BibTex RIS Kaynak Göster

AN INVESTIGATION OF CLASSROOM TEACHING AND SCIENCE AND TECHNOLOGY DEPARTMENT STUDENTS' EPISTEMOLOGICAL BELIEFS AND LEARNING STYLES

Yıl 2014, Cilt: 3 Sayı: 5, - , 01.05.2014

Öz

The purpose of this study is to investigate epistemological beliefs and learning styles of first and fourth grade Classroom Teaching and Science and Technology Department Students enrolling Kafkas and Çukurova University in relation to various socio-demographical variables. Target population of this descriptive survey study is all students who attend "Science and Technology and Classroom Teaching" departments in Education Faculties in Kafkas and Çukurova University. The participants are first and fourth grade students enrolling Science and Technology and Classroom Teaching departments. The data were collected through Kolb Learning Styles Inventory adapted by Aşkar and Akkoyunlu (1993) and "Epistemological Beliefs Scale" adapted by Deryakulu and Büyüköztürk (2002). Findings show that there is a significant difference between the universities the participants attend and their epistemological beliefs, and between the belief aspects regarding learning depends on ability and there is only one truth. In terms of the learning styles of students, there is a significant difference in the belief aspects regarding learning depends on ability and there is only one truth.

FEN VE TEKNOLOJİ İLE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN EPİSTEMOLOJİK İNANÇ VE ÖĞRENME STİLLERİNİN İNCELENMESİ

Yıl 2014, Cilt: 3 Sayı: 5, - , 01.05.2014

Öz

Kafkas ve Çukurova Üniversitesi fen ve teknolojiyle sınıf öğretmenliği programında okuyan birinci ve dördüncü sınıf öğrencilerinin epistemolojik inançlar ve öğrenme stillerini bazı sosyo-demografik değişkenler (cinsiyet, sınıf düzeyi, mezun olunan okul, bölüm) açısından incelemektir. Bu bağlamda çalışma tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Kafkas ve Çukurova Üniversitelerinin eğitim fakültelerine bağlı "fen ve teknoloji ile sınıf öğretmenliği" bölümlerinde okuyan öğrenciler oluştururken, örneklemini Fen ve Teknoloji ile Sınıf Öğretmenliği Bölümlerinin birinci ve dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak Aşkar ve Akkoyunlu (1993) tarafından uyarlanan Kolb Öğrenme Stili Envanteri, Deryakulu ve Büyüköztürk (2002) tarafından uyarlanan "Epistemolojik İnanç Ölçeği" kullanılmıştır. Çalışmada, istatistiksel teknikler olarak; sayı, yüzde, aritmetik ortalama, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğretmen adaylarının öğrenim gördükleri üniversiteyle epistemolojik inançları arasında öğrenmenin yeteneğe bağlı olduğuna ve tek bir doğrunun var olduğuna dair inanç boyutlarında anlamlı bir farklılaşma görülmüştür. Öğrencilerin öğrenme stilleri açısından öğrenmenin yeteneğe bağlı olduğuna ve tek bir doğrunun var olduğuna dair inanç boyutlarında ise anlamlı bir farklılaşma görülmüştür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Eğitim Bilimleri
Yazarlar

Ayten Pınar Bal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 3 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Bal, A. P. (2014). FEN VE TEKNOLOJİ İLE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN EPİSTEMOLOJİK İNANÇ VE ÖĞRENME STİLLERİNİN İNCELENMESİ. Elektronik Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(5).