Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Harvest Stage on Chemical Composition, Gas Production, Methane Production, Digestibility and Metabolisable Energy of Milk Thistle (Silybum marianum)

Yıl 2020, Cilt: 17 Sayı: 2, 116 - 120, 27.07.2020
https://doi.org/10.32707/ercivet.760731

Öz

The aim of the current experiment was to determine the effect of harvesting stage on the chemical composition, gas production, methane production, metabolisable energy and organic matter digestibility of milk thistle. According to the findings, harvesting stage significantly affected the chemical composition, gas production, methane production, metabolisable energy and organic matter digestibility of milk thistle. Dry matter (DM), crude ash (CA), crude protein(CP), ether extract(EE), nötral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) contents of milk thistle hay ranged from 11.99 to 43.26%, 12.68 to 16.56 %, 11.11 to 15.77 %, 2.47 to 5.86 %, 39.88 to 60.85% and 24.96 to 44.52% respectively. Gas production and methane production at 24 ranged from 26.36 to 40.44 ml and 3.26 to 5.34 ml respectively. Metabolisable energy and organic matter digestibility of milk thistle hay ranged from 7.67 to 8.70 MJ kg/KM and 48.87 to 64.40% respectively. As a conclusion, harvesting stage is an important factor on the nutritive value of milk thistle hay. Nutritive value especially crude protein, metabolisable energy and organic matter digestibility of milk thistle hay decreased with advancing maturity. Based on the in vitro gas production date, it was considered that milk thistle has a potential to mitigate the enteric methane production

Kaynakça

  • Kamalak A. Determination of potential nutritive value of Polygonurn aviculare hay harvested at three maturity stages. J Appl Anim Res 2010; 38: 69-71.
  • Kamalak A, Canbolat O. Determination of nutritive value of wild narrow-leaved clover (Trifolium angustifolium) hay harvested at three maturity stages using chemical composition and in vitro gas production. Trop Grassl 2010; 44: 128-33.

Hasat Zamanının Meryemana Dikeninin (Silybum marianum) Kompozisyonuna, Gaz Üretimine, Metan Üretimine, Sindirimine ve Metabolik Enerjisine Etkisi

Yıl 2020, Cilt: 17 Sayı: 2, 116 - 120, 27.07.2020
https://doi.org/10.32707/ercivet.760731

Öz

Bu çalışmanın amacı hasat zamanının Meryemana dikeninin kompozisyonuna, gaz üretimine, metan üretimine, metabolik enerjisine ve organik madde sindirim derecesine etkisini belirlemektir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, hasat zamanı Meryemana dikeninin kompozisyonunu, gaz üretimini, metan üretimini, metabolik enerjisini (ME) ve organik madde sindirim derecesini (OMSD) önemli derecede etkilemiştir. Meryemana dikeninin kuru madde (KM), ham kül (HK), ham protein (HP), ham yağ (HY), nötral deterjan fiber (NDF), asit deterjan fiber (ADF) içerikleri %11.99 ile 43.26, %12.68 ile 16.56, % 11.11 ile 15.77, % 2.47 ile 5.86, % 39.88 ile 60.85 ve % 24.96 ile 44.52 arasında değişmiştir. Meryemana dikeninin 24 saatlik fermentasyonu sonucu açığa çıkan gaz üretimi ve metan üretimi 26.36 ile 40.44 ml ve 3.26 ile 5.34 ml arasında değişmiştir. Meryemana dikeninin metabolik enerji içeriği ve organik madde sindirim derecesi hasat zamanına bağlı olarak 7.67 ile 8.70 MJ kg/KM ve %48.87 ile 64.40 arasında değişmiştir. Sonuç olarak, hasat zamanı Meryemana dikeninin besleme değeri üzerinde önemli bir faktördür. Hasat zamanının ilerlemesiyle birlikte Meryemana dikeninin besleme değeri özellikle HP içeriği, ME ve OMSD düşmüştür. İn vitro gaz üretim değerleri sonuçlarına göre Meryemana dikeninin anti-metanojenik özelliği olduğu bundan dolayı ruminantlarda enterik metan üretimini azaltmak için kullanım potansiyeli olduğu düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Kamalak A. Determination of potential nutritive value of Polygonurn aviculare hay harvested at three maturity stages. J Appl Anim Res 2010; 38: 69-71.
  • Kamalak A, Canbolat O. Determination of nutritive value of wild narrow-leaved clover (Trifolium angustifolium) hay harvested at three maturity stages using chemical composition and in vitro gas production. Trop Grassl 2010; 44: 128-33.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ahmet Aziz Kurt Bu kişi benim

Adem Kamalak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Temmuz 2020
Gönderilme Tarihi 4 Şubat 2020
Kabul Tarihi 5 Mayıs 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kurt, A. A., & Kamalak, A. (2020). Hasat Zamanının Meryemana Dikeninin (Silybum marianum) Kompozisyonuna, Gaz Üretimine, Metan Üretimine, Sindirimine ve Metabolik Enerjisine Etkisi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(2), 116-120. https://doi.org/10.32707/ercivet.760731
AMA Kurt AA, Kamalak A. Hasat Zamanının Meryemana Dikeninin (Silybum marianum) Kompozisyonuna, Gaz Üretimine, Metan Üretimine, Sindirimine ve Metabolik Enerjisine Etkisi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. Temmuz 2020;17(2):116-120. doi:10.32707/ercivet.760731
Chicago Kurt, Ahmet Aziz, ve Adem Kamalak. “Hasat Zamanının Meryemana Dikeninin (Silybum Marianum) Kompozisyonuna, Gaz Üretimine, Metan Üretimine, Sindirimine Ve Metabolik Enerjisine Etkisi”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17, sy. 2 (Temmuz 2020): 116-20. https://doi.org/10.32707/ercivet.760731.
EndNote Kurt AA, Kamalak A (01 Temmuz 2020) Hasat Zamanının Meryemana Dikeninin (Silybum marianum) Kompozisyonuna, Gaz Üretimine, Metan Üretimine, Sindirimine ve Metabolik Enerjisine Etkisi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17 2 116–120.
IEEE A. A. Kurt ve A. Kamalak, “Hasat Zamanının Meryemana Dikeninin (Silybum marianum) Kompozisyonuna, Gaz Üretimine, Metan Üretimine, Sindirimine ve Metabolik Enerjisine Etkisi”, Erciyes Üniv Vet Fak Derg, c. 17, sy. 2, ss. 116–120, 2020, doi: 10.32707/ercivet.760731.
ISNAD Kurt, Ahmet Aziz - Kamalak, Adem. “Hasat Zamanının Meryemana Dikeninin (Silybum Marianum) Kompozisyonuna, Gaz Üretimine, Metan Üretimine, Sindirimine Ve Metabolik Enerjisine Etkisi”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17/2 (Temmuz 2020), 116-120. https://doi.org/10.32707/ercivet.760731.
JAMA Kurt AA, Kamalak A. Hasat Zamanının Meryemana Dikeninin (Silybum marianum) Kompozisyonuna, Gaz Üretimine, Metan Üretimine, Sindirimine ve Metabolik Enerjisine Etkisi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2020;17:116–120.
MLA Kurt, Ahmet Aziz ve Adem Kamalak. “Hasat Zamanının Meryemana Dikeninin (Silybum Marianum) Kompozisyonuna, Gaz Üretimine, Metan Üretimine, Sindirimine Ve Metabolik Enerjisine Etkisi”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 2, 2020, ss. 116-20, doi:10.32707/ercivet.760731.
Vancouver Kurt AA, Kamalak A. Hasat Zamanının Meryemana Dikeninin (Silybum marianum) Kompozisyonuna, Gaz Üretimine, Metan Üretimine, Sindirimine ve Metabolik Enerjisine Etkisi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2020;17(2):116-20.