Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2018, Sayı: 3, 103 - 109, 01.12.2018

Öz

Kaynakça

  • Alçiçek,A., Bozkurt, M., Çabuk, M., 2003. The Effect of essential oil. Combination Derived from Selected Herbs Growing Wild in Turkey on Broiler Performance. South Afrc. J ofAnim. Sci. 33(2); 89-94 Ather, M.A.M., 2000. Polyherbal additive proves effective against vertical transmission of IBD. World Polutry-Elsevier. 16(11); 50-52 Adıyaman, E., Ayhan, V. 2010. Etlik Piliçlerin Beslenmesinde Aromatik Bitkilerin kullanımı. Derleme. Hayvansal Üretim, 51(1); 57-63 Babaoğlan, M. ve Kutlu, H.R., 2008. Etlik Piliçlerin Beslenmesinde Büyüme Uyarıcı Olarak Kullanımı Önerilen Farklı Timol ve Karvakrol Kaynaklarının Biyoetkinliklerinin Karşılaştırılması. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü. 2008 cilt: 18-3. Bassett, R., 2000. Oreganos Positive Impact on Poultry Production. World Polutry-Elsevier. 16(9); 31-34 Bilal, T., Keser, O., Abaş, İ., 2008. Esans Yağların Hayvan Beslemede Kullanılması. Erciyes Üniv Vet Fak Derg 5(1); 41-50 Buchanan, N.P., Hott J.M., Cutlip, S.E., Rack,A.L., Asamer, A., Moritz, J.S. 2008. The Effects of a Natural Antibiotic Alternative and a Natural Growth Promoter Feed Additive on Broiler Performance and Carcass Quality. J. Appl. Poult. Res. 17:202–210. Brisibe, E. A., Umoren, U. E., Owai, P. U., Brisibe,F. 2008. Dietary Inclusion of Dried Artemisia Annua Leaves for Management of Coccidiosis and Growth Enhancement in Chickens. African Journal of Biotechnology 7 (22): 4083-4092. Çetin, M., 2012. Hayvan Beslemede Antibiyotik ve Antiparaziterlere Alternatif Olarak Bitkisel Ekstraktlar ve Pelitotu’nun (Artemisia absinthium) Kullanılması. KSÜ Doğa Bil. Derg. 15 (4). Güler, T., Dalkılıç, B. 2005. Aromatik Bitkilerin Organik (Ekolojik) Hayvancılıkta Kullanım İmkânı (Derleme). DAUM, Doğu Anadolu Bölgesi Araştırma ve Uygulama Merkezi, 3(2) : 13-20. Karslı, M.A. ve Dönmez, H.H., 2007. Sıcaklık Stresi Oluşturulan Broylerlerde Rasyona İlave Edilen Bitki Ekstraktının Büyüme Performansı ve İnce Bağırsak Villusları Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2007, 2(4) 143-148. Kaya A., Turgut L., 2012. Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Değişik Oranlarda Katılan Adaçayı (Salvia officinalis), Kekik (Thymbra spicata), Nane (Menthae piperitae) Ekstraktları İle Vitamin E’ nin Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Sarısı TBARS Değerleri Üzerine Etkileri, Atatürk Ünv. Zir.Fak. Der., 43(1) 49-58. Kinnear, P.R., ve Gray, C.D.,1994. SPSS for Windows. Department of Psychology Univ. of Aberdeen, UK. Parlat, S.S., Yıldız,A.Ö., Olgun, O., Cufadar, Y., 2005. Bıldırcın Rasyonlarında Büyütme Amaçlı Antibiyotiklere Alternatif Olarak Kekik Uçucu Yağı Kullanımı. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 19: 7-12. Spring, P., Dawson, KA., Newton, KE., Wenk, C., 1996. Effect of mannan oligosaccaride on different cecal parameters and on cecal concentration of enteric bacteria in challenged broiler chicks. Poultry Science Association 85th Annual Meeting, July 8–12. Tekeli, M., 2007. Etlik Civciv Rasyonlarında Doğal Büyüme Uyarıcı OlarakBitkisel Ekstraktların ve Propolisin Kullanım Olanakları. Doktora Tezi. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü. Şimşek, Ü.G., Güler, T., Çiftçi, M., Ertaş, O.N., Dalkılıç, B., 2005. Esansiyel Yağ Karışımının (Kekik, Karanfil ve Anason) Broylerlerde Canlı Ağırlık, Karkas ve Etlerin Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi. YYÜ Veteriner Fakültesi Dergisi. 16(2) S:1-5 Türkoğlu, M. ve Sarıca, M., 2009. Tavukçuluk Bilimi (Yetiştirme, Besleme, Hastalıklar). Bey ofset matbaacılık, Ankara. 3. Basım, 600 s.

The Effect of Plant Extracts Added to Drinking Water on Performance of Broiler Chickens

Yıl 2018, Sayı: 3, 103 - 109, 01.12.2018

Öz

In this study, effect of plant extracts added to
broiler chickens drinking water on performance were investigated. For this
purpose, 100 broiler chicks (Ross-308) were divided into 4 treatment groups.
Each treatment group consisted of 5 replicates, each containing 5 animals.
Three days a week, the "commerical product" (Cardiomax
Ò) with
94%plant extract and 6% organic acit (lactic, acetic and formic acid) was added
to drinking water of treatments groups at rates of 0%, 0.05%, 0.1% and 0.2%
respectively. The difference between treatment groups in terms of live weight
characteristics on days 14, 21 and 28 of broiler chickens was statistically
significant (p <0.05). Live weight gain was significantly determined on days
14th and 28th (p <0.05). Feed conversion ratios were
also found to be statistically significant between treatment groups between 1-5
weeks (p <0.05). There were no significant differences in carcass characteristics
and average feed consumption per animal (p> 0.05).

Kaynakça

  • Alçiçek,A., Bozkurt, M., Çabuk, M., 2003. The Effect of essential oil. Combination Derived from Selected Herbs Growing Wild in Turkey on Broiler Performance. South Afrc. J ofAnim. Sci. 33(2); 89-94 Ather, M.A.M., 2000. Polyherbal additive proves effective against vertical transmission of IBD. World Polutry-Elsevier. 16(11); 50-52 Adıyaman, E., Ayhan, V. 2010. Etlik Piliçlerin Beslenmesinde Aromatik Bitkilerin kullanımı. Derleme. Hayvansal Üretim, 51(1); 57-63 Babaoğlan, M. ve Kutlu, H.R., 2008. Etlik Piliçlerin Beslenmesinde Büyüme Uyarıcı Olarak Kullanımı Önerilen Farklı Timol ve Karvakrol Kaynaklarının Biyoetkinliklerinin Karşılaştırılması. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü. 2008 cilt: 18-3. Bassett, R., 2000. Oreganos Positive Impact on Poultry Production. World Polutry-Elsevier. 16(9); 31-34 Bilal, T., Keser, O., Abaş, İ., 2008. Esans Yağların Hayvan Beslemede Kullanılması. Erciyes Üniv Vet Fak Derg 5(1); 41-50 Buchanan, N.P., Hott J.M., Cutlip, S.E., Rack,A.L., Asamer, A., Moritz, J.S. 2008. The Effects of a Natural Antibiotic Alternative and a Natural Growth Promoter Feed Additive on Broiler Performance and Carcass Quality. J. Appl. Poult. Res. 17:202–210. Brisibe, E. A., Umoren, U. E., Owai, P. U., Brisibe,F. 2008. Dietary Inclusion of Dried Artemisia Annua Leaves for Management of Coccidiosis and Growth Enhancement in Chickens. African Journal of Biotechnology 7 (22): 4083-4092. Çetin, M., 2012. Hayvan Beslemede Antibiyotik ve Antiparaziterlere Alternatif Olarak Bitkisel Ekstraktlar ve Pelitotu’nun (Artemisia absinthium) Kullanılması. KSÜ Doğa Bil. Derg. 15 (4). Güler, T., Dalkılıç, B. 2005. Aromatik Bitkilerin Organik (Ekolojik) Hayvancılıkta Kullanım İmkânı (Derleme). DAUM, Doğu Anadolu Bölgesi Araştırma ve Uygulama Merkezi, 3(2) : 13-20. Karslı, M.A. ve Dönmez, H.H., 2007. Sıcaklık Stresi Oluşturulan Broylerlerde Rasyona İlave Edilen Bitki Ekstraktının Büyüme Performansı ve İnce Bağırsak Villusları Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2007, 2(4) 143-148. Kaya A., Turgut L., 2012. Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Değişik Oranlarda Katılan Adaçayı (Salvia officinalis), Kekik (Thymbra spicata), Nane (Menthae piperitae) Ekstraktları İle Vitamin E’ nin Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Sarısı TBARS Değerleri Üzerine Etkileri, Atatürk Ünv. Zir.Fak. Der., 43(1) 49-58. Kinnear, P.R., ve Gray, C.D.,1994. SPSS for Windows. Department of Psychology Univ. of Aberdeen, UK. Parlat, S.S., Yıldız,A.Ö., Olgun, O., Cufadar, Y., 2005. Bıldırcın Rasyonlarında Büyütme Amaçlı Antibiyotiklere Alternatif Olarak Kekik Uçucu Yağı Kullanımı. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 19: 7-12. Spring, P., Dawson, KA., Newton, KE., Wenk, C., 1996. Effect of mannan oligosaccaride on different cecal parameters and on cecal concentration of enteric bacteria in challenged broiler chicks. Poultry Science Association 85th Annual Meeting, July 8–12. Tekeli, M., 2007. Etlik Civciv Rasyonlarında Doğal Büyüme Uyarıcı OlarakBitkisel Ekstraktların ve Propolisin Kullanım Olanakları. Doktora Tezi. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü. Şimşek, Ü.G., Güler, T., Çiftçi, M., Ertaş, O.N., Dalkılıç, B., 2005. Esansiyel Yağ Karışımının (Kekik, Karanfil ve Anason) Broylerlerde Canlı Ağırlık, Karkas ve Etlerin Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi. YYÜ Veteriner Fakültesi Dergisi. 16(2) S:1-5 Türkoğlu, M. ve Sarıca, M., 2009. Tavukçuluk Bilimi (Yetiştirme, Besleme, Hastalıklar). Bey ofset matbaacılık, Ankara. 3. Basım, 600 s.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hakan Yıldırım

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yıldırım, H. (2018). The Effect of Plant Extracts Added to Drinking Water on Performance of Broiler Chickens. The Eurasia Proceedings of Science Technology Engineering and Mathematics(3), 103-109.