Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

YÖNETİCİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLARININ GÖZÜNDEN YÖNETİCİ ASİSTANLARININ MESLEKİ YETERLİLİK DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 3, 15 - 28, 30.11.2015

Öz

Çalışmada yönetici asistanının mesleki yeterlilikleri, yönetici ve yönetici asistanı gözünden değerlendirilmektedir. Böylece yönetici asistanının mesleki yeterliliklerinin ne düzeyde olduğunun saptanması, varsa eksikliklerin tespit edilerek çalışma sonuçlarının yöneticilere, asistanlara ve akademisyenlere yol göstermesi amaçlanmıştır. Mesleki yeterlilikleri ölçecek bir ölçeğin geliştirilmesi çalışmanın ikincil amacıdır. Bu amaçlarla 104 yönetici ve 104 yönetici asistanı çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın evrenini Yalova ve Gaziantep’te kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren işletmeler oluşturmaktadır. Çalışma nicel bir çalışma olup, genelleme kaygısından ziyade bir pilot çalışma niteliğindedir. Anket tekniği ile veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. Yönetici Asistanı Mesleki Yeterlilikleri ölçeğinin Cronbach’s Alpha değeri 0,964’tür. Ölçeğin açıkladığı varyans oranlarına bakıldığında toplamda %75,6 olduğu görülmektedir. Araştırmaya katılan yöneticilerin önemli bir kısmının mühendis kökenli olması, yönetici asistanlarının bir kısmının ise işletme mezunu olması dikkat çekici bulgulardandır. Mesleki yabancı dil boyutu en düşük yeterlilik olarak göze çarpmaktadır. Bunu web editörlüğü bilgisi, tasarım yapabilme ve klavye becerisi takip etmektedir. En yeterli algılananlar ise etkili iletişim, beden dili ve büro makinelerini kullanabilme maddeleridir. Yönetici ve yönetici asistanlarının mesleki yeterlilikleri algılamalarında, mesleki gelişim boyutu hariç, istatistiksel olarak anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Yabancı dil, klavye ve bilgisayar kullanımı konusundaki düşük yeterlilik düzeyi en fazla dile getirilenlerdir. Çalışmanın sonuçları itibariyle yönetici asistanının mesleki yeterliliklerini ölçmek üzere bir ölçek geliştirilmesi konusunda katkıda bulunduğu, ayrıca yönetici asistanının pratikteki yeterliliklerine ufak da olsa bir ışık tuttuğu düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Arslan, K. (2014). Mesleki Yeterlilik Sistemi Çerçevesinde Türkiye’de Kurulan Personel Belgelendirme Merkezlerinin Sürdürülebilirliğinin Sağlanmasında Tanıtım Çabalarının Rolü ve Önemi. İş,Güç” Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 16(2), 40-63.
  • Büyüköztürk, Ş. Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, Ankara: Pegem Yayıncılık, 2007,s.126.)
  • Çakmak, V., Çöğürcü İ., Duman H., Delen F. (2011). Yöneticilerin Büro Personeli Olarak Çalışanlardan Beklentileri Üzerine Bir Araştırma, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 13(20), 65-73.
  • Çıtak, N. (2002). Meslek Yüksekokullarına Bağlı Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programlarında Öğretim Materyallerinin Etkin Kullanımının Öğretim Elemanları ve Öğrenciler Üzerindeki Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Doğan, S.B. (2013). Ortaöğretim büro yönetimi programı yeterliliklerinin yöneticilere göre Değerlendirilmesi (Mersin ili örneği).Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Duman, H., Çöğürcü İ., Çakmak V., Atay M. (2011). Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı Öğrencilerinin Mesleki Becerilerinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma: Kazım Karabekir Meslek Yüksekokulu Örneği, Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 2 (4), 45-63.
  • Gürcü Ö.D., Çetin C., Turpçu M. (2014). Öğrencilerin Klavye Teknikleri Dersine İlişkin Tutumlarının Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma: Yalova Üniversitesi Örneği. 13. Ulusal Büro Yönetimi Kongresi, Denizli.
  • Gürcü, Ö. D. (2014). Türkiye’de Büro Yönetimi ve Sekreterlik Alanındaki Araştırmalarda Metodolojik Sorunlar: Ulusal Büro Yönetimi ve Sekreterlik Kongresi Üzerine Bir İnceleme. Electronic Journal Of Vocational Colleges, 4(3), 228-236.
  • Tengilimoğlu, D., Acar, S. (2004). Yöneticilerin Uygulamada Karşılaştıkları Sorunlar ve Eğitim İhtiyacının Belirlenmesine Yönelik Ampirik Bir Çalışma. GaziÜniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 29-66.
  • Tuncel, M. (2007). Meslek Yüksekokullarındaki Büro Yönetimi Ve Sekreterlik Programlarının Sektörün İhtiyaçlarını Karşılama Durumunun Değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara.
  • http://portal.myk.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=238&Itemid=258 adresinden 25.06.2015 tarihinde alınmıştır.
  • http://www.myk.gov.tr/index.php/tr/hakkimizda/tarihceadresinden 25.06.2015 tarihinde alınmıştır.
  • http://metek.meb.gov.tr/index.php/tr/proje. adresinden 23.06.2015 tarihinde alınmıştır.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bölgesel Çalışmalar
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gamze Ay Bu kişi benim

Özgür Doğan Gürcü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2015
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Ay, G., & Gürcü, Ö. D. (2015). YÖNETİCİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLARININ GÖZÜNDEN YÖNETİCİ ASİSTANLARININ MESLEKİ YETERLİLİK DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges), 5(3), 15-28.