Enderun dergisinin temel amacı sosyal bilimler alanında çalışma yapan araştırmacıların bilgi, deneyim, değerlendirme, görüş ve önerilerini paylaştığı bir zemin oluşturmaktır.
Enderun, ULUSAL ve ULUSLARARASI HAKEMLİ bir dergi olup, sosyal bilimler alanında yapılan özgün ve nitelikli araştırmaları okuyucusuyla buluşturmayı amaçlayan akademik bir dergidir. Dergi, Mart ve Ekim olmak üzere yılda iki sayı olarak çıkmaktadır. Enderun açık erişimli elektronik bir dergidir.
1. Dergiye gönderilecek yazılar WINDOWS ortamında ve MS WORD’ün yeni sürümlerinde yazılmalıdır. Yazı içinde kullanılan grafikler WINDOWS ortamında açılabilecek bir grafik formatında, fotoğraflar da jpeg ve png gibi formatlarda gönderilmelidir.
YAYIN ETİĞİ
Enderun sosyal bilimler alanında bilimsel makaleler yayınlayan uluslararası, hakemli ve multidisipliner bir dergidir. Online olarak yılda iki defa olmak üzere yayınlanan Enderun dergisi, sosyal bilimlerin bütün alanlarında yeni bulgular ve tartışmalar için Türkiye'nin önde gelen platformlarından biri olmayı amaçlamaktadır.
Enderun dergisi en yüksek etik standartlarını korumaya kararlıdır. Derginin yayıncılık etiği COPE yayın etiği komitesi kurallarına dayanmaktadır.
EDİTÖR SORUMLULUKLARI
Hesap Verebilirlik:
Derginin editörleri makalelerin hangisinin yayınlanacağına karar vermekle sorumludur. Editör, yayın kurulu politikalarına göre yönlendirmede bulunabilir. Editör intihal ve telif hakkı ihlali gibi etik ihlali içeren konularda hakemlerle ve bilim kurulu üyeleri ile görüşebilir.
Tarafsızlık:
İnceleme süreci ve yayın kararı, yazarların ırkına, cinsiyetine, cinsel yönelimine, dini inancına, etnik kökenine, vatandaşlığına veya politik felsefesine bakılmaksızın gerçekleşecektir.
Gizlilik:
Editör(ler) ve herhangi bir editör personeli, uygun olduğu şekilde, ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editör danışmanları ve yayıncı dışında gönderilen bir makale hakkında herhangi bir bilgi açıklamayacaktır.
Açıklama ve Çıkar Çatışmaları:
Gönderilen bir makalede ifşa edilen yayınlanmamış materyaller, yazarın açık yazılı izni olmadan bir editörün kendi araştırmasında kullanılmayacaktır. Akran değerlendirmesi yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgiler veya fikirler gizli tutulacak ve kişisel avantaj için kullanılmayacaktır. Editörler, ticari kaygılardan bağımsız olarak adil ve tarafsız kararlar alırlar ve adil ve uygun bir hakem denetimi süreci sağlarlar. Editörler, rekabete dayalı, işbirliğine dayalı veya diğer ilişkilerden veya herhangi biriyle bağlantılarından kaynaklanan çıkar çatışmalarının olduğu makaleleri değerlendirmekten kendilerini geri çekerler (yani bir yardımcı editör, yardımcı editör veya yayın kurulu üyelerinden birinin gözden geçirmesini ve değerlendirmesini istemelidir) yazarların, şirketlerin veya (muhtemelen) makalelere bağlı kurumların. Editörler, tüm katkıda bulunanların ilgili çıkar çatışmalarını açıklamasını ve yayından sonra çıkar çatışmaları ortaya çıkarsa düzeltmeleri yayınlamasını isteyecektir. Gerekirse, geri çekmenin yayınlanması veya endişenin ifade edilmesi gibi diğer uygun önlemler alınacaktır.
Soruşturmalara Katılım ve İşbirliği:
Editörler (yayıncı ve / veya toplumla birlikte), sunulan bir el yazması veya yayınlanan makale ile ilgili etik kaygılar ortaya çıktığında duyarlı önlemler alırlar. Bildirilen her etik olmayan yayıncılık davranışı, yayınlanmasından yıllar sonra keşfedilse bile ele alınacaktır. RAST editörleri , şüpheli suistimal davranışlarıyla ilgilenirken COPE prosedürlerini (https://publicationethics.org/resources/flowcharts ) takip eder . Soruşturma üzerine, sağlam temellere dayanan etik kaygının tespit edilmesi durumunda, derhal bir düzeltme, makalenin yayından kaldırılması (geri çekilmesi), kaygı ifadesi veya ilgili başka bir not yayınlanacaktır.
HAKEMLERİN SORUMLULUKLARI
Editöryal Kararlara Katkı:
Akran değerlendirmesi, editörün editoryal kararlar almasına yardımcı olur ve yazarla yapılan editoryal iletişimler yoluyla da yazara makaleyi geliştirmede yardımcı olabilir.
Hızlılık:
Makalede bildirilen araştırmayı gözden geçirme konusunda vasıfsız hisseden veya hemen incelenmesinin imkansız olduğunu bilen seçilmiş herhangi bir hakem, editöre bildirmeli ve inceleme sürecinden kendisini mazur görmelidir.
Gizlilik:
İncelenmek üzere alınan tüm yazılar gizli belgeler olarak değerlendirilmelidir. Editör tarafından yetki verilmedikçe başkalarına gösterilmemeli veya başkalarıyla tartışılmamalıdır.
Nesnellik Standartları:
İncelemeler objektif bir şekilde yapılmalıdır. Yazarın kişisel eleştirisi uygunsuzdur. Hakemler, destekleyici argümanlarla görüşlerini açıkça ifade etmelidir.
Kaynakların Kabulü:
Hakemler, yazarlar tarafından alıntı yapılmayan ilgili yayınlanmış çalışmayı tanımlamalıdır. Daha önce bir gözlem, türetme veya argümanın rapor edildiğine dair herhangi bir ifade, ilgili alıntıyla birlikte verilmelidir. Bir hakem ayrıca, incelenen makale ile kişisel bilgisine sahip olduğu diğer yayınlanmış makaleler arasında herhangi bir önemli benzerlik veya örtüşmeyi editörün dikkatine çağırmalıdır.
Açıklama ve Çıkar Çatışması:
Akran değerlendirmesi yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve kişisel avantaj için kullanılmamalıdır. Hakemler, rekabete dayalı, işbirliğine dayalı veya diğer ilişkilerden veya makalelerle bağlantılı herhangi bir yazar, şirket veya kurumla bağlantıdan kaynaklanan çıkar çatışmaları içeren makaleleri dikkate almamalıdır.
YAZAR SORUMLULUKLARI
Raporlama standartları:
Yazarlar sonuçlarını açık, dürüst ve uydurma, tahrifat veya uygun olmayan veri işleme olmadan sunmalıdır. Yazarlar, bulgularının başkaları tarafından doğrulanabilmesi için yöntemlerini açık ve net bir şekilde açıklamalıdır.
Özgünlük, intihal ve kaynakların tanınması:
Yazarlar, sunulan çalışmanın orijinal olduğu, intihal olmadığı ve başka bir yerde yayınlanmadığı - sahtekarlık içeren veya kasıtlı olarak yanlış ifadeler etik olmayan davranışlar oluşturur ve kabul edilemez olan yayın gerekliliklerine uymalıdır. Bir yazar başkalarının çalışmasını ve / veya sözlerini kullandıysa, bu orijinalin uygun şekilde alıntılanmış veya alıntılanmış olması ve bireylerin çalışmaya ve raporuna katkılarını doğru bir şekilde yansıtır.
Veri Erişimi ve Saklama:
Yazarlardan, editoryal inceleme için bir makale ile bağlantılı olarak ham verileri sağlamaları istenebilir ve her halükarda, bu tür verileri yayınlandıktan sonra makul bir süre saklamaya hazır olmalıdır.
Etik:
Yazarlar, yalnızca etik ve sorumlu bir şekilde yürütülen ve ilgili tüm mevzuata uygun çalışmalarla ilgili bildiriler sunmalıdır.
Açıklama ve Çıkar Çatışmaları:
Tüm yazarlar, makalelerinin sonuçlarını veya yorumlarını etkilediği şeklinde yorumlanabilecek herhangi bir mali veya diğer önemli çıkar çatışmasını yazılarında açıklamalıdır. Proje için tüm mali destek kaynakları açıklanmalıdır.
Makalenin Yazarlığı:
Yazarlık, rapor edilen çalışmanın konseptine, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkıda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Önemli katkılarda bulunanların tümü ortak yazarlar olarak listelenmelidir. Araştırma projesinin belirli önemli yönlerine katılan başkalarının olduğu yerlerde, bunlar katkıda bulunan olarak kabul edilmeli veya listelenmelidir. İlgili yazar, tüm uygun ortak yazarların ve uygunsuz ortak yazarların makaleye dahil edilmediğinden ve tüm ortak yazarların makalenin son versiyonunu görüp onayladığından ve yayın için gönderilmesini kabul ettiğinden emin olmalıdır.
Çoklu, Yedekli veya Eşzamanlı Yayın:
Bir yazar genel olarak aynı araştırmayı anlatan makaleleri birden fazla dergide veya birincil yayında yayınlamamalıdır. Aynı makalenin aynı anda birden fazla dergiye gönderilmesi etik olmayan bir yayınlama davranışı oluşturur ve kabul edilemez.
Yayınlanan eserlerdeki temel hatalar:
Bir yazar kendi yayınladığı çalışmasında önemli bir hata veya yanlışlık fark ettiğinde, dergi editörüne veya yayıncısına derhal haber vermek ve makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için editörle işbirliği yapmak yazarın yükümlülüğündedir. Editör veya yayıncı, yayınlanan bir çalışmanın önemli bir hata içerdiğini üçüncü bir taraftan öğrenirse, makaleyi derhal geri çekmek veya düzeltmek veya orijinal makalenin doğruluğunu editöre kanıt sağlamak yazarın yükümlülüğündedir.
YAYINCININ SORUMLULUKLARI
Yayıncı, editörlere Dergi için COPE Davranış Kuralları'nı takip edebilmeleri için makul pratik destek sağlar. Yayıncı, bir sözleşmede yayıncı, editör ve diğer taraflar arasındaki ilişkiyi tanımlar, gizliliğe saygı duyar (örneğin, araştırma katılımcıları için, yazarlar için, hakemler için), fikri mülkiyet ve telif hakkını korur ve editoryal bağımsızlığı teşvik eder.
Dergimiz ücretsizdir.