Farklı Boyutluluk Özelliklerindeki Basit ve Karmaşık Yapılı Testlerin Çok Boyutlu Madde Tepki Kuramına Dayalı Parametre Kestirimlerinin İncelenmesi

Volume: 6 Number: 2 January 2, 2016

Farklı Boyutluluk Özelliklerindeki Basit ve Karmaşık Yapılı Testlerin Çok Boyutlu Madde Tepki Kuramına Dayalı Parametre Kestirimlerinin İncelenmesi

Abstract

Bu çalışmada basit ve karmaşık yapıdaki iki ve üç boyutlu testlerin farklı test uzunluğu ve örneklem büyüklüğü koşullarında parametre kestirimleri yapılmış, kestirimlere ilişkin olarak elde edilen RMSE, yanlılık ve kestirilen parametreler ile gerçek parametreler arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmanın verileri iki boyutlu basit, iki boyutlu karmaşık, üç boyutlu karmaşık ve üç boyutlu basit yapıya uygun olacak şekilde simülasyon yoluyla üretilmiştir. Veri setlerinin test uzunluğu 12 ve 48 madde; örneklem büyüklüğü 1000, 2000 ve 4000 olacak şekilde değiştirilmiştir. Bu şekilde ele alınan dört test yapısı ile 2 test uzunluğu ve 3 örneklem büyüklüğü koşulu çaprazlanarak (4x2x3) 24 koşul içeren desen oluşturulmuştur. Oluşturulan her koşula ilişkin olarak, madde ve birey parametreleri sabit tutulmak üzere, 25 tekrar yapılarak toplamda 600 veri seti oluşturulmuş ve analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre madde parametrelerinin parametre kestirim iyiliği hem madde hem birey sayısındaki artışla artmaktadır. Ele alınan her bir koşulda d parametreleri aynı koşuldaki a parametrelerinden daha kararlı kestirilmiştir. Birey parametrelerinin kestirim iyiliği test uzunluğundaki artış ile artmaktadır. Yüksek korelasyon değerleri RMSE’nin düşük olduğu koşullarda elde edilmiştir. Ayrıca çalışmanın sonunda daha kararlı kestirim yapabilmek için gerekli test uzunluğu ve örneklem büyüklüğüne ilişkin öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.

References

  1. Ackerman, T.A. (1996). Graphical representation of multidimensional item response theory analyses. Applied Psychological Measurement, 20(4), 311-329.
  2. Ackerman, T.A., Gierl, M.J., & Walker, C.M. (2003). Using multidimensional item response theory to evaluate educational and psychological tests. Educational Measurement: Issues and Practice, 22(3), 37-51.
  3. Ansley, T. N., & Forsyth, R. A. (1985). An examination of the characteristics of unidimensional IRT parameter estimates derived from two-dimensional data. Applied Psychological Measurement, 9(1), 37-48.
  4. Babcock, B. G. E. (2009). Estimating a noncompensatory IRT model using a modified Metropolis Algorithm. Unpublished Doctoral Dissertation. University Of Minnesota Faculty Of The Graduate School.
  5. Bolt, D. M., & Lall, V. F. (2003). Estimation of compensatory and noncompensatory multidimensional item response models using Markov Chain Monte Carlo. Applied Psychological Measurement, 27(6), 395-414.
  6. Bulut, O. (2013). Between-person and within-person subscore reliability: Comparison of unidimensional and multidimensional IRT models. Unpublished doctoral dissertation, University Of Minnesota Faculty Of The Graduate School.
  7. de la Torre, J., & Patz, R. L. (2005). Making the most of what we have: A practical application of multidimensional item response theory in test scoring. Journal of Educational and Behavioral Statistics, 30(3), 295-311.
  8. DeMars, C.E. (2003). Sample size and the recovery of nominal response model item parameters. Applied Psychological Measurement, 27(4), 275-288.

Details

Primary Language

English

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

January 2, 2016

Submission Date

October 13, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 6 Number: 2

APA
Çakıcı Eser, D., & Gelbal, S. (2016). Farklı Boyutluluk Özelliklerindeki Basit ve Karmaşık Yapılı Testlerin Çok Boyutlu Madde Tepki Kuramına Dayalı Parametre Kestirimlerinin İncelenmesi. Journal of Measurement and Evaluation in Education and Psychology, 6(2). https://doi.org/10.21031/epod.80315
AMA
1.Çakıcı Eser D, Gelbal S. Farklı Boyutluluk Özelliklerindeki Basit ve Karmaşık Yapılı Testlerin Çok Boyutlu Madde Tepki Kuramına Dayalı Parametre Kestirimlerinin İncelenmesi. JMEEP. 2016;6(2). doi:10.21031/epod.80315
Chicago
Çakıcı Eser, Derya, and Selahattin Gelbal. 2016. “Farklı Boyutluluk Özelliklerindeki Basit Ve Karmaşık Yapılı Testlerin Çok Boyutlu Madde Tepki Kuramına Dayalı Parametre Kestirimlerinin İncelenmesi”. Journal of Measurement and Evaluation in Education and Psychology 6 (2). https://doi.org/10.21031/epod.80315.
EndNote
Çakıcı Eser D, Gelbal S (January 1, 2016) Farklı Boyutluluk Özelliklerindeki Basit ve Karmaşık Yapılı Testlerin Çok Boyutlu Madde Tepki Kuramına Dayalı Parametre Kestirimlerinin İncelenmesi. Journal of Measurement and Evaluation in Education and Psychology 6 2
IEEE
[1]D. Çakıcı Eser and S. Gelbal, “Farklı Boyutluluk Özelliklerindeki Basit ve Karmaşık Yapılı Testlerin Çok Boyutlu Madde Tepki Kuramına Dayalı Parametre Kestirimlerinin İncelenmesi”, JMEEP, vol. 6, no. 2, Jan. 2016, doi: 10.21031/epod.80315.
ISNAD
Çakıcı Eser, Derya - Gelbal, Selahattin. “Farklı Boyutluluk Özelliklerindeki Basit Ve Karmaşık Yapılı Testlerin Çok Boyutlu Madde Tepki Kuramına Dayalı Parametre Kestirimlerinin İncelenmesi”. Journal of Measurement and Evaluation in Education and Psychology 6/2 (January 1, 2016). https://doi.org/10.21031/epod.80315.
JAMA
1.Çakıcı Eser D, Gelbal S. Farklı Boyutluluk Özelliklerindeki Basit ve Karmaşık Yapılı Testlerin Çok Boyutlu Madde Tepki Kuramına Dayalı Parametre Kestirimlerinin İncelenmesi. JMEEP. 2016;6. doi:10.21031/epod.80315.
MLA
Çakıcı Eser, Derya, and Selahattin Gelbal. “Farklı Boyutluluk Özelliklerindeki Basit Ve Karmaşık Yapılı Testlerin Çok Boyutlu Madde Tepki Kuramına Dayalı Parametre Kestirimlerinin İncelenmesi”. Journal of Measurement and Evaluation in Education and Psychology, vol. 6, no. 2, Jan. 2016, doi:10.21031/epod.80315.
Vancouver
1.Derya Çakıcı Eser, Selahattin Gelbal. Farklı Boyutluluk Özelliklerindeki Basit ve Karmaşık Yapılı Testlerin Çok Boyutlu Madde Tepki Kuramına Dayalı Parametre Kestirimlerinin İncelenmesi. JMEEP. 2016 Jan. 1;6(2). doi:10.21031/epod.80315