Limon otu (Melissa
officinalis L.), tıbbi ve aromatik bir bitki olarak kullanılan türlerden
olup, iç piyasada pazarlanmakta ve ihracatı yapılmaktadır. Limon otu eczacılık,
parfümeri, kozmetik ve gıda sanayinde çok sayıda kullanım alanına sahiptir. M. officinalis’in önemi içerisinde
bulunan uçucu yağlar olan citronelal ve citral ’den kaynaklanmaktadır. Bu iki
bileşenin yanında daha düşük oranlarda linalool, geraniol, ά-pinen, terpinen
gibi bileşikler içermektedir. Kallus kültürleri ve hücre süspansiyon kültürleri
tıbbi ve aromatik bitkilerin in vitro çoğaltım yollarıdır. Bu sayede aynı
kalitede ve yüksek miktarda bitki sekonder metabolitlerini elde etmek
mümkündür. Bu çalışmada in vitro olarak üretilen kallusların toplam fenolik
madde ve flavanoid miktarları belirlenmiştir. Eksplant kaynağı olarak M. Officinalis nodları kullanılmıştır.
Nodlar Murashige Skoog besiyerinde kallus oluşumu için farklı bitki büyüme
düzenleyici kombinasyonları ile teşvik edilmiştir. En yüksek fenolik madde
miktarı 1523 mg/g ile 1.5 mg/L 2,4-D + 0.5 mg/L BAP ile teşvik edilen kallusta
tespit edilmiştir. 1.356 mg/g ile en düşük fenolik madde ise 2 mg/L 2,4-D + 0.5
mg/L BAP içeren kültür ortamındaki kalluslarda görülmüştür. Flavanoid
miktarının en yüksek olduğu (4.392
mg/g) kallusun bulunduğu kültür
ortamında ise bitki büyüme düzenleyicisi olarak 2 mg/L 2,4-D + 1 mg/L PİC + 0.5
mg/L KİN bulunmaktadır.
flavanoid kallus Melissa officinalis L. fenolik bileşik antioksidan
Lemon grass (Melissa officinalis L.) is a species
used as a medicinal and aromatic plant, marketed on the domestic market and
also exported. Lemon grass has many uses in the pharmaceutical, perfumery,
cosmetics and food industries. The prominence of M. officinalis is due to the
essential oils found in citronelal and citral. In addition to these two
components, compounds such as linalool, geraniol, ά-pinene and terpinene are
contained at a lower rate. Callus cultures and cell suspension cultures are in
vitro propagation pathways for medical and aromatic plants. It is possible to
obtain metabolites of plant secondary in the same quality and in high quantity.
In this study, total phenolic substances and flavanoid amounts of calli
produced in vitro were determined. M. officinalis nodes were used as explant
source. Nodules were promoted with different plant growth regulator
combinations for callus formation in Murashige Skoog medium. The highest
phenolic substance content was determined from 1523 mg / g to 1.5 mg / L 2,4-D
+ 0.5 mg / L BAP-induced callus. 1.356 mg / g and the lowest phenolic substance
was found in cultured calli containing 2 mg / L 2,4-D + 0.5 mg / L BAP. In the
culture medium with the highest amount of flavanoid (4.392 mg / g), there is a
plant growth regulator of 2 mg / L 2,4-D + 1 mg / L PIC + 0.5 mg / L KIN..
flavanoid Melissa officinalis L. phenolic compound antioxidant callus
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ağustos 2018 |
Kabul Tarihi | 13 Ağustos 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1 |