Bu araştırmanın amacı, İzmir ili merkez ve ilçelerinde bulunan hastalıktan ari süt sığırı işletmelerinin yapısal özel-liklerini belirlemektir. Bu amaçla hastalıktan ari sertifikası olan süt sığırı işletmesi sahipleriyle anket çalışması yapılmış-tır. Anket formunda; işletme yapısına ve personele yönelik bilgilerle, yemler ve yemleme yöntemlerine dair sorular yer almıştır. Çalışmada, işletme sahiplerinin %58.8’inin 50 yaş ve üzerinde olduğu belirlenmiştir. İşletme sahiplerinin önem-li bir kısmının lisans veya lisansüstü (%54.7) eğitime ve 10 yıl veya üzeri (%57.8) deneyime sahip oldukları saptanmış-tır. İşletmelerin %82.6’sı modern ahırlara sahip olup, %70.2’sinde buzağı kulübesi kullanılmaktadır. Ayrıca işletmelerin %93.5’inin silajını kendi imkanları ile yaptığı ve silajların havuz tipi beton silolarda hazırlandığı belirlenmiştir. İşletmele-rin %40.5’inde yonca ekildiği ve yonca hasadının genellikle çiçeklenme başlangıcında (%64.7) yapıldığı tespit edilmiş-tir. Bunun yanında işletmelerin %60.5’inde silajlık mısır ekimin yapıldığı ve hamur olum (%48) veya sert dane (%44) döneminde hasat edildiği belirlenmiştir. Kaba yemler hayvanlara genel olarak parçalanmış halde ve iki öğünde veril-mektedir. Yemler, hayvanlara genellikle ölçülü olarak verilmekte olup, işletmelerin %59.5’inde verilecek yem miktarı süt verimi göz önüne alınarak belirlenmektedir. Sonuç olarak, İzmir merkez ve ilçelerinde bulunan hastalıktan ari süt sığırı işletmelerinin genel olarak ortalamanın üzerinde standartlara sahip oldukları söylenebilir.
The aim of this research is to determine the structural features of disease-free dairy cattle farms in the cen-tral and districts of İzmir. For this purpose, a survey was conducted with dairy cattle farms owners who have been dis-ease free certificate. The questionnaire included questions about the structure and staff information, feed and feeding methods. In the study, it was determined that 58.8% of the business owners are 50 years old or over. It is determined that a significant portion of the business owners have undergraduate or graduate (54.7%) education and 10 years or more (57.8%) experience. 82.6% of the farms have modern stables and calf huts are used in 70.2%. In addition, it was determined that 93.5% of the farms made silage with their own facilities and most of the silage was prepared in con-crete pool type silos. It was determined that clover was planted in 40.5% of the farms and the harvest was generally made at the beginning of flowering (64.7%). In addition, it was determined that 60.5% of the farms were planted silage corn and they were harvested in the period of dough (48%) or hard grain (44%). Roughages are generally given to the animals in total mixed feed and in two meals, roughly divided. Although feeds are usually given to animals in modera-tion, the amount of feed to be given to animals in 59.5% of the establishments is determined by considering milk yield. As a result, disease-free dairy cattle farms in Izmir center and its districts generally come to the fore with their stand-ards above average.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 13 Temmuz 2020 |
Kabul Tarihi | 9 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 3 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.