The aim of this study was to
investigate the relationship between genes that encode fatty
acid-binding protein 4 (FABP4), nuclear receptor subfamily 1, group H, member
3, (NR1H3) and stearoyl-CoA desaturase (SCD) proteins and some milk yield
traits in Holstein cattle. A total of 166 Holstein dairy cows were used for the
study. Genotyping was performed by polymerase chain reaction and restriction
length polymorphism (PCR-RFLP) method. The frequencies of FABP4-G (82%), NR1H3-G
(96%) and SCD-C (73%) alleles were
found to be high in the examined Holstein cows. According to chi-square test
results, the investigated Holstein cows were in Hardy-Weinberg (HW) equilibrium
for the FABP4 and SCD genes while significant deviation
was observed from HW equilibrium for the NR1H3
gene. Regression analyses revealed that NR1H3
genotypes were associated with milk fat (P<0.05), SCD genotypes were associated with dry matter without fat
(P<0.05) and FABP4 genotypes were
associated with milk density (P<0.01).
Taken together, our results indicate that investigated SNPs may be used in the
selection programs related with the milk composition traits in dairy cattle.
Bu çalışmada Holstein ırkı sığırlarda
yağ asit bağlayıcı protein 4 (FABP4), nükleer reseptör alt ailesi 1, grup H,
üye 3 (NR1H3) ve stearoyl-CoA desaturaz (SCD) proteinlerini kodlayan genler ile
bazı süt verim özellikleri arasındaki ilişkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın hayvan materyalini
166 baş sağmal Holstein inek oluşturmuştur. İncelenen hayvanlar polimeraz
zincir reaksiyonu-restriksiyon parçacık uzunluk polimorfizmi (PCR-RFLP) yöntemi
ile yukarıda belirtilen genler yönünden genotiplendirilmiştir. İncelenen örneklerde FABP4 geni için G allel frekansının (%82), NR1H3 geni için G allel frekansının (%96) ve SCD geni için ise C allel frekansının (%73) en yüksek olduğu
görülmüştür. Yapılan Hardy-Weinberg (HW) ki-kare analizleri sonucunda incelenen
Holstein ineklerin FABP4 ve SCD genleri yönünden HW dengesinde
oldukları, NR1H3 geni yönünden ise HW
dengesinde olmadıkları görülmüştür. Çalışma
sonunda, sütteki yağ oranı yönünden NR1H3
genotipleri arasındaki farklılık (P<0.05), yağsız kuru madde oranı yönünden SCD genotipleri arasındaki farklılık (P<0.05)
ve süt yoğunluğu yönünden FABP4
genotipleri arasındaki farklılık (P<0.01)
istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Sonuç
olarak incelenen genlerin süt kompozisyonu için yapılacak seleksiyon
çalışmalarında kullanılabileceği düşünülmüştür.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Ağustos 2019 |
Gönderilme Tarihi | 4 Mayıs 2018 |
Kabul Tarihi | 1 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 2 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.