The aim of this study was to identify using molecular methods the filamentous fungi associated with the Golot cheese produced in Ardesen, Rize Province, East Black Sea region, Turkey. Sixteen fungi were isolated from seven cheese samples and subjected to sequencing analysis using different fungal DNA barcodes. The first marker used, internal transcribed spacer (ITS), allowed identification of Geotrichum candidum and Penicillium roqueforti. The other isolates, defined as Penicillium and Cladosporium, could be identified only at the genus level using ITS; therefore, the beta-tubulin (benA) gene and the microsatellite PC4 markers were used to define the remaining Penicillium isolates as P. biforme and P. solitum. The Cladosporium isolate was identified as C. macrocarpum by analysis using benA and translation elongation factor 1-α (tef1) genes. The most common species associated with Golot cheeses were determined to be P. biforme (56%) and G. candidum (25%). Previously unknown sequences of P. solitum PC4 and C. macrocarpum tef1, and a longer version of C. macrocarpum benA were submitted to GenBank.
Golot cheese Mycobiota Fungal identification markers Penicillium Cladosporium
The Scientific and Technological Research Council of Turkey (TUBITAK) to B. M.
Grant no. 119O314
The author thanks Havva Balcan for providing the cheese samples.
Bu çalışmanın amacı, Doğu Karadeniz Bölgesi, Rize İli, Ardeşen'de üretilen Golot peyniri ile ilişkili filamentli fungusların moleküler yöntemler kullanılarak belirlenmesidir. Yedi peynir örneğinden on altı fungus izole edilmiş ve farklı fungal DNA barkodları kullanılarak dizilim belirleme analizine tabi tutulmuştur. Kullanılan ilk markör olan internal transcribed spacer bölgesi (ITS), Geotrichum candidum ve Penicillium roqueforti'nin identifikasyonuna olanak vermiştir. Diğer izolatlar, ITS kullanılarak sadece cins düzeyinde Penicillium ve Cladosporium olarak tanımlanabilmiştir; bu nedenle, beta-tubulin (benA) geni ve mikrosatellit PC4 markörleri, kalan Penicillium izolatlarını P. biforme ve P. solitum olarak tanımlamak için kullanılmıştır. Cladosporium izolatı, benA ve translation elongation factor 1-α (tef1) genleri kullanılarak analiz edilerek C. macrocarpum olarak tanımlanmıştır. Golot peynirleriyle ilişkili en yaygın türlerin P. biforme (%56) ve G. candidum (%25) olduğu belirlenmiştir. Daha önce bilinmeyen P. solitum PC4 ve C. macrocarpum tef1 dizilimleri ve daha uzun bir C. macrocarpum benA versiyonu GenBank'a sunulmuştur.
Golot peyniri Mikobiyota Fungal identifikasyon markörleri Penicllium Cladosporium
Grant no. 119O314
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Grant no. 119O314 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Sayı: 19 |