Güncel Sayı

Cilt: 6 Sayı: 2, 29.12.2024

Yıl: 2024
Doç. Barış DEMİREL KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
Sosyal Hizmetler (Diğer), Klinik Sosyal Hizmet Uygulaması, Danışmanlık, Refah ve Toplum Hizmetleri
Doç. Dr. Düriye TOPRAK MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Maliye Kuramı, Kamu Maliyesi
Doç. Dr. Faruk DAYI KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 0000-0003-0903-1500
Finans ve Yatırım, Davranışsal Finans, Finans
Prof. Dr. Hakan ARSLANER AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ, AYDIN İKTİSAT FAKÜLTESİ 0000-0003-2588-5434
Hukuk ve Yasal Çalışmalar, Mali Hukuk
Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
Dezavantajlı Gruplar, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Sosyal Politika, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Çalışma Ekonomisi ve İktisadi Demografi, Sosyal Adalet, Sosyal Dışlanma, Sosyal Politikada Bölgesel Gelişme ve Küreselleşme, Yoksulluk Çalışmaları, Çalışma Sosyolojisi, Sosyal ve Kişilik Psikolojisi, Çalışma Psikolojisi
Dr. Öğr. Üyesi Mutlu YORULDU BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Mali Hukuk
Dr. Öğr. Üyesi Uğur ÇİÇEK MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ 0000-0003-1357-2561
Kamu Ekonomisi - Vergilendirme ve Gelir, Maliye Kuramı
Dr. Öğr. Üyesi Öznur AKYOL BULUT MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Maliye Çalışmaları, Kamu Maliyesi, Mali Hukuk
Doç. Dr. İlker SAKINÇ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-9549-8563
Finans ve Yatırım, Bankacılık ve Sigortacılık, Spor ve Dinlence İşletmeciliği, İslam Finansı, Finansal Piyasalar ve Kurumlar

  • Turkuaz Uluslararası Sosyo-Ekonomik Stratejik Araştırmalar Dergisi, sosyal bilimler alanında yapılan bilimsel ve akademik çalışmaları paylaşmayı ve bilime katkı sağlamayı amaçlar.

  • Sosyal Bilimler alanında katkı sağlayacak özgün bilimsel makaleler, araştırma notları, bilimsel değerlendirmeler ve analizler dergimizin kapsamı alanındadır. Turkuaz Uluslararası Sosyo-Ekonomik Stratejik Araştırmalar Dergisi, iktisat, maliye, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, işletme, çalışma ekonomisi, ekonometri, uluslararası ticaret, bankacılık ve finans alanlarını kapsamaktadır.

Turkuaz Uluslararası Sosyo-Ekonomik Stratejik Araştırmalar Dergisi’ne gönderilen makaleler yalnızca Dergipark sistemi üzerinden kabul edilmektedir. Aşağıdaki kurallara uyulmadığı durumda, makale başvuruları hakemlik sürecine geçilmeden editörce reddedilebilecektir.

Genel Kurallar
1. Dergiye gönderilecek makaleler; araştırma makalesi, derleme makale ve kitap incelemesi çalışmalarını içermektedir. Bu yazılar daha önce başka bir dergi vb. yerde yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
Makale Türleri:
Araştırma Makalesi: Daha önceden yapılmış bilimsel çalışmalar ışığında bir fikir ortaya koymak ve bunu ispatlamak için çeşitli alan araştırmaları veya deneyler yaparak bunlara ait yöntemleri, bulguları ve sonuçların yorumunu sunan çalışmadır. Araştırma makalesi; başlık, öz ve anahtar kelimeler, giriş, materyal ve yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve kaynaklar kısmından oluşur.
Derleme Makale: Bilimsel dergilerde yayınlanmış makaleler taranarak, bunların sonuçlarını bir araya getiren, tablo veya grafiklerle toparlanarak sentezi, yorumu veya değerlendirilmesini içeren çalışmadır. Derleme makale; başlık, öz ve girişten sonra, yazarın uygun gördüğü başlıklar, sonuç ve kaynaklar kısmından oluşur.
Kitap İncelemesi: Bir kaynağın betimlenmesi, analiz edilmesi ve değerlendirilmesidir. Kitap inceleme faaliyetinin odak noktasında eleştiri olduğu için, inceleme bir özden ziyade eserin zayıf ve güçlü yönlerini ortaya koyan bir çalışmadır.
2. Makaleler Türkçe veya İngilizce olarak yazılmalıdır. Cümleler dil bilgisi ve imla kurallarına uygun olmalıdır.
3. Yazarların sisteme yükledikleri makalelerini Turnitin ya da iThenticate benzerlik programı ile analiz ederek en fazla %20 ve tek kaynaktan alıntısı %5’in altında olan benzerlik oranını gösteren analiz raporunu ve imzalı yazar beyanı formlarını sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
4. Makale dosyasında yazar(lar) ile ilgili bilgiye yer verilmemelidir. Makale başlığı ve kısa başlık, yazar(lar) adı ve soyadı, unvan, kurum, ORCID numarası ve e-posta adresi bilgileri ile araştırma ve yayın ile ilgili yazar beyanlarına ayrı bir başlık sayfasında yer verilmelidir. Makale kısa başlığı en fazla 55 karakter ve 8 sözcük olmalıdır. ORCID numarası olmayan yazarlar https://orcid.org web sitesinden numaralarını almalıdırlar.
5. Çok yazarlı makalelerde, yazarlardan bir tanesi sorumlu yazar olarak belirtilmeli ve makale sorumlu yazar tarafından sisteme yüklenmelidir. Sorumlu yazarın ilk yazar olma zorunluluğu yoktur.
Ana Metin Yazım Kuralları
Genel Düzen: Dergide yayımlanmak üzere gönderilecek çalışmalar, Microsoft Word 2010 ve üstü formatında, her şey dahil 5.000–9.000 sözcük arasında olacak şekilde yazılmalıdır. Sayfa yapısı A4 ve sayfanın her bir tarafı (sağ-sol, üst-alt) için kenar boşlukları 2,5 cm olmalıdır. Makalenin belirli ölçüde bu limitlerin dışında olması durumunda, değerlendirme sürecinin başlatılmasına dergi editörlüğü karar verir.
Makale Başlığı: Çalışma konusuna uygun bir makale başlığı belirlenmelidir. Makale başlığı en fazla 15 sözcük olmalıdır. Makale başlığı ilk harfleri büyük olacak şekilde koyu (bold) harflerle ve sayfaya ortalanarak yazılmalıdır (Times New Roman 14 punto). Makalenin Türkçe ve İngilizce başlığına Öz/Abstract'tan önce yer verilmelidir.
Öz/Abstract: Makale Türkçe yazılmışsa Türkçe öz ve İngilizce abstract olmalıdır. Makale İngilizce yazılmışsa ise İngilizce abstract ve Türkçe öz olmalıdır. Öz veya abstract, 200-300 kelime arası, Times New Roman 11 punto, paragraf girintisi olmadan, paragraf öncesi ve sonrası 6 nk, 1,15 satır aralığında olacak şekilde yazılmalıdır. Öz veya abstract’ta; makalenin konusu, amacı, yöntemi, bulgusu ve sonucu ile ilgili bilgiler yer almalıdır. Türkçe ve İngilizce öz içerisinde atıf yapılmamalı ve kısaltma kullanılmamalıdır.
Anahtar Kelimeler/Keywords: Türkçe özün altında 3-5 arası Türkçe anahtar kelime, İngilizce özün altında 3-5 arası İngilizce anahtar kelimeye yer verilmelidir.
Bilim Alanı Kodu/JEL Codes: Dergiye gönderilecek makalenin alanını daha kolay tespit edebilmek için 2-3 Bilim Alanı Kodu/JEL Codes belirtilmelidir. Bilim Alanı Kodlarına/JEL Codes’lara https://www.aeaweb.org/econlit/jelCodes.php?view=jel web adresinden ulaşılabilir.
Giriş/Introduction: Giriş bölümünde çalışmanın önemi, amacı, yöntemi ve kapsamı açık bir şekilde belirtilmelidir.
Makale Başlıkları: Makale ana başlık ve alt başlıklarına 1., 1.1., 1.1.1. gibi ondalık sayılar kullanılarak, ‘Giriş’ten başlayarak ‘Sonuç’ dahil olmak üzere (kaynakça hariç) numara verilmelidir. Bütün başlıkların sadece ilk harfi büyük olmalı ve koyu (bold) yazılmalıdır. Başlıklardan önce ve sonra 6 nk boşluk bırakılmalıdır.
Ana Metin: Ana metin Times New Roman yazı karakteri kullanılarak 12 punto, 1,5 satır aralığında ve iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Paragraf öncesi ve sonrası 6 nk aralık verilmelidir. Paragrafların ilk satırları 1,25 cm içerden başlamalıdır. Metin içinde kısaltma kullanılacaksa kısaltmalar ilk kullanıldığında açılımından sonra parantez içerisinde gösterilmelidir. Örneğin: Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB).
Tablo ve Şekiller: Makale metninde yer alan tüm tablo, şekil ve grafikler kendi içinde sıra numarası ile (Tablo 1, Şekil 1) numaralandırılmalıdır. Tablo ve şekillerin başlıkları; tablo ve şeklin üzerinde, sayfaya ortalanmış, koyu (bold) ve yalnızca kelimelerin baş harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Paragraf öncesi 6 nk ve sonrası 0 nk aralık verilmelidir ve satır aralığı 1,5 olmalıdır. Tablo ve şekil içerisinde 1,5 satır aralığı kullanılmalıdır. Yazının puntosu 9-12 punto aralığı olmalı ve hizalama yazarın tercihine bırakılmıştır.
Tablo ve şekillerin varsa kaynağı, paragraf öncesi 0 nk ve sonrası 6 nk aralıklı ve satır aralığı 1,5 olarak tablo veya şeklin altında yer almalıdır. Tablo veya şekiller yazar(lar) tarafından oluşturulmuşsa tablo veya şeklin altında belirtilmelidir.
Formül ve İstatistikler: Formül ve Denklemler sola hizalı olarak yazılmalı ve sağ tarafına (1), (2), (3)… şeklinde numaralandırılmalıdır. İstatistiksel değerleri ifade etmek için APA’nın belirlemiş olduğu semboller kullanılmalıdır (Örneğin; aritmetik ortalama için X̄, beta için β, alfa için α). ANOVA, CFA, BIC, CFA, RMSEA, SEM, SRMR gibi istatistiksel kısaltmaların ise ilk kullanıldığı yerde açılımı verilmelidir. İstatistiksel değer 1’i geçebiliyorsa 1’in altındaki sayılarda ‘sıfır’ ve ‘nokta’ kullanılmalıdır: F(2, 15) = 0.43, t(20) = 0.52. İstatistiksel değer 1’i geçemiyorsa noktadan önce ‘sıfır’ kullanılmaz: p = .015. Detaylı bilgi için 7. Sürüm APA Kılavuzunun 6. bölümüne bakılabilir.
Genişletilmiş Öz/Extended Summary: Dergiye gönderilecek Türkçe çalışmalar için makalenin kaynakçasından sonra 600-800 kelime arası İngilizce yazılmış bir genişletilmiş öz (extended summary) hazırlanmalıdır. Genişletilmiş öz/extended summary sadece çalışmayı tanıtan nitelikte olmayıp; çalışmanın amacı, literatür taraması, yöntemi, bulguları, sonuç ve varsa önerileri içermelidir. İngilizce başlık ve extended summary başlıkları ve metin; 11 punto, paragraf öncesi ve sonrası 6 nk aralıklı ve tek satır aralığı olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Metin İçi Atıf Yazım Kuralları
• Makalelerde metin içi atıf (APA) yöntemi kullanılmalıdır. Atıfta parantez içinde yazarın soyadı, yayın yılı ve sayfa numarası belirtilmelidir (Örn: Akdoğan, 2014: 135).
Örnek: Vergi rekabetinde kullanılan araçlar; vergi oranı indirimi, genel vergi teşvikleri ve indirimler olarak belirtilebilir (Saraç, 2006: 125).
• Eğer cümle içinde yazar(lar)ın soyadı kullanılıyorsa, isimden sonra sadece parantez içinde yayın tarihinin yazılması yeterlidir.
Örnek: Nadaroğlu’nun (2000) belirttiği gibi vergileme ilkeleri; “vergiden beklenen fonksiyonların gerçekleşebilmesi için vergilerin seçiminde, tekniğinde ve uygulanmasında göz önünde tutulması gereken hususları ifade etmektedir.”
• İki yazarlı çalışmalara atıf yapıldığında her iki yazarın da soyadı yazılmalıdır. Parantez içinde yazarların soyadı arasında “&” işareti kullanılmalıdır (Örn: Çetinkaya & Demirbaş, 2022: 38).
Örnek: Vergiden kaçınma, bir firmanın topluma karşı yükümlülükleriyle tutarsız ve sorumsuz bir uygulamayı temsil etmektedir (Bird & Nozemack, 2018: 1010).
• Yazar sayısı üç ve daha fazla olan çalışmalara atıf yapıldığında, ilk yazarın soyadı ve “vd.” ibaresi kullanılmalıdır (Örn: Gerçek vd., 2021: 220).
Örnek: Vergi borçlusu ile maddi edimde bulunması gereken kişi anlatılırken, vergi mükellefiyeti maddi ve şekli ödevleri kapsayan bir içeriğe sahiptir (Şenyüz vd., 2022: 92).
• Yazar(lar)ın aynı yıl birden fazla eser yayınlanmış çalışmalarına atıf yapılmış ise, yayın yılının sonuna “a, b, c” gibi semboller yazılarak kaynakların birbirinden ayrılması sağlanmalıdır (Örn: Karakoç, 2021a: 82; Karakoç, 2021b: 257).
• Cümle sonunda birden fazla çalışmaya atıf yapılıyorsa, bu kaynaklara parantez içerisinde yer verilmeli ve aralarına noktalı virgül (;) konulmalıdır (Örn: Karakoç, 2021a: 148; Şenyüz vd., 2022: 257).
• Metin içerisinde açıklanmak istenen kimi hususlarla ilgili açıklamalar sayfa altı dipnotu şeklinde belirtilebilir ve bu türden dipnotların sayısal olarak (nümerik) birbirini izlemelidir. Dipnotlar Times New Roman 10 punto, iki yana yaslı, tek satır aralıklı ve paragraf öncesi ve sonrası 0 nk aralıklı olarak yazılmalıdır. Ancak kaynak gösterimi sayfa altı dipnotu ya da son not şeklinde verilemez.

Kaynakça Yazım Kuralları
• Yazar(lar), kaynakçayı hazırlarken Amerikan Psikoloji Birliğinin (APA) 7. Sürüm Yayın Kılavuzuna uymalıdır. Bkz. American Psychological Association. (2020). Publication Manual of the American Psychological Association (7th ed.). https://doi.org/10.1037/0000165-000; American Psychological Association. (2021). Common Reference Examples Guide. https://apastyle.apa.org/instructional-aids/reference-examples.pdf.
• Makale metninin sonunda yazar soyadlarına göre alfabetik olarak düzenlenmiş kaynakça bulunmalıdır. Kaynakça, metin içinde atıf yapılan kaynakların tamamını içermelidir. Süreli yayınlar ve derleme kitaplardaki bölümler için sayfa numaraları belirtilmelidir.
• Aynı yazar(lar)ın birden fazla çalışmasına atıfta bulunulmuş ise, yayın tarihi en eski olandan başlanılmalıdır. Yazar(lar)ın aynı tarihli birden fazla çalışmasına atıfta bulunulmuş ise, metin içerisinde olduğu gibi, kaynakça bölümünde de, yayın tarihinden sonra (a, b, …) harfleri kullanılarak kaynaklar sıralanmalıdır. Bir yazarın tek ve birden fazla yazarlı çalışmasına atıfta bulunulması durumunda, önce tek yazarlı çalışmalar yazılmalıdır.
Kaynakça aşağıda belirtilen örnekler çerçevesinde oluşturulmalıdır:
Kaynakça; Times New Roman yazı karakteri kullanılarak 12 punto, 1.15 satır aralığında ve iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Paragraf öncesi ve sonrası 6 nk aralık verilmelidir. Kaynakların düzeni asılı ve 1,25 cm içerden olmalıdır.
―Kitaplar
Akdoğan, A. (2014). Kamu Maliyesi (16. Baskı). Ankara: Gazi Kitabevi.
Şen, H. & Sağbaş, İ. (2023). Vergi Teorisi ve Politikası (5. Baskı). Ankara: Seçkin Yayınevi.
Şenyüz, D., Yüce, M. & Gerçek A. (2022a). Türk Vergi Sistemi (19. Baskı). Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
Şenyüz, D., Yüce, M. & Gerçek A. (2022b). Vergi Hukuku (13. Baskı). Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
Gerçek, A., Çetin Gerger, G., Taşkın, T., Bakar, F. & Güzel, S. (2015). Mükellef Hakları: Türkiye Perspektifi ve Geliştirilmesi. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
― Makaleler
Çelikkaya, A. (2021). Avrupa Komisyonunun Dijital Hizmet Vergisi Önerisinin Ekonomik Analizi. International Journal of Public Finance. 6(2), 176-192. https://doi.org/10.30927/ijpf.940748.
Kirchler, E., Kogler, C. & Muehlbacher, S. (2014). Cooperative Tax Compliance: From Deterrence to Deference. Current Directions in Psychological Science. 23(2), 87-92. https://doi.org/10.1177/0963721413516975.
― Kitap Bölümü
Altuğ, F. (2009). Türkiye’de Kamu Fonksiyonları İle Kamu Kurumları İlişkisi Üzerine Bir Değerlendirme. İçinde Edizdoğan, N. (Ed.), Güncel Mali Konular (19-32). Bursa: Dora Yayıncılık.
Lapavitsas, C. (2010). Finansallaşmış Kapitalizm: Kriz ve Finansal Müsadere. İçinde Lapavitsas C. (Ed.), Öncel, T. (Çev.), Finansallaşma ve Kapitalizmin Krizi (25-74). İstanbul: Yordam Kitap.
Bergquist, J. M. (1992). German Americans. In Buenker, J. D. & Ratner, L. A. (Eds.), Multiculturalism in the United States: A comparative guide to acculturation and ethnicity (53-76). New York, NY: Greenwood.
― Raporlar
Gelir İdaresi Başkanlığı. (2022). Gelir İdaresi Başkanlığı Faaliyet Raporu 2021. Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Yayın No: 429. https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/faaliyetraporlari/2021/2021_faaliyet_raporu_4.pdf.
Alexander, P., Balavac, M., Mukherjee, S., Lymer, A., & Massey, D. (2018). Improving Tax Literacy and Tax Morale of Young Adults (No. Bafes 23). Department of Accounting, FinanEconomicsonomic, Bournemouth University. https://repec.bmth.ac.uk/bam/wp/BAFES23.pdf.
― Tezler
Serbes, H. (2021). Türkiye'de Mahalli Düzeyde Borçlanmayı Açıklayıcı Faktörler: Büyükşehir Belediyeleri Üzerine Bir Panel Veri Analizi. Doktora tezi, Yayın No. 715488, Bursa Uludağ Üniversitesi.
Yıldız, R. (2019). Kurumlar Vergisine İlişkin Vergi Harcamalarının Vergileme İlkeleri Açısından Değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi, Yayın No. 591200, Hacettepe Üniversitesi.
― Bildiriler (Kitapta Yayımlanmış)
Acar Y. (2021). Determinants of the Size of Fiscal Policy Packages during the Covid-19 Pandemic?. İçinde Bozdoğanoğlu, B. & Biyan, Ö. (Ed.), 35th International Public Finance Conference/Tr Proceeding Book (366-367). Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
Korlu, K. & Çetinkaya, Ö. (2015). Belediyelerin Yönetiminde Bir Piyasa Ekonomisi Bakış Açısı: Profesyonel Kent Yöneticisi Modeli. 30. Türkiye Maliye Sempozyumu Bildiri Kitabı (295-320). Adnan Menderes Üniversitesi Yayınları.
― Resmi Gazete / Mevzuat
Kurumlar Vergisi Kanunu (2006). Kanun No. 5520, T.C. Resmi Gazete. Yayım 21.06.2006. Sayı 26205.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 530) (2021). Resmi Gazete. Yayım 17.07.2021. Sayı 31543.
― İnternet Kaynağı
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. (2011). Avrupa Birliği Antlaşması ve Avrupa Birliği’nin İşleyişi Hakkında Antlaşma / Md. 314. http://www.abgs.gov.tr. (Erişim: 28.09.2016).
Doğrusöz, B. (2022, Ağustos 16). Ödeme emrinin düzeltilmesi istenebilir mi? Dünya Gazetesi. https://www.dunya.com/kose-yazisi/odeme-emrinin-duzeltilmesi-istenebilir-mi/666410. (Erişim: 25.08.2022).

Örnek Makale Şablonu için tıklayınız.

     

  • - Dergimiz portföyünde, İktisadi ve İdari Bilimler çatısı altında bulunan alanlarda yapılmış çalışmalara yer vermekle birlikte bu çatı altında bulunan alanlarla yapılmış disiplinler arası çalışmalar da dergimizin ilgi alanında yer almaktadır.

    - Turkuaz Uluslararası Sosyo-Ekonomik Stratejik Araştırmalar Dergisi, yayın hayatına ilk olarak Aralık 2019 tarihinde başlamış olup yayın periyodu yılda 2 sayı olarak belirlenmiştir.

    - Dergimize ait sayılar her yılın Aralık ve Haziran aylarında online olarak yayınlanmaktadır. Ayrıca, dergimiz editör ve yayın kurulu özel sayı çıkarma yetkisine sahiptir.

    - Belli bir sayı için makale kabul edilmez. Yazar(lar) istediği zaman makalesini gönderebilir. Fakat, haziran sayısı için en geç mayıs ayının son gününe ve aralık sayısı için de kasım ayının son gününe kadar gönderilen çalışmalar dikkate alınmaktadır. Bu tarihlerden sonra gönderilen çalışmalar takip eden sayılar için değerlendirmeye alınacaktır.

    - Yazar(lar) her ne sebeple olursa olsun makalelerinin yayım sürecini öne çekme talebinde bulunamazlar.

    - Dergimizin yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.

    - Dergimize gönderilecek makalelerde imla ve noktalama kurallarına riayet edilmesi gerekmektedir.

    - Gönderilen yazıların daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ve değerlendirilmek üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir.

    -Dergimize akademisyenler, araştırmacı ve uygulamacılar, uzmanlar vb. yayın gönderebilir.

    - Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda yöntem bölümünde ve makalenin ilk/son sayfasında izne ilişkin bilgilere (kurul adı, tarih ve yayın numarası) yer verilmelidir.

    - Dergimizde bir çalışması yayımlanan yazarın, bu yayını takip eden sayıda bir başka çalışması yayımlanamaz. Bu kural, çalışmalarda yer alan her yazar için geçerlidir.

    - Dergimize gönderilen çalışmaların değerlendirilmesinde, kör hakemlik yöntemine uygun olarak, iki farklı hakem görüşü alınmaktadır. Editör Kurulu tarafından gerek duyulduğunda hakem sayısı artırılabilir. Bir hakemin olumlu bir hakemin olumsuz görüş bildirmesi durumunda çalışma üçüncü hakeme gönderilmektedir. Nihai karar üçüncü hakem görüşüne göre verilir.

    - Dergimize makale gönderilmeden önce söz konusu çalışma, yazar tarafından Turnitin veya Ithenticate intihal programlarında taranmalıdır. Tarama sonucu en fazla %20 olan ve tek kaynaktan alıntısı %5’in altında olan çalışmalar değerlendirilmeye alınacaktır.

    -Dergimize gönderilen çalışmalarda yazar bilgisi yer almamalıdır. Yazar bilgilerinin yer aldığı kapak sayfası ayrıca hazırlanmalıdır. Kapak sayfasında; makalenin başlığı, yazar(ların) isim soyisim, unvan, çalıştığı kurum, iletişim bilgileri, kısaca özgeçmişi ve ORCID numarasının yazılı olması gerekir.

    - Yayın gönderilirken yazarlar kapak dosyası, isimsiz yayın dosyası (ya da yalnızca makale başlığı), intihal raporlarını ve varsa veri setini yüklemelidir.

    - Microsoft belgeleri saklanır iken dosya bilgileri içine kişisel bilgiler de yazılır. Kör hakemlik açısından word dosyasının bilgi bölümünde adınız (kişisel bilgilerinizi) silinmelidir.

    -Dergimizde yayınlanan çalışmalar için yazarlara herhangi bir telif ücreti ödenmemektedir.

    - Dergide yayımlanması kabul edilen ve yayımlanan çalışmaların tüm yayın hakları Turkuaz Uluslararası Sosyo-Ekonomik Stratejik Araştırmalar Dergisi’ne aittir. Bu yazılar kaynak gösterilmeksizin bir başka yayın organında yayınlanamaz ve kullanılamaz.

    - Etik ihlalinde bulunan yazar(lar) için bağlı olduğu kuruma gerekli bildirimde bulunulur.

Dergimizde yayınlanan çalışmalar için yazarlara herhangi bir telif ücreti ödenmemekte ve yayınlamak için de herhangi bir ücret talep edilmemektedir.