BibTex RIS Kaynak Göster

Morphological Structure of Pharynx and Larynx and Histochemical Features of its Glands in the Partridge

Yıl 2012, Cilt: 9 Sayı: 3, 149 - 156, 01.09.2012

Öz

-

Kaynakça

  • Akkaya L, Alişarlı M, Afyonkarahisar’da tüketime sunulan peynirlerde Listeria monocytogenes ve Salmonella spp. varlığının belirlenmesi.YYÜ Vet Fak Derg 2006;17(1- 2):87-91.
  • Angelidis AS, Chronis EN, Papageorgiou DK, Kazakis II, Arsenoglou KC, Stathopoulos GA, 2006. Non-lactic acid, contaminating microbial flora in ready-to-eat foods: a potential food- quality index. Food Microbiol 2006; 23(1): 95– 100.
  • Anonim, Horizontal Method for the detection of Listeria monocytogenes ISO 11290 - 1 / A1 2004.
  • Arıcı M, Şimşek O, Kültür kullanımının tulum peynirinin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerine etkisi. Gıda 1991; 16(1): 53-62.
  • Ashenafi M, Microbiological quality of ayib, a traditional Ethiopian cottage cheese. Int J Food Microbiol 1990;10(3–4): 263–8.
  • Berktaş M, Bozkurt EN, Bozkurt H, Alişarlı M, Güdücüoğlu H, Et ve et ürünlerinden Listeria monocytogenes’in izolasyonu.Van Tıp Dergisi 2006;13(2):36-41.
  • Border P, Howard J, Plastow G, Siggens K, Detection of Listeria Species and Listeria monocytogenes using polymerase chain reaction. Lett Appl Microbiol 1990;11: 158-62.
  • Bostan K, Uğur M, Aksu H, Deri ve plastik bidonlar içinde satışa peynirlerinin mikrobiyolojik özellikleri. Pendik Hayvan Hastanesi Merkezi Araştırma Enstitüsü Dergisi 1992; 23(1):78–83. sunulan kimyasal duyusal ve
  • Bridson EY, The Oxoid Manual Eighth edition, Oxoid Limited Hampshire, England,1998;.
  • Bubert A, Kohler S, Goebel W, The homologous and heterologous regions within the iap gene allow genus and species specific identification of Listeria spp. by polymerase chain reaction. Appl Environ Microbiol 1992; 58: 2625–32.
  • Carte GR, Chengappa MM, Roberts AW. Essentials of Veterinary Microbiology USA, Willams and Wilkins. 1995.
  • Çetinkaya B, Ertas HB, Muz A, Süt ürünlerin- de Listeria türlerinin izolasyonu. Fırat Üniversi- tesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1999; 13(2): 21–5.
  • Çiftcioğlu G, Uğur M, Ülkemizde tüketilen salamura beyaz peynirlerde Listeria’ların varlığı üzerine bir araştırma. Bildiriler, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Gıda Teknolojisi Araştırma Enstitüsü 1991; 179–90.
  • Çolak H, Hampikyan H, Bingöl BE, Ulusoy B, Prevalence of L. monocytogenes and Salmonella spp. in tulum cheese. Food Control 2007; 18: 576-9.
  • Farber JM, Daley E, Coates F, Feeding trials of Listeria monocytogenes with a nonhuman primate model. J Clin Microbiol 1991; 29: 2606 -8.
  • Gülmez M, Güven A, Beyaz ve çeçil peynirle- rinde Campylobacter, Salmonella ve Listeria türlerinin araştırılması. Kafkas Üniv Vet Fak Derg 2001; 7(2):155–61.
  • Hirsh DC, Mac Lahlan NJ, Walker RL, Veterinary Microbiology, Massachusetts, USA, Blackwell Scientific Publications 2004; pp: 185 -7.
  • Kahraman T, Özmen G, Özinan B, Göksoy EO, Prevalence of Salmonella spp. and Listeria monocytogenes in different cheese types produced in Turkey. BFJ 2010; 112 (11):1230-6.
  • Kıvanç M, The microbiological quality of erzincan (savak) tulum cheese from turkish retail markets. Nahrung 1989; 33: 895–900.
  • Kurt A, L Öztek, Şavak tulum peynirinin yapım tekniği üzerine araştırmalar. Atatürk Üniv Ziraat Fak Derg 1984; 15(3–4): 65–7.
  • Makino SI, Kawamoto K, Takeshi K, Okada Y, Yamasaki M, Yamamoto S, Igimi S, An outbreak of food-borne listeriosis due to cheese in Japan, during 2001. IJFM 2005; 104:189-96.
  • Menéndez S, Godínez R, Centeno JA,
  • Rodríguez-Otero JL, Microbiological, chemical and biochemical characteristics of ‘Tetilla’ rawcows-milk cheese. Food Microbiol, 2001; 18(2):151–8.
  • Olarte C, Sanz S,Fandos EG, Torre P, Microbiological characterisation of cameros cheese. Food Microbiol 1999;16:615–21. physicochemical
  • Özdemir S, Çelik Ş, Özdemir C, Sert S, Diyar- bakır’ın karacadağ yöresinde mahalli olarak yapılan örgü peynirinin mikrobiyolojik ve kim- yasal özellikleri. Geleneksel Süt Ürünleri V. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu Kitabı, 21- 22 Mayıs 1998, Tekirdağ, ss: 154-66.
  • Rudolf M, Scherer S, High incidense of L. monocytogenes in european red smear cheese. IJFM 2001; 63: 91–98.
  • Sagun E, Sancak YC, İşleyici Ö, Ekici K, Van ve çevresi süt ve otlu peynirlerinde Listeria türlerinin varlığı ve yaygınlığı üzerine bir araştırma. Turk J Vet Anim 2001; 25:15–9.
  • Silva IMM, Almeida RCC, Alves MAO, Almeida PF, Occurrence of Listeria spp. in critical control points and the environment of minas frescal cheese processing. IJFM 2003; 81(3): 241–8.
  • Tekinşen OC, Patır B, Alkan M, Şavak peynirinde koliform grubu mikroorganizmalar üzerine araştırmalar. Selçuk Üniv Vet Fak Derg 1993; 9(2): 8–12.
  • Tümbay E, Seeliger HPR, İnci R, Coşar G, Langer B, Isolation of Listeria from cheese in Turkey, İnfeksiyon Dergisi 1988; 2(4):593–5.
  • Türk Gıda Kodeksi, Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği. Yetki kanunu: 5996. Resmi Gazete; Tarih 29.12.2011, Sayı: 28157.
  • Uysal H, Kavas G, Kınık Ö, Türkiye’de
  • Üretilen Geleneksel Süt Ürünleri. GAP I. Tarım Kongresi Bildiri Kitabı, s 247-54, 26-28 Mayıs 1999, Şanlıurfa.
  • WHO/FAO, Risk assessment of Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods, Interpretative Summary, Microbiological risk assesment series: 2004. no.4 pp:1-78.

Keklikte Farinks ve Larinks’in Morfolojik Yapısı ve Bezlerinin Histokimyasal Özellikleri

Yıl 2012, Cilt: 9 Sayı: 3, 149 - 156, 01.09.2012

Öz

Bu çalışmada, Erzincan ilinde üretilen ve satışa sunulan, Erzincan Tulum Peynirlerinin, Listeria monocytogenes varlığı yönünden konvansiyonel ve moleküler yöntemlerle incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 100 adet tulum peyniri materyal olarak kullanılmıştır. Listeria spp. izolasyonunda ISO 11290-1/A1-2004 metodu kullanılmıştır. Elde edilen Listeria spp. İzolatlarının genus ve tür düzeyinde identifikasyonu ise sırasıyla iap gen bölgesi ve listeriolysine gen bölgesine spesifik primerler kullanılarak yapılan Polimeraz Zincir Reaksiyonu ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda tulum peynir örneklerinin 3’ü (%3) Listeria spp. yönünden pozitif olarak saptanmış ve izolatların tamamı PZR ile L. monoytogenes olarak identifiye edilmiştir. Çalışmada, Erzincan ilinde, önemli bir tüketim potansiyeline sahip Erzincan Tulum Peynirlerinde L. monocytogenes varlığının saptanması sebebiyle bölgede etkenle bulaşık tulum peyniri tüketiminin, halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği kanısına varılmıştır

Kaynakça

  • Akkaya L, Alişarlı M, Afyonkarahisar’da tüketime sunulan peynirlerde Listeria monocytogenes ve Salmonella spp. varlığının belirlenmesi.YYÜ Vet Fak Derg 2006;17(1- 2):87-91.
  • Angelidis AS, Chronis EN, Papageorgiou DK, Kazakis II, Arsenoglou KC, Stathopoulos GA, 2006. Non-lactic acid, contaminating microbial flora in ready-to-eat foods: a potential food- quality index. Food Microbiol 2006; 23(1): 95– 100.
  • Anonim, Horizontal Method for the detection of Listeria monocytogenes ISO 11290 - 1 / A1 2004.
  • Arıcı M, Şimşek O, Kültür kullanımının tulum peynirinin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerine etkisi. Gıda 1991; 16(1): 53-62.
  • Ashenafi M, Microbiological quality of ayib, a traditional Ethiopian cottage cheese. Int J Food Microbiol 1990;10(3–4): 263–8.
  • Berktaş M, Bozkurt EN, Bozkurt H, Alişarlı M, Güdücüoğlu H, Et ve et ürünlerinden Listeria monocytogenes’in izolasyonu.Van Tıp Dergisi 2006;13(2):36-41.
  • Border P, Howard J, Plastow G, Siggens K, Detection of Listeria Species and Listeria monocytogenes using polymerase chain reaction. Lett Appl Microbiol 1990;11: 158-62.
  • Bostan K, Uğur M, Aksu H, Deri ve plastik bidonlar içinde satışa peynirlerinin mikrobiyolojik özellikleri. Pendik Hayvan Hastanesi Merkezi Araştırma Enstitüsü Dergisi 1992; 23(1):78–83. sunulan kimyasal duyusal ve
  • Bridson EY, The Oxoid Manual Eighth edition, Oxoid Limited Hampshire, England,1998;.
  • Bubert A, Kohler S, Goebel W, The homologous and heterologous regions within the iap gene allow genus and species specific identification of Listeria spp. by polymerase chain reaction. Appl Environ Microbiol 1992; 58: 2625–32.
  • Carte GR, Chengappa MM, Roberts AW. Essentials of Veterinary Microbiology USA, Willams and Wilkins. 1995.
  • Çetinkaya B, Ertas HB, Muz A, Süt ürünlerin- de Listeria türlerinin izolasyonu. Fırat Üniversi- tesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1999; 13(2): 21–5.
  • Çiftcioğlu G, Uğur M, Ülkemizde tüketilen salamura beyaz peynirlerde Listeria’ların varlığı üzerine bir araştırma. Bildiriler, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Gıda Teknolojisi Araştırma Enstitüsü 1991; 179–90.
  • Çolak H, Hampikyan H, Bingöl BE, Ulusoy B, Prevalence of L. monocytogenes and Salmonella spp. in tulum cheese. Food Control 2007; 18: 576-9.
  • Farber JM, Daley E, Coates F, Feeding trials of Listeria monocytogenes with a nonhuman primate model. J Clin Microbiol 1991; 29: 2606 -8.
  • Gülmez M, Güven A, Beyaz ve çeçil peynirle- rinde Campylobacter, Salmonella ve Listeria türlerinin araştırılması. Kafkas Üniv Vet Fak Derg 2001; 7(2):155–61.
  • Hirsh DC, Mac Lahlan NJ, Walker RL, Veterinary Microbiology, Massachusetts, USA, Blackwell Scientific Publications 2004; pp: 185 -7.
  • Kahraman T, Özmen G, Özinan B, Göksoy EO, Prevalence of Salmonella spp. and Listeria monocytogenes in different cheese types produced in Turkey. BFJ 2010; 112 (11):1230-6.
  • Kıvanç M, The microbiological quality of erzincan (savak) tulum cheese from turkish retail markets. Nahrung 1989; 33: 895–900.
  • Kurt A, L Öztek, Şavak tulum peynirinin yapım tekniği üzerine araştırmalar. Atatürk Üniv Ziraat Fak Derg 1984; 15(3–4): 65–7.
  • Makino SI, Kawamoto K, Takeshi K, Okada Y, Yamasaki M, Yamamoto S, Igimi S, An outbreak of food-borne listeriosis due to cheese in Japan, during 2001. IJFM 2005; 104:189-96.
  • Menéndez S, Godínez R, Centeno JA,
  • Rodríguez-Otero JL, Microbiological, chemical and biochemical characteristics of ‘Tetilla’ rawcows-milk cheese. Food Microbiol, 2001; 18(2):151–8.
  • Olarte C, Sanz S,Fandos EG, Torre P, Microbiological characterisation of cameros cheese. Food Microbiol 1999;16:615–21. physicochemical
  • Özdemir S, Çelik Ş, Özdemir C, Sert S, Diyar- bakır’ın karacadağ yöresinde mahalli olarak yapılan örgü peynirinin mikrobiyolojik ve kim- yasal özellikleri. Geleneksel Süt Ürünleri V. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu Kitabı, 21- 22 Mayıs 1998, Tekirdağ, ss: 154-66.
  • Rudolf M, Scherer S, High incidense of L. monocytogenes in european red smear cheese. IJFM 2001; 63: 91–98.
  • Sagun E, Sancak YC, İşleyici Ö, Ekici K, Van ve çevresi süt ve otlu peynirlerinde Listeria türlerinin varlığı ve yaygınlığı üzerine bir araştırma. Turk J Vet Anim 2001; 25:15–9.
  • Silva IMM, Almeida RCC, Alves MAO, Almeida PF, Occurrence of Listeria spp. in critical control points and the environment of minas frescal cheese processing. IJFM 2003; 81(3): 241–8.
  • Tekinşen OC, Patır B, Alkan M, Şavak peynirinde koliform grubu mikroorganizmalar üzerine araştırmalar. Selçuk Üniv Vet Fak Derg 1993; 9(2): 8–12.
  • Tümbay E, Seeliger HPR, İnci R, Coşar G, Langer B, Isolation of Listeria from cheese in Turkey, İnfeksiyon Dergisi 1988; 2(4):593–5.
  • Türk Gıda Kodeksi, Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği. Yetki kanunu: 5996. Resmi Gazete; Tarih 29.12.2011, Sayı: 28157.
  • Uysal H, Kavas G, Kınık Ö, Türkiye’de
  • Üretilen Geleneksel Süt Ürünleri. GAP I. Tarım Kongresi Bildiri Kitabı, s 247-54, 26-28 Mayıs 1999, Şanlıurfa.
  • WHO/FAO, Risk assessment of Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods, Interpretative Summary, Microbiological risk assesment series: 2004. no.4 pp:1-78.
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

H. Sağsöz Bu kişi benim

S. Erdoğan Bu kişi benim

M.e. Akbalık Bu kişi benim

B.g. Saruhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2012
Gönderilme Tarihi 24 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Sağsöz, H., Erdoğan, S., Akbalık, M., Saruhan, B. (2012). Keklikte Farinks ve Larinks’in Morfolojik Yapısı ve Bezlerinin Histokimyasal Özellikleri. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 9(3), 149-156.
AMA Sağsöz H, Erdoğan S, Akbalık M, Saruhan B. Keklikte Farinks ve Larinks’in Morfolojik Yapısı ve Bezlerinin Histokimyasal Özellikleri. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. Eylül 2012;9(3):149-156.
Chicago Sağsöz, H., S. Erdoğan, M.e. Akbalık, ve B.g. Saruhan. “Keklikte Farinks Ve Larinks’in Morfolojik Yapısı Ve Bezlerinin Histokimyasal Özellikleri”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 9, sy. 3 (Eylül 2012): 149-56.
EndNote Sağsöz H, Erdoğan S, Akbalık M, Saruhan B (01 Eylül 2012) Keklikte Farinks ve Larinks’in Morfolojik Yapısı ve Bezlerinin Histokimyasal Özellikleri. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 9 3 149–156.
IEEE H. Sağsöz, S. Erdoğan, M. Akbalık, ve B. Saruhan, “Keklikte Farinks ve Larinks’in Morfolojik Yapısı ve Bezlerinin Histokimyasal Özellikleri”, Erciyes Üniv Vet Fak Derg, c. 9, sy. 3, ss. 149–156, 2012.
ISNAD Sağsöz, H. vd. “Keklikte Farinks Ve Larinks’in Morfolojik Yapısı Ve Bezlerinin Histokimyasal Özellikleri”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 9/3 (Eylül 2012), 149-156.
JAMA Sağsöz H, Erdoğan S, Akbalık M, Saruhan B. Keklikte Farinks ve Larinks’in Morfolojik Yapısı ve Bezlerinin Histokimyasal Özellikleri. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2012;9:149–156.
MLA Sağsöz, H. vd. “Keklikte Farinks Ve Larinks’in Morfolojik Yapısı Ve Bezlerinin Histokimyasal Özellikleri”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 9, sy. 3, 2012, ss. 149-56.
Vancouver Sağsöz H, Erdoğan S, Akbalık M, Saruhan B. Keklikte Farinks ve Larinks’in Morfolojik Yapısı ve Bezlerinin Histokimyasal Özellikleri. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2012;9(3):149-56.