Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2020, Volume: 6 Issue: 1, 54 - 62, 01.01.2020

Abstract

References

  • Atak M ve Çiftçi CY (2005). Tritikalede farklı ekim sıklıklarının verim ve bazı verim öğelerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi. 11: 98-103 (in Turkish).
  • Climate Data Org. https://tr.climate-data.org (Accessed: June, 01, 2016).
  • Çağlar Ö, Öztürk A, Bulut S (2006). Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Erzurum Ovası Koşullarına Adaptasyonu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg./ Journal of the Faculty of Agriculture, 37(1): 1-7.
  • Du Pisani F (2009). Evaluation of the structural and functional composition of South African triticale cultivars (X Triticosecale Wittmack) (Doctoral dissertation, Stellenbosch University).
  • Erekul O and W Köhn (2006). Effect of Weather and Soil Conditions on Yield Components and Bread Making Quality of Winter Wheat (Triticum aestivum L.) and Winter Triticale (Triticosecale Wittm.) Varieties in North-East Germany. Journal of Agronomy and Crop Science 192.6: 452-464.
  • Genç İ (1972). Yerlive Yabancı Ekmeklik, Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Verimve Verime Etkili Başlıca Karakterler Üzerine Araştırmalar. (Doçentlik Tezi), A.Ü. Zir. Fak., Ankara (in Turkish).
  • Geren H, Soya H, Ünsal R, Kavut YT, Sevim I, and Avcıoğlu R (2012). Investigations on the grain yield and other yield characteristics of some triticale cultivars grown.
  • Greer Dennis H, Ilkka Leinonen and Tapani Repo. Modelling cold hardiness development and loss in conifers. Conifer cold hardiness. Springer Netherlands, 2001. 437-460.
  • Kaydan D ve Yağmur M (2008). Van ekolojik koşullarında bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin verim ve verim öğeleri üzerine bir araştırma. Tarım Bilimleri Derg., 14(4): 350-358 (in Turkish).
  • Kıral AS ve Özcan H (1990). Erzurum Kıraç Şartlarında Lancer Kışlık Ekmeklik Buğday Çeşidinde Tohum, Fosfor ve Azot Uygulama Miktarları. Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enst. Yay. No: 5, Erzurum (in Turkish).
  • Kovács Z, Simon-Sarkadi L, Sovány C, Kirsch K, Galiba G and Kocsy G (2011). Differential effects of cold acclimation and abscisic acid on free amino acid composition in wheat. Plant Science, 180(1), 61-68.
  • Köycü C, (1974). Erzurum Şartlarında N ve P'lu gübreleme ile sulamanın bazı kışlık buğday MONTHSın tane verimi, ham protein oranı ile Zeleny sedimentasyon test kıymetleri üzerine bir araştırma. Atatürk Üniv. Yay. No: 345, Ziraat Fak. Yay: 164, 35-37 (in Turkish).
  • Köycü C (1979). Çeşitli Kaynaklardan Temin Edilen Yerli ve Yabancı Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday MONTHSla (T. aestivum L.) Verim ve Verim Unsurları ve Diğer Morfolojik Karakterleri Üzerine Araştırmalar. Doçentlik Tezi, Atatürk Üniv. Zir. Fak. Tarla Bit. Böl., Erzurum (in Turkish).
  • Küçüközdemir Ü (2003). Doğu Anadolu Bölgesi için Uygun Tritikale Genotiplerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum (in Turkish).
  • Küçüközdemir Ü ve Tosun M (2014). Bazı Yerel Buğday Genotiplerinde Verim, Verim Unsurları ve Soğuğa Dayanıklılığın Belirlenmesi. Journal of the Faculty of Agriculture, 45(1), 43-54 (in Turkish).
  • Küçükbayram M ve Azkan N (2002). Tritikale hatlarında tane verimi ile bazı agronomic özellikler arasında ilişkiler, Uludağ Üni. Tarımsal Uyg. ve Araş. Merk., Araşt. Özetleri (1978-2001), Cilt 2, Bursa, 806 s (in Turkish).
  • Little TM and Hills FJ (1978). Agricultural Experimentation Design and Analysis, John Wiley & Sons Company, Inc., USA, (2nd ed.) 298 p.
  • Olesen JE, Trnka M, Kersebaum KC, Skjelvåg A O, Seguin B, Peltonen-Sainio P and Micale F (2011). Impacts and adaptation of European crop production systems to climate change. European Journal of Agronomy, 34(2), 96-112.
  • Özcan H ve Acar A (1990). Erzurum Kıraç Koşullarında Ekim Zamanlarının Değişik Buğday Çeşitlerinin Tane Verimine Etkileri. Doğu Anadolu Tarımsal Araşt. Enst. Yayınları, No: 3, Erzurum (in Turkish).
  • Sutka J (1994). Genetic control of frost tolerance in wheat (Triticum aestivum L.). Euphytica 77.3: 277-282.
  • Tosun M, Akgün İ, Sağsöz S and Tașpınar M (2000). Determination of yield and yield components in some spring sown triticale genotypes. Ziraat Fakültesi Dergisi, Atatürk Üni. 31(1), 1-10.
  • Uluöz M (1965). Buğday Un ve Ekmek Analizleri. EÜ. Zir. Fak. Yay., No: 57, İzmir (in Turkish).
  • Ünsal R (2005), Tritikale yetiştiriciliği, TAYEK/ TUYAP 2005 Yılı Tarla Bitkileri Grubu, Bilgi Alışveriş Toplantısı Bildirileri, ETAE Yayın No:120:68-85, Menemen (in Turkish).
  • Varughese G, Abdalla EE, OS (1986). Two decedes of tritikale breeding and research at CIMMYT. Proc. of Inter. Tritikale Symp. Sdney. Occasional Public N.24. Aust. İnst. of Agric. Sci. Australia, 148-169.

Comparison of Some Triticale and Wheat Varieties in Terms of Yield Over the Locations and Years in Erzurum Conditions

Year 2020, Volume: 6 Issue: 1, 54 - 62, 01.01.2020

Abstract

This study was conducted to determine triticale varieties suitable for the ecological conditions of Erzurum and to compare
them with wheat varieties developed for the region in Pasinler and Aziziye locations for a period of ten years (2006-2015)
in randomized block design with 3 replications. In this study, 3 bread wheat varieties (Doğu 88, Palandöken 97, Alparslan)
and 1 triticale (Ümranhanım) variety and 3 triticale varieties developed by Bahri Dağdaş International Agricultural
Research Institute (Tatlıcak 97, Mikham and Melez 2001) for the East Anatolian Region were used as study material.
Wheat and triticale varieties were compared with each other in terms of grain yield over the locations and years. There were
statistically significant differences (p<0.01) between years, locations and varieties. While the average yield of 4403 kg ha-1
was obtained from the Pasinler location, 2896 kg ha-1 yield was obtained from the Aziziye location on average. According
to the results of the ten-year trial, the Ümranhanım triticale variety developed especially for the Eastern Anatolia Region
had the highest grain yield (4189 kg ha-1). This was followed by Tatlıcak 97 (4062 kg ha-1), Doğu 88 (3712 kg ha-1),
Alparslan (3655 kg ha-1), Palandöken 97 (3575 kg ha-1), Mikham (3389 kg ha-1) and Melez 2001 (2967 kg ha-1) varieties.
Therefore, it is concluded that the Ümranhanım and Tatlıcak 97 cultivars can be used as an alternative to wheat varieties
grown in the region and higher grain yield can be obtained

References

  • Atak M ve Çiftçi CY (2005). Tritikalede farklı ekim sıklıklarının verim ve bazı verim öğelerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi. 11: 98-103 (in Turkish).
  • Climate Data Org. https://tr.climate-data.org (Accessed: June, 01, 2016).
  • Çağlar Ö, Öztürk A, Bulut S (2006). Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Erzurum Ovası Koşullarına Adaptasyonu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg./ Journal of the Faculty of Agriculture, 37(1): 1-7.
  • Du Pisani F (2009). Evaluation of the structural and functional composition of South African triticale cultivars (X Triticosecale Wittmack) (Doctoral dissertation, Stellenbosch University).
  • Erekul O and W Köhn (2006). Effect of Weather and Soil Conditions on Yield Components and Bread Making Quality of Winter Wheat (Triticum aestivum L.) and Winter Triticale (Triticosecale Wittm.) Varieties in North-East Germany. Journal of Agronomy and Crop Science 192.6: 452-464.
  • Genç İ (1972). Yerlive Yabancı Ekmeklik, Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Verimve Verime Etkili Başlıca Karakterler Üzerine Araştırmalar. (Doçentlik Tezi), A.Ü. Zir. Fak., Ankara (in Turkish).
  • Geren H, Soya H, Ünsal R, Kavut YT, Sevim I, and Avcıoğlu R (2012). Investigations on the grain yield and other yield characteristics of some triticale cultivars grown.
  • Greer Dennis H, Ilkka Leinonen and Tapani Repo. Modelling cold hardiness development and loss in conifers. Conifer cold hardiness. Springer Netherlands, 2001. 437-460.
  • Kaydan D ve Yağmur M (2008). Van ekolojik koşullarında bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin verim ve verim öğeleri üzerine bir araştırma. Tarım Bilimleri Derg., 14(4): 350-358 (in Turkish).
  • Kıral AS ve Özcan H (1990). Erzurum Kıraç Şartlarında Lancer Kışlık Ekmeklik Buğday Çeşidinde Tohum, Fosfor ve Azot Uygulama Miktarları. Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enst. Yay. No: 5, Erzurum (in Turkish).
  • Kovács Z, Simon-Sarkadi L, Sovány C, Kirsch K, Galiba G and Kocsy G (2011). Differential effects of cold acclimation and abscisic acid on free amino acid composition in wheat. Plant Science, 180(1), 61-68.
  • Köycü C, (1974). Erzurum Şartlarında N ve P'lu gübreleme ile sulamanın bazı kışlık buğday MONTHSın tane verimi, ham protein oranı ile Zeleny sedimentasyon test kıymetleri üzerine bir araştırma. Atatürk Üniv. Yay. No: 345, Ziraat Fak. Yay: 164, 35-37 (in Turkish).
  • Köycü C (1979). Çeşitli Kaynaklardan Temin Edilen Yerli ve Yabancı Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday MONTHSla (T. aestivum L.) Verim ve Verim Unsurları ve Diğer Morfolojik Karakterleri Üzerine Araştırmalar. Doçentlik Tezi, Atatürk Üniv. Zir. Fak. Tarla Bit. Böl., Erzurum (in Turkish).
  • Küçüközdemir Ü (2003). Doğu Anadolu Bölgesi için Uygun Tritikale Genotiplerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum (in Turkish).
  • Küçüközdemir Ü ve Tosun M (2014). Bazı Yerel Buğday Genotiplerinde Verim, Verim Unsurları ve Soğuğa Dayanıklılığın Belirlenmesi. Journal of the Faculty of Agriculture, 45(1), 43-54 (in Turkish).
  • Küçükbayram M ve Azkan N (2002). Tritikale hatlarında tane verimi ile bazı agronomic özellikler arasında ilişkiler, Uludağ Üni. Tarımsal Uyg. ve Araş. Merk., Araşt. Özetleri (1978-2001), Cilt 2, Bursa, 806 s (in Turkish).
  • Little TM and Hills FJ (1978). Agricultural Experimentation Design and Analysis, John Wiley & Sons Company, Inc., USA, (2nd ed.) 298 p.
  • Olesen JE, Trnka M, Kersebaum KC, Skjelvåg A O, Seguin B, Peltonen-Sainio P and Micale F (2011). Impacts and adaptation of European crop production systems to climate change. European Journal of Agronomy, 34(2), 96-112.
  • Özcan H ve Acar A (1990). Erzurum Kıraç Koşullarında Ekim Zamanlarının Değişik Buğday Çeşitlerinin Tane Verimine Etkileri. Doğu Anadolu Tarımsal Araşt. Enst. Yayınları, No: 3, Erzurum (in Turkish).
  • Sutka J (1994). Genetic control of frost tolerance in wheat (Triticum aestivum L.). Euphytica 77.3: 277-282.
  • Tosun M, Akgün İ, Sağsöz S and Tașpınar M (2000). Determination of yield and yield components in some spring sown triticale genotypes. Ziraat Fakültesi Dergisi, Atatürk Üni. 31(1), 1-10.
  • Uluöz M (1965). Buğday Un ve Ekmek Analizleri. EÜ. Zir. Fak. Yay., No: 57, İzmir (in Turkish).
  • Ünsal R (2005), Tritikale yetiştiriciliği, TAYEK/ TUYAP 2005 Yılı Tarla Bitkileri Grubu, Bilgi Alışveriş Toplantısı Bildirileri, ETAE Yayın No:120:68-85, Menemen (in Turkish).
  • Varughese G, Abdalla EE, OS (1986). Two decedes of tritikale breeding and research at CIMMYT. Proc. of Inter. Tritikale Symp. Sdney. Occasional Public N.24. Aust. İnst. of Agric. Sci. Australia, 148-169.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Ümran Küçüközdemir Küçüközdemir This is me

Vedat Bedirhanoğlu This is me

Seydi Ahmet Bagcı Bagcı This is me

Publication Date January 1, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Küçüközdemir, Ü. K., Bedirhanoğlu, V., & Bagcı, S. A. B. (2020). Comparison of Some Triticale and Wheat Varieties in Terms of Yield Over the Locations and Years in Erzurum Conditions. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics, 6(1), 54-62.
AMA Küçüközdemir ÜK, Bedirhanoğlu V, Bagcı SAB. Comparison of Some Triticale and Wheat Varieties in Terms of Yield Over the Locations and Years in Erzurum Conditions. Ekin Journal. January 2020;6(1):54-62.
Chicago Küçüközdemir, Ümran Küçüközdemir, Vedat Bedirhanoğlu, and Seydi Ahmet Bagcı Bagcı. “Comparison of Some Triticale and Wheat Varieties in Terms of Yield Over the Locations and Years in Erzurum Conditions”. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics 6, no. 1 (January 2020): 54-62.
EndNote Küçüközdemir ÜK, Bedirhanoğlu V, Bagcı SAB (January 1, 2020) Comparison of Some Triticale and Wheat Varieties in Terms of Yield Over the Locations and Years in Erzurum Conditions. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics 6 1 54–62.
IEEE Ü. K. Küçüközdemir, V. Bedirhanoğlu, and S. A. B. Bagcı, “Comparison of Some Triticale and Wheat Varieties in Terms of Yield Over the Locations and Years in Erzurum Conditions”, Ekin Journal, vol. 6, no. 1, pp. 54–62, 2020.
ISNAD Küçüközdemir, Ümran Küçüközdemir et al. “Comparison of Some Triticale and Wheat Varieties in Terms of Yield Over the Locations and Years in Erzurum Conditions”. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics 6/1 (January 2020), 54-62.
JAMA Küçüközdemir ÜK, Bedirhanoğlu V, Bagcı SAB. Comparison of Some Triticale and Wheat Varieties in Terms of Yield Over the Locations and Years in Erzurum Conditions. Ekin Journal. 2020;6:54–62.
MLA Küçüközdemir, Ümran Küçüközdemir et al. “Comparison of Some Triticale and Wheat Varieties in Terms of Yield Over the Locations and Years in Erzurum Conditions”. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics, vol. 6, no. 1, 2020, pp. 54-62.
Vancouver Küçüközdemir ÜK, Bedirhanoğlu V, Bagcı SAB. Comparison of Some Triticale and Wheat Varieties in Terms of Yield Over the Locations and Years in Erzurum Conditions. Ekin Journal. 2020;6(1):54-62.