the curiosity of individuals and their desire to understand nature (Timur & Taşar, 2011). The development of technology mostly affects and shapes education and all areas of education. Visual Arts education is one of the branches most affected by the developments in technology among all fields of education. Developing technology in the field of Visual Arts education creates the opportunity to look at art education from different perspectives, develops new methods and techniques in art education, and thus technology, which is one of the most important parts of our daily life, has an important place in the field of art education as well. Developments in technology not only shape the art education given in schools, but also play a very important role in the undergraduate education process of visual arts teacher candidates. Due to this development and contribution of technology in art education, it has become a necessity for teachers to use technology in the classroom environment during the training process. For this purpose, the Instructional Technologies and Material Design course has been given as a compulsory course to teacher candidates since 1998 during the undergraduate education process (Kaya & Samancı 2010). The development of technology brings with it conveniences and it has revealed the concept of integration of technology into education, which is a new concept. For this purpose, many different approaches have emerged regarding the integration of technology into the slope. Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) is one of the most comprehensive and effective approaches to the integration of technology into education.
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | 35. Sayı |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 15 Eylül 2023 |
Gönderilme Tarihi | 12 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 35 |
Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanında Türkçe makale yayınlamaktadır. Dergi basılı olarak Türkiye ve yurt dışındaki kütüphanelere ulaşmakta, elektronik nüshası ise pek çok index tarafından taranmaktadır.