Ortak Maddelerin Değişen Madde Fonksiyonu Gösterip Göstermemesi Durumunda Test Eşitlemeye Etkisinin Farklı Yöntemlerle İncelenmesi
Abstract
Bu araştırmada ortak maddelerin tamamı cinsiyete göre TB-DMF’li/DMF’siz olduğunda Madde Tepki Kuramı'na dayalı yapılan eşitleme yöntemlerinin performansını karşılaştırmak amaçlanmıştır. Araştırmada DMF’li maddelerin test eşitlemeye etkisi gerçek veri üzerinden, ayrı kalibrasyon yöntemleri ve eşdeğer gruplarda ortak test deseni kullanılarak yatay eşitleme ile ortaya konulmuştur. Araştırmada DMF analizleri “Mantel-Haenszel” yöntemi için EASYDIF programında ve “lojistik regresyon” yöntemi için Zumbo tarafından hazırlanan syntax ile SPSS’de yapılmıştır. Test eşitleme yöntemleri olarak lineer ölçek dönüştürme (moment) yöntemlerinden "ortalama-ortalama" ile "ortalama-sigma" ve karakteristik eğrisi dönüştürme yöntemlerinden "Haebara" ile "Stocking-Lord" kullanılmıştır. Eşitleme yöntemlerinin performansı yetenek kestirimleri arası farka dayalı RMSD eşitleme hataları hesaplanarak değerlendirilmiştir. Madde parametrelerinin ve yeteneğin kestiriminde BILOG-MG, test eşitlemede IRTEQ yazılımı işe koşulmuştur. Çalısmanın verisi oluşturulan fen testi formlarının 1350 8.sınıf öğrencisine uygulamasından elde edilmiştir. Araştırmanın sonucunda ortak maddeler erkekler lehine TB-DMF’li olduğunda en büyük RMSD eşitleme hatasını ortalama-ortalama yöntemi, en küçük hatayı ise ortalama-sigma yöntemi üretmiştir. Ortak maddeler DMF’siz olduğunda ise en büyük hata ortalama-sigma yönteminde, en küçük RMSD eşitleme hatası karakteristik eğrisi yöntemlerinde (Stocking-Lord ve Haebara) birbirine eşit olarak elde edilmiştir.
References
- Angoff, W.H. (1971). Scales, Norms, and Equivalent Scores. In
- Thorndike, R.L. (Ed.) Educational Measurement, 508-600. American Council on Education, US: Washington D.C.
- Atalay Kabasakal, K. (2014). Değişen madde fonksiyonunun test eşitlemeye etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
- Babcock, B., & Albano, A. D. (2012). Rasch scale stability in the presence of item parameter and trait drift. Applied Psychological Measurement, 36(7), 565-580.
- Bakan Kalaycıoğlu, D. (2008). Öğrenci Seçme Sınavı’nın madde yanlılığı açısından incelenmesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Baker, F.B., & Al-Karni, A. (1991). A comparison of two procedures for computing IRT equating coefficients. Journal of Educational Measurement, 28(2), 147-162.
- Bozdağ, S. (2007). Şans başarısının test eşitlemeye etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mersin: Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Büyüköztürk, Ş. (2005). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. 5. Baskı Ankara: Pegema Yayıncılık.
Details
Primary Language
English
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
June 15, 2016
Submission Date
April 12, 2016
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2016 Volume: 7 Number: 1
Cited By
A Comparison of Linking Methods for Two Groups for the Two-Parameter Logistic Item Response Model in the Presence and Absence of Random Differential Item Functioning
Foundations
https://doi.org/10.3390/foundations1010009Investigation of the Missing Data Imputation Methods on Characteristic Curve Transformation Methods Used in Test Equating
Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi
https://doi.org/10.21031/epod.1029044Investigation of Delta and Bootstrap Methods for Calculating Error of Test Equation in IRT in Terms of Some Variables
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17152/gefad.913241Comparison of Test Equating Methods Based on Classical Test Theory and Item Response Theory
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.19171/uefad.1325587Investigation of the Relationship between Visual Measurements and Test and Item Statistics
Pamukkale University Journal of Education
https://doi.org/10.9779/pauefd.1453691