Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Yapısal Özellikleri*

Yıl 2020, Cilt: 17 Sayı: 3, 290 - 296, 01.12.2020
https://doi.org/10.32707/ercivet.828808

Öz

Bu araştırmanın amacı, İzmir ili merkez ve ilçelerinde bulunan hastalıktan ari süt sığırı işletmelerinin yapısal özel-liklerini belirlemektir. Bu amaçla hastalıktan ari sertifikası olan süt sığırı işletmesi sahipleriyle anket çalışması yapılmış-tır. Anket formunda; işletme yapısına ve personele yönelik bilgilerle, yemler ve yemleme yöntemlerine dair sorular yer almıştır. Çalışmada, işletme sahiplerinin %58.8’inin 50 yaş ve üzerinde olduğu belirlenmiştir. İşletme sahiplerinin önem-li bir kısmının lisans veya lisansüstü (%54.7) eğitime ve 10 yıl veya üzeri (%57.8) deneyime sahip oldukları saptanmış-tır. İşletmelerin %82.6’sı modern ahırlara sahip olup, %70.2’sinde buzağı kulübesi kullanılmaktadır. Ayrıca işletmelerin %93.5’inin silajını kendi imkanları ile yaptığı ve silajların havuz tipi beton silolarda hazırlandığı belirlenmiştir. İşletmele-rin %40.5’inde yonca ekildiği ve yonca hasadının genellikle çiçeklenme başlangıcında (%64.7) yapıldığı tespit edilmiş-tir. Bunun yanında işletmelerin %60.5’inde silajlık mısır ekimin yapıldığı ve hamur olum (%48) veya sert dane (%44) döneminde hasat edildiği belirlenmiştir. Kaba yemler hayvanlara genel olarak parçalanmış halde ve iki öğünde veril-mektedir. Yemler, hayvanlara genellikle ölçülü olarak verilmekte olup, işletmelerin %59.5’inde verilecek yem miktarı süt verimi göz önüne alınarak belirlenmektedir. Sonuç olarak, İzmir merkez ve ilçelerinde bulunan hastalıktan ari süt sığırı işletmelerinin genel olarak ortalamanın üzerinde standartlara sahip oldukları söylenebilir.

Kaynakça

  • Akman N. Pratik Sığır Yetiştiriciliği. Ankara: Türk Ziraat Müh Birliği Vakfı Yayını, 1998.
  • Bakır G. Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal durumu. J Agric Sci 2002; 12(2):1-10.
  • Curabaz A. Adana ilinde büyükbaş süt hayvancılık işletmelerinin incelenmesi, Yüksek lisans tezi, Çukurova Üniv Fen Bil Ens, Adana 2009; s. 1-41.
  • Kaplan M. Yaygın fiğ (vicia sativa l.) genotiplerinde hasat zamanının ot verim ve kalitesine etkisi. Erciyes Üniv Fen Bil Enst Derg 2013; 29(1):76-80.
  • Köse K. Uşak ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine kayıtlı işletmelerin genel yapısı, Yüksek lisans tezi, Trakya Üniv Fen Bil Ens, Tekirdağ 2006;1-84.
  • Kutlar İ, Özçatalbaş O. Antalya ili merkez ilçesindeki süt sığırı yetiştiricileri birliği üyesi olan ve olmayan işletmelerde toplumsal cinsiyet analizi. Akdeniz Üniv Zir Fak Derg 2008;21(2): 241-50.
  • Murat H. Ege ve Orta Anadolu Bölgesi damızlık sığır yetiştiricileri birliğine bağlı süt sığırcılık işletmeleri-nin ekonomik analizi, Doktora tezi, Ankara Üniv Sağ Bil Ens, Ankara 2011; s. 1-224.
  • Nizam S. Aydın ilinde pazara yönelik süt sığırcılığı işletmelerinin verimliliklerinin belirlenmesi. Doktora tezi, Adnan Menderes Üniv Fen Bil Ens, Aydın 2006; s. 1-100.
  • Önal AR Özder M. Edirne ili damızlık sığır yetiştiricile-ri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Tekirdağ Zir Fak Derg 2008: 5 (2); 197-203.
  • Özüdoğru T, Tatlıdil F. Amasya damızlık sığır yetişti-ricileri birliğinin yöre çiftçilerine ekonomik etkilerinin analizi. Ankara: T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Tepge Yayın No: 208, 2012.
  • Sezer Y. Nevşehir ili süt sığırcılığının genel durumu ve hayvan besleme alışkanlıkları Yüksek lisans tezi, Erciyes Üniv Sağ Bil Enst, Kayseri 2019; s 1-148.
  • Soyak A, Soysal Mİ, Gürcan EK. Tekirdağ ili süt sığır-cılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletme-lerdeki siyah alaca süt sığırlarının çeşitli morfolojik özellikleri üzerine yaptıkları bir araştırma. Tekirdağ Zir Fak Derg 2007; 4 (3): 297-305.
  • Torgut E, Annayev S, Türkekul B, Çağla M, Kart Ö. Türkiye’de uygulanmakta olan hayvancılık destek-lemelerinin süt sığırcılığı yapan işletmelere etkisi: İzmir ili örneği. Zir Fak Derg 2019; 14(1): 29-45.
  • Tugay A, Bakır G. Giresun yöresindeki özel süt sığır-cılığı işletmelerinin ırk tercihleri ve barınakların yapısal durumu. Atatürk Univ Ziraat Fak Derg 2006; 37(1): 39-47.
  • Yener A. Konya ili Ereğli ilçesi süt işletmelerinin eko-nomik faaliyetleri ve yenilikleri benimseme düzeyle-ri, Yüksek lisans tezi, Selçuk Üniv Fen Bil Ens, Konya, 2013; s.1-120.
  • Yener H, Atalar B, Mundan D. Şanlıurfa ilindeki sığır-cılık işletmelerinin biyogüvenlik ve hayvan refahı açısından değerlendirilmesi. Harran Üniv Vet Fak Derg 2013; 2(2):87-93.

Structural Characteristics of Disease Free Dairy Cattle Farms in Izmir Province

Yıl 2020, Cilt: 17 Sayı: 3, 290 - 296, 01.12.2020
https://doi.org/10.32707/ercivet.828808

Öz

The aim of this research is to determine the structural features of disease-free dairy cattle farms in the cen-tral and districts of İzmir. For this purpose, a survey was conducted with dairy cattle farms owners who have been dis-ease free certificate. The questionnaire included questions about the structure and staff information, feed and feeding methods. In the study, it was determined that 58.8% of the business owners are 50 years old or over. It is determined that a significant portion of the business owners have undergraduate or graduate (54.7%) education and 10 years or more (57.8%) experience. 82.6% of the farms have modern stables and calf huts are used in 70.2%. In addition, it was determined that 93.5% of the farms made silage with their own facilities and most of the silage was prepared in con-crete pool type silos. It was determined that clover was planted in 40.5% of the farms and the harvest was generally made at the beginning of flowering (64.7%). In addition, it was determined that 60.5% of the farms were planted silage corn and they were harvested in the period of dough (48%) or hard grain (44%). Roughages are generally given to the animals in total mixed feed and in two meals, roughly divided. Although feeds are usually given to animals in modera-tion, the amount of feed to be given to animals in 59.5% of the establishments is determined by considering milk yield. As a result, disease-free dairy cattle farms in Izmir center and its districts generally come to the fore with their stand-ards above average.

Kaynakça

  • Akman N. Pratik Sığır Yetiştiriciliği. Ankara: Türk Ziraat Müh Birliği Vakfı Yayını, 1998.
  • Bakır G. Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal durumu. J Agric Sci 2002; 12(2):1-10.
  • Curabaz A. Adana ilinde büyükbaş süt hayvancılık işletmelerinin incelenmesi, Yüksek lisans tezi, Çukurova Üniv Fen Bil Ens, Adana 2009; s. 1-41.
  • Kaplan M. Yaygın fiğ (vicia sativa l.) genotiplerinde hasat zamanının ot verim ve kalitesine etkisi. Erciyes Üniv Fen Bil Enst Derg 2013; 29(1):76-80.
  • Köse K. Uşak ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine kayıtlı işletmelerin genel yapısı, Yüksek lisans tezi, Trakya Üniv Fen Bil Ens, Tekirdağ 2006;1-84.
  • Kutlar İ, Özçatalbaş O. Antalya ili merkez ilçesindeki süt sığırı yetiştiricileri birliği üyesi olan ve olmayan işletmelerde toplumsal cinsiyet analizi. Akdeniz Üniv Zir Fak Derg 2008;21(2): 241-50.
  • Murat H. Ege ve Orta Anadolu Bölgesi damızlık sığır yetiştiricileri birliğine bağlı süt sığırcılık işletmeleri-nin ekonomik analizi, Doktora tezi, Ankara Üniv Sağ Bil Ens, Ankara 2011; s. 1-224.
  • Nizam S. Aydın ilinde pazara yönelik süt sığırcılığı işletmelerinin verimliliklerinin belirlenmesi. Doktora tezi, Adnan Menderes Üniv Fen Bil Ens, Aydın 2006; s. 1-100.
  • Önal AR Özder M. Edirne ili damızlık sığır yetiştiricile-ri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Tekirdağ Zir Fak Derg 2008: 5 (2); 197-203.
  • Özüdoğru T, Tatlıdil F. Amasya damızlık sığır yetişti-ricileri birliğinin yöre çiftçilerine ekonomik etkilerinin analizi. Ankara: T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Tepge Yayın No: 208, 2012.
  • Sezer Y. Nevşehir ili süt sığırcılığının genel durumu ve hayvan besleme alışkanlıkları Yüksek lisans tezi, Erciyes Üniv Sağ Bil Enst, Kayseri 2019; s 1-148.
  • Soyak A, Soysal Mİ, Gürcan EK. Tekirdağ ili süt sığır-cılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletme-lerdeki siyah alaca süt sığırlarının çeşitli morfolojik özellikleri üzerine yaptıkları bir araştırma. Tekirdağ Zir Fak Derg 2007; 4 (3): 297-305.
  • Torgut E, Annayev S, Türkekul B, Çağla M, Kart Ö. Türkiye’de uygulanmakta olan hayvancılık destek-lemelerinin süt sığırcılığı yapan işletmelere etkisi: İzmir ili örneği. Zir Fak Derg 2019; 14(1): 29-45.
  • Tugay A, Bakır G. Giresun yöresindeki özel süt sığır-cılığı işletmelerinin ırk tercihleri ve barınakların yapısal durumu. Atatürk Univ Ziraat Fak Derg 2006; 37(1): 39-47.
  • Yener A. Konya ili Ereğli ilçesi süt işletmelerinin eko-nomik faaliyetleri ve yenilikleri benimseme düzeyle-ri, Yüksek lisans tezi, Selçuk Üniv Fen Bil Ens, Konya, 2013; s.1-120.
  • Yener H, Atalar B, Mundan D. Şanlıurfa ilindeki sığır-cılık işletmelerinin biyogüvenlik ve hayvan refahı açısından değerlendirilmesi. Harran Üniv Vet Fak Derg 2013; 2(2):87-93.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Osman Doğan Bu kişi benim

Berrin Kocaoğlu Güçlü Bu kişi benim 0000-0003-0341-4594

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 13 Temmuz 2020
Kabul Tarihi 9 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Doğan, O., & Kocaoğlu Güçlü, B. (2020). İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Yapısal Özellikleri*. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(3), 290-296. https://doi.org/10.32707/ercivet.828808
AMA Doğan O, Kocaoğlu Güçlü B. İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Yapısal Özellikleri*. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. Aralık 2020;17(3):290-296. doi:10.32707/ercivet.828808
Chicago Doğan, Osman, ve Berrin Kocaoğlu Güçlü. “İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Yapısal Özellikleri*”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17, sy. 3 (Aralık 2020): 290-96. https://doi.org/10.32707/ercivet.828808.
EndNote Doğan O, Kocaoğlu Güçlü B (01 Aralık 2020) İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Yapısal Özellikleri*. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17 3 290–296.
IEEE O. Doğan ve B. Kocaoğlu Güçlü, “İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Yapısal Özellikleri*”, Erciyes Üniv Vet Fak Derg, c. 17, sy. 3, ss. 290–296, 2020, doi: 10.32707/ercivet.828808.
ISNAD Doğan, Osman - Kocaoğlu Güçlü, Berrin. “İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Yapısal Özellikleri*”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17/3 (Aralık 2020), 290-296. https://doi.org/10.32707/ercivet.828808.
JAMA Doğan O, Kocaoğlu Güçlü B. İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Yapısal Özellikleri*. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2020;17:290–296.
MLA Doğan, Osman ve Berrin Kocaoğlu Güçlü. “İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Yapısal Özellikleri*”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 3, 2020, ss. 290-6, doi:10.32707/ercivet.828808.
Vancouver Doğan O, Kocaoğlu Güçlü B. İzmir İlinde Bulunan Hastalıktan Ari Sütçü Sığır İşletmelerinin Yapısal Özellikleri*. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2020;17(3):290-6.