Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2020, Cilt: 6 Sayı: 1, 11 - 26, 01.01.2020

Öz

Kaynakça

  • Akan K (2017). Yerel buğday çeşitlerinin pas hastalıklarına dayanıklılık ıslahı programlarında kullanılabilirliği. TÜRKTOB, 23:34-37 (in Turkish).
  • Akçura M (2006). Türkiye kışlık ekmeklik buğday genetik kaynaklarının karakterizasyonu. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, pp: 226 (in Turkish).
  • Altay F ve Kutalmıs T (2013). Türkiye’de buğday ıslahı tarihi, geliştirilen çeşitler, özellikleri ve etkileri. TÜRKTOB, Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi, 8:4-9 (in Turkish)
  • Ayrancı R, Sade B ve Soylu S (2010). Kurak stresi ve kuraklığa toleranslı buğday ıslahında bazı yaklaşımlar. Çölleşme ile Mücadele Sempozyumu, 17-18 Haziran 2010, Çorum, pp: 194-204 (in Turkish).
  • Bonman JM, Bockelman HE, Goates BJ, Obert DE, Mcguire PE, Qualset CO and Hijmans RJ (2006). Geographic distribution of common and dwarf bunt resistance in landraces of subsp. Crop Science, 46: 1622-1629.
  • Damania AB, Pecetti L, Qualset C and Humeid OB (1996). Diversity and geographic distribution of adaptive traits in T. turgidum L. (Durum group), wheat landraces from Turkey. Genetic Resources and Crop Evolution, 43:409-422.
  • Dokuyucu T, Akkaya A, Akçura M, Kara R and Budak H (2004). Collection, identification and conservation of wheat landraces in Kahramanmaras province in East Mediterranean Region of Turkey. Cereal Research Communications, 32 (1): 167-174.
  • DSİ (2018). Faaliyet Raporu. Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Frierson DMW, Lu J and Chen G (2007). Width of the Hadley cell in simple and comprehensive general circulation models. Geophysical Research Letters 34: L18804.
  • Hüdaverdi G, Arabacı H, Demircan M, Eskioğlu O, Şensoy S ve Yazıcı B (2016). GFDL-ESM2M Modeli Temelinde RCP4.5 ve RCP8.5 senaryolarına göre Türkiye için sıcaklık ve yağış projeksiyonları. Coğrafi Bilimler Dergisi. CBD 14 (2) 77-88 (in Turkish).
  • İmren M, Elekcioğlu İH ve Özkan H (2015). Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin kök yara nematodları Pratylenchus thornei ve Pratylenchus neglectus’a (Tylenchida: Pratylenchidae) karşı dayanıklılıklarının belirlenmesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 21:61-70 (in Turkish).
  • IPCC (2014). IPCC 5th Assessment Report, Working Group II Contribution: Impacts, Adaptation and Vulnerability. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Johanson CM and Fu Q (2009) Hadley cell widening: Model simulations versus observations. Journal of Climate 22: 2713-2725.
  • Kadıoğlu M, Ünal Y, İlhan A ve Yürük C (2017). Türkiye’de iklim değişikliği ve tarımda sürdürülebilirlik. İstanbul Teknik Üniversitesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü, İstanbul (in Turkish).
  • Kurçman S (1981). Eskişehir ilinde buğdayda görülen buğday mozayik virüs hastalığı üzerinde araştırmalar. Bitki Koruma Bülteni 21(1): 1-17 (in Turkish).
  • Küçüközdemir Ü (2016). Doğu Anadolu yerel buğday çeşitlerinin Erzurum koşullarındaki performansı ve soğuğa dayanıklılık derecelerinin belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Doktora tezi, pp:108 (in Turkish).
  • Mamluk OF and Nachit MM (1994). Sources of resistance to common bunt (Tilletia foetida and T. caries) in durum wheat. Journal of Phytopathology,142: 122-130.
  • Mishra AK and Singh VP (2010). A review of drought concepts. Journal of Hydrology, 391: 202-216.
  • Murphy BF and Timbal B (2007) A review of recent climate variability and climate change in Southeastern Australia. International Journal of Climatology 28 (7): 859-879.
  • Özberk İ, Zencirci N, Özkan H, Özberk F ve Eser V (2010). Dünden bugüne makarnalık buğday ıslahı ve geleceğe bakış. Makarnalık Buğday ve Mamulleri Konferansı, 17-18 Mayıs, 2010 s:43-66 (in Turkish).
  • Özberk İ, Atay S, Altay F, Cabi E, Özkan H ve Atlı A (2016). Türkiye’nin buğday atlası. WWF. Doğal Hayatı Koruma Vakfı, İstanbul, s: 46 (in Turkish).
  • Pecetti L, Annicchiarico P and Kashour G (1993). Flag leaf variation in Mediterranean durum wheat landraces and its relationship to frost drought tolerance and yield response in moderately favorable conditions, Plant Genetic Resources Newsletter, 93: 25-28.
  • Poyraz İ ve Gümüş N (2016). Comparison of resistance rates and detection of five resistance genes (Bts) in ten local wheat varieties against common bunt disease. Anadolu University Journal of Science and Technology C - Life Sciences and Biotechnology 5(1): 37-45 doi: 10.18036/btdc.78679
  • Quan XW, Diaz HF, and Hoerling MP (2004). Changes in the tropical hadley cell since 1950. The hadley circulation: Present, past, and future. Advances in Global Change Research, 21: 85-120.
  • Quisenberry KS, and Reitz LP (1974). Turkey wheat: The cornerstone of an empire. Agricultural History, 48(1): 98-110.
  • Seidel DJ, Fu Q, Randel WJ, and Reichler TJ (2007). Widening of the tropical belt in a changing climate. Nature Geoscience 1: 21-24.
  • Skovmand B, and S Rajaram (1990). Utilization of genetic resources in the improvement of hexaploid wheat. Wheat genetic resources: Meeting diverse needs. pp: 259-267.
  • Şahinöz A (2016). Yerelden küresele gıda güvencesi. Türkiye Biyoetik Dergisi, 3(4): 184-197.
  • Şaylan L (2010). Küresel iklim değişimi ve Kyoto protokolü, tarıma sektörüne etkileri, Ziraat Mühendisliği VII Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010, Ankara, s: 33-37 (in Turkish).
  • Tahir M and Valkoun J (1994). Genetic diversity in wheat an international approach in its evaluation and utilization. Wheat Information Service, 78:1-12.
  • Tansı V (2019). İklim değişimine bitki ekosistem tepkileri: Buğday, http://www.angelfire.com/ vt2/veyis/kitap/bugday.pdf. Erişim July 27, 2019. TURKSTAT (2012). İstatistik Göstergeler 1923-2011. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara.
  • TURKSTAT (2018). Tarım İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara.
  • Türkeş M (2007). İnsanın küresel iklim üzerindeki etkileri, gözlenen ve öngörülen iklim değişkenliği ve değişiklikleri ile sonuçları. Küresel İklim Değişimi ve Su Sorunlarının Çözümünde Ormanlar Sempozyumu, 13-14 Aralık 2007, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, Bildiriler Kitabı, İstanbul (in Turkish).
  • Türkeş M (2008). Küresel iklim değişikliği nedir? Temel kavramlar, nedenleri, gözlenen ve öngörülen değişiklikler. İklim Değişikliği ve Çevre, 1: 45-64 (in Turkish).
  • UN (2017). Global Land Outlook. United Nations Convention to Combat Desertification, Germany, Bonn. pp: 130.
  • USDA (2019). World Agricultural Production. United States Department of Agriculture, Circular Series, WAP 8-19 August 2019.
  • Zencirci N, Yılmaz H, Garaybayova N, Karagöz A, Kilian B, Özkan H, Hammer K, and Knüpffer H (2018). Mirza (Hacızade) Gökgöl, (1897-1981): The great explorer of wheat genetic resources in Turkey. Genet Resour Crop Evol (2018) 65:693- 711 https://doi.org/10.1007/s10722-018-0606-9

Utilization of Stress Tolerant Local Genotypes in Wheat Breeding Program in Context to Global Climate Change

Yıl 2020, Cilt: 6 Sayı: 1, 11 - 26, 01.01.2020

Öz

Global climate change is one of the most important factors threatening world food security. Agriculture has a key role
in the sustainability of life. The weakest aspect of agricultural production is that it is very susceptible to the effects of
changes in climate factors. At the beginning of climate change in the world and in our country, increasing air temperatures
and drought generated attention. Cereals have a very important role in ensuring world food security. Wheat has the
maximum cultivated area among cereals and is mostly grown in rain-fed areas. Global climate change and consequent
environmental stress factors cause significant yield losses in wheat. Many preventive measures are being taken to reduce
the impacts of global climate change. One of these measures is to improve new wheat varieties that are resistant or tolerate
to environmental stress factors. The greatest need for wheat breeding programs is the availability of appropriate genetic
resources and genotypic diversity that can adapt to changing climatic conditions. In this context, local varieties offer an
important potential of gene resources in terms of resistance to marginal climatic conditions. In Turkey, local varieties have
been widely used in breeding programs since the 1960’s. Gerek 79 (BW), Dağdaş-94 (BW) and Kızıltan-91 (DW), most
tolerant varieties in dry conditions, have been widely grown during winter in /facultative regions. Those varieties have
local hybrid varieties such as Yayla-305, Ankara-093/44 and Uveyik, respectively

Kaynakça

  • Akan K (2017). Yerel buğday çeşitlerinin pas hastalıklarına dayanıklılık ıslahı programlarında kullanılabilirliği. TÜRKTOB, 23:34-37 (in Turkish).
  • Akçura M (2006). Türkiye kışlık ekmeklik buğday genetik kaynaklarının karakterizasyonu. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, pp: 226 (in Turkish).
  • Altay F ve Kutalmıs T (2013). Türkiye’de buğday ıslahı tarihi, geliştirilen çeşitler, özellikleri ve etkileri. TÜRKTOB, Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi, 8:4-9 (in Turkish)
  • Ayrancı R, Sade B ve Soylu S (2010). Kurak stresi ve kuraklığa toleranslı buğday ıslahında bazı yaklaşımlar. Çölleşme ile Mücadele Sempozyumu, 17-18 Haziran 2010, Çorum, pp: 194-204 (in Turkish).
  • Bonman JM, Bockelman HE, Goates BJ, Obert DE, Mcguire PE, Qualset CO and Hijmans RJ (2006). Geographic distribution of common and dwarf bunt resistance in landraces of subsp. Crop Science, 46: 1622-1629.
  • Damania AB, Pecetti L, Qualset C and Humeid OB (1996). Diversity and geographic distribution of adaptive traits in T. turgidum L. (Durum group), wheat landraces from Turkey. Genetic Resources and Crop Evolution, 43:409-422.
  • Dokuyucu T, Akkaya A, Akçura M, Kara R and Budak H (2004). Collection, identification and conservation of wheat landraces in Kahramanmaras province in East Mediterranean Region of Turkey. Cereal Research Communications, 32 (1): 167-174.
  • DSİ (2018). Faaliyet Raporu. Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Frierson DMW, Lu J and Chen G (2007). Width of the Hadley cell in simple and comprehensive general circulation models. Geophysical Research Letters 34: L18804.
  • Hüdaverdi G, Arabacı H, Demircan M, Eskioğlu O, Şensoy S ve Yazıcı B (2016). GFDL-ESM2M Modeli Temelinde RCP4.5 ve RCP8.5 senaryolarına göre Türkiye için sıcaklık ve yağış projeksiyonları. Coğrafi Bilimler Dergisi. CBD 14 (2) 77-88 (in Turkish).
  • İmren M, Elekcioğlu İH ve Özkan H (2015). Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin kök yara nematodları Pratylenchus thornei ve Pratylenchus neglectus’a (Tylenchida: Pratylenchidae) karşı dayanıklılıklarının belirlenmesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 21:61-70 (in Turkish).
  • IPCC (2014). IPCC 5th Assessment Report, Working Group II Contribution: Impacts, Adaptation and Vulnerability. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Johanson CM and Fu Q (2009) Hadley cell widening: Model simulations versus observations. Journal of Climate 22: 2713-2725.
  • Kadıoğlu M, Ünal Y, İlhan A ve Yürük C (2017). Türkiye’de iklim değişikliği ve tarımda sürdürülebilirlik. İstanbul Teknik Üniversitesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü, İstanbul (in Turkish).
  • Kurçman S (1981). Eskişehir ilinde buğdayda görülen buğday mozayik virüs hastalığı üzerinde araştırmalar. Bitki Koruma Bülteni 21(1): 1-17 (in Turkish).
  • Küçüközdemir Ü (2016). Doğu Anadolu yerel buğday çeşitlerinin Erzurum koşullarındaki performansı ve soğuğa dayanıklılık derecelerinin belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Doktora tezi, pp:108 (in Turkish).
  • Mamluk OF and Nachit MM (1994). Sources of resistance to common bunt (Tilletia foetida and T. caries) in durum wheat. Journal of Phytopathology,142: 122-130.
  • Mishra AK and Singh VP (2010). A review of drought concepts. Journal of Hydrology, 391: 202-216.
  • Murphy BF and Timbal B (2007) A review of recent climate variability and climate change in Southeastern Australia. International Journal of Climatology 28 (7): 859-879.
  • Özberk İ, Zencirci N, Özkan H, Özberk F ve Eser V (2010). Dünden bugüne makarnalık buğday ıslahı ve geleceğe bakış. Makarnalık Buğday ve Mamulleri Konferansı, 17-18 Mayıs, 2010 s:43-66 (in Turkish).
  • Özberk İ, Atay S, Altay F, Cabi E, Özkan H ve Atlı A (2016). Türkiye’nin buğday atlası. WWF. Doğal Hayatı Koruma Vakfı, İstanbul, s: 46 (in Turkish).
  • Pecetti L, Annicchiarico P and Kashour G (1993). Flag leaf variation in Mediterranean durum wheat landraces and its relationship to frost drought tolerance and yield response in moderately favorable conditions, Plant Genetic Resources Newsletter, 93: 25-28.
  • Poyraz İ ve Gümüş N (2016). Comparison of resistance rates and detection of five resistance genes (Bts) in ten local wheat varieties against common bunt disease. Anadolu University Journal of Science and Technology C - Life Sciences and Biotechnology 5(1): 37-45 doi: 10.18036/btdc.78679
  • Quan XW, Diaz HF, and Hoerling MP (2004). Changes in the tropical hadley cell since 1950. The hadley circulation: Present, past, and future. Advances in Global Change Research, 21: 85-120.
  • Quisenberry KS, and Reitz LP (1974). Turkey wheat: The cornerstone of an empire. Agricultural History, 48(1): 98-110.
  • Seidel DJ, Fu Q, Randel WJ, and Reichler TJ (2007). Widening of the tropical belt in a changing climate. Nature Geoscience 1: 21-24.
  • Skovmand B, and S Rajaram (1990). Utilization of genetic resources in the improvement of hexaploid wheat. Wheat genetic resources: Meeting diverse needs. pp: 259-267.
  • Şahinöz A (2016). Yerelden küresele gıda güvencesi. Türkiye Biyoetik Dergisi, 3(4): 184-197.
  • Şaylan L (2010). Küresel iklim değişimi ve Kyoto protokolü, tarıma sektörüne etkileri, Ziraat Mühendisliği VII Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010, Ankara, s: 33-37 (in Turkish).
  • Tahir M and Valkoun J (1994). Genetic diversity in wheat an international approach in its evaluation and utilization. Wheat Information Service, 78:1-12.
  • Tansı V (2019). İklim değişimine bitki ekosistem tepkileri: Buğday, http://www.angelfire.com/ vt2/veyis/kitap/bugday.pdf. Erişim July 27, 2019. TURKSTAT (2012). İstatistik Göstergeler 1923-2011. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara.
  • TURKSTAT (2018). Tarım İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara.
  • Türkeş M (2007). İnsanın küresel iklim üzerindeki etkileri, gözlenen ve öngörülen iklim değişkenliği ve değişiklikleri ile sonuçları. Küresel İklim Değişimi ve Su Sorunlarının Çözümünde Ormanlar Sempozyumu, 13-14 Aralık 2007, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, Bildiriler Kitabı, İstanbul (in Turkish).
  • Türkeş M (2008). Küresel iklim değişikliği nedir? Temel kavramlar, nedenleri, gözlenen ve öngörülen değişiklikler. İklim Değişikliği ve Çevre, 1: 45-64 (in Turkish).
  • UN (2017). Global Land Outlook. United Nations Convention to Combat Desertification, Germany, Bonn. pp: 130.
  • USDA (2019). World Agricultural Production. United States Department of Agriculture, Circular Series, WAP 8-19 August 2019.
  • Zencirci N, Yılmaz H, Garaybayova N, Karagöz A, Kilian B, Özkan H, Hammer K, and Knüpffer H (2018). Mirza (Hacızade) Gökgöl, (1897-1981): The great explorer of wheat genetic resources in Turkey. Genet Resour Crop Evol (2018) 65:693- 711 https://doi.org/10.1007/s10722-018-0606-9
Toplam 37 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ramazan Ayrancı Bu kişi benim

Seydi Ahmet Bagcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ayrancı, R., & Bagcı, S. A. (2020). Utilization of Stress Tolerant Local Genotypes in Wheat Breeding Program in Context to Global Climate Change. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics, 6(1), 11-26.
AMA Ayrancı R, Bagcı SA. Utilization of Stress Tolerant Local Genotypes in Wheat Breeding Program in Context to Global Climate Change. Ekin Journal. Ocak 2020;6(1):11-26.
Chicago Ayrancı, Ramazan, ve Seydi Ahmet Bagcı. “Utilization of Stress Tolerant Local Genotypes in Wheat Breeding Program in Context to Global Climate Change”. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics 6, sy. 1 (Ocak 2020): 11-26.
EndNote Ayrancı R, Bagcı SA (01 Ocak 2020) Utilization of Stress Tolerant Local Genotypes in Wheat Breeding Program in Context to Global Climate Change. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics 6 1 11–26.
IEEE R. Ayrancı ve S. A. Bagcı, “Utilization of Stress Tolerant Local Genotypes in Wheat Breeding Program in Context to Global Climate Change”, Ekin Journal, c. 6, sy. 1, ss. 11–26, 2020.
ISNAD Ayrancı, Ramazan - Bagcı, Seydi Ahmet. “Utilization of Stress Tolerant Local Genotypes in Wheat Breeding Program in Context to Global Climate Change”. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics 6/1 (Ocak 2020), 11-26.
JAMA Ayrancı R, Bagcı SA. Utilization of Stress Tolerant Local Genotypes in Wheat Breeding Program in Context to Global Climate Change. Ekin Journal. 2020;6:11–26.
MLA Ayrancı, Ramazan ve Seydi Ahmet Bagcı. “Utilization of Stress Tolerant Local Genotypes in Wheat Breeding Program in Context to Global Climate Change”. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics, c. 6, sy. 1, 2020, ss. 11-26.
Vancouver Ayrancı R, Bagcı SA. Utilization of Stress Tolerant Local Genotypes in Wheat Breeding Program in Context to Global Climate Change. Ekin Journal. 2020;6(1):11-26.