BibTex RIS Kaynak Göster

DETERMINING EXAM ANXIETY LEVELS OF SECONDARY SCHOOL STUDENTS IN 10, 11 and 12th CLASS BY GENDER

Yıl 2013, Cilt: 2 Sayı: 4, - , 01.04.2013

Öz

When considering conditions in Turkey, as from the students start the primary school, they take exams such as Public Free Boarding (DPY) (Scholarship Exam), Placement Test (SBS), Higher Education Entrance Exam (YGS) and Undergraduate Placement Exam (LYS). Each individual planning a good future has to enter all of these exams in due course. However; these exams are made only once a year. Besides, the students take specific number of exam from every lesson within each education period. The number of written essay type exams implemented by teachers within the period is about 70 (seventy). These exams which are compulsorily made to qualify success levels of the students cause little or much concern on the students. In addition to this, the individuals prepared for taking such exams have some social responsibilities, their families have expectations from them, they are worried about their own future, they are anxious about staying behind of their friends and there are some pressure and concerns on them about the subjects which are mentioned above. The students study and take their exams under these conditions which are distressful for them. All students have these concerns, the students spending most of their time by studying and the students who do not have any expectation have such concerns although their academic success is low or high. If the student has anxiety, how this anxiety is managed in a way not to harm academic success of the students by being efficiently controlled by pedagogues and parents? In this study, the exam stress occurring in the students are tried to be measured by using Exam Stress Scale method developed by Baltaş (2007) and the results are evaluated. T-test was carried out in SPSS v. 18, Cronbach-alpha value of stress scale was .861. Also, some suggestions are given at the light of the datas and results.

ORTAÖĞRETİM 10, 11. ve 12. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN CİNSİYETE GÖRE SINAV KAYGI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ

Yıl 2013, Cilt: 2 Sayı: 4, - , 01.04.2013

Öz

Türkiye şartları düşünüldüğünde, öğrenciler ilkokula başlamasından itibaren sırasıyla Devlet Parasız Yatılı (DPY) (Bursluluk Sınavı), Seviye Belirleme Sınavı (SBS), Yükseköğrenime Giriş Sınavı (YGS), Lisan Yerleştirme Sınavı (LYS) gibi sınavlara girerler. İyi bir gelecek planlayan her birey, bu sınavların tamamına zamanı geldiğinde girmek zorundadır. Ancak bu sınavlar yılda sadece bir kez yapılırlar. Ancak bununla birlikte her eğitim-öğretim dönemi içerisinde, öğrenciler her dersten belirli sayıda sınava girmektedirler. Dönem içerisinde öğretmenler tarafından uygulanan yazılı yoklama türü sınavların sayısı, 70'i (yetmiş) bulmaktadır. Öğrencilerin başarı düzeylerinin ölçülmesi açısından zorunlu olarak yapılan bu tür sınavlar, öğrencilerin üzerinde az ya da çok kaygı oluşturmaktadır. Ayrıca bu sınavlara girmek için hazırlanan bireyin üzerinde bir takım sosyal sorumluluklar, ailesi tarafından beklentiler, kendi geleceğinin endişesi, arkadaşlarından geri kalma korkusu gibi bir takım baskılar ve kaygılar vardır. Öğrenciler bu gibi sıkıntılı durumlar altında derslerine çalışırlar ve sınavlarına girerler. Tüm zamanlarını ders çalışarak geçiren öğrencilerde, herhangi bir beklentisi olmayan öğrencilerde, akademik başarısı düşük ya da yüksek fark etmeksizin tüm öğrencilerde bu kaygılar oluşmaktadır. Bu çalışma öğrencilerde oluşan sınav kaygısını, Baltaş (2007) tarafından geliştirilen Sınav Kaygısı Ölçeği uygulanmış SPSS 18 paket programında t -testi yapılmış, kaygı ölçeğinin Cronbach-alpha değeri .861 dir. Aynı zamanda elde edilen bilgiler ve bulgular çerçevesinde bir takım önerilere gidilmeye çalışılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Eğitim Bilimleri
Yazarlar

İbrahim Habacı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 2 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Habacı, İ. (2013). ORTAÖĞRETİM 10, 11. ve 12. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN CİNSİYETE GÖRE SINAV KAYGI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ. Elektronik Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(4).