Amaç: Bu çalışmanın amacı, hibrit hyrax-mentonplak ve Sınıf III elastik kombinasyonu ile tedavi edilen iskeletsel Sınıf III maloklüzyonlu ve vertikal yönde artmış büyüme paterni olan hastalarda meydana gelen iskeletsel ve dental değişiklikleri üç boyutlu olarak değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada hibrit hyrax-mentonplak ve Sınıf III elastik kombinasyonu ile ortopedik tedavi görmüş 6 hastanın (5 kadın ve 1 erkek, Ortalama yaş: 11,9±0,9 yıl) Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi görüntüleri, …….. Üniversitesi Ortodonti Anabilim Dalı arşivinden alınmıştır. Başlangıç ve protraksiyon sonrası iskeletsel ve dental parametreler 3D SLICER versiyon 5.0.2 yazılımı (www.slicer.org) kullanılarak incelenmiştir. Başlangıç ve protraksiyon sonrası değişiklikleri analiz etmek için Wilcoxon eşleştirilmiş iki örnek testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak belirlenmiştir.
Bulgular: Sagital iskeletsel değerlendirmede SNA açısında 2,31° ve ANB açısında 2,8° istatistiksel olarak anlamlı artış bulunurken (p<0,05), SNB açısında anlamlı değişiklik bulunamamıştır (p0,05). Vertikal iskeletsel değerlendirmede FH-OP ve SN-OP açılarında sırasıyla 5,28° ve 5,18° anlamlı azalma gözlenirken (p<0,05), diğer vertikal iskeletsel ölçümlerde anlamlı bir değişiklik bulunmamıştır (p0,05). Dental değerlendirme parametrelerinden, LI-OP açısında 8,82° anlamlı azalma, LI-MP açısında 5,27° artış ve overjet değişiminde 3,75 mm anlamlı artış gözlenmiştir (p<0,05). Üst keser açıları, UI-LI açısı ve overbite ölçümlerinde anlamlı bir değişiklik bulunamamıştır (p0,05).
Sonuç: Hibrit hyrax-mentonplak ve Sınıf III elastik kombinasyonu uygulaması ile iskeletsel Sınıf III maloklüzyonlu ve artmış vertikal büyüme paternli hastalarda, yüz yüksekliğinde değişiklik olmaksızın ve mandibular ve palatal düzlemde rotasyon gözlenmeksizin sagittal yönde ortopedik düzeltme sağlanabilmektedir.
Ortodontik Tespit İşlemleri Ortodonti-Düzeltici Ortodontik Alet Dizaynı
Objective: The aim of the present study is to evaluate the skeletal and dental changes three-dimensionally in patients with skeletal Class III malocclusion and vertical growth pattern treated with hybrid hyrax-mentonplate and Class III elastic combination.
Materials and Methods: In this retrospective study, cone-beam computed tomography images of 6 patients (5 females and 1 male; Mean age: 11.9±0.9 years) who had undergone an orthopedic treatment with hybrid hyrax-mentonplate and Class III elastic combination were retrieved from the archive of … University, Department of Orthodontics. Initial and post-protraction skeletal and dental parameters were investigated by using 3D SLICER version 5.0.2 software (www.slicer.org). The Wilcoxon paired-sample test was used for comparing initial and post-protractional changes. Statistical significance was set at p<0.05.
Results: Sagittal skeletal evaluation showed statistically significant increases of 2.31° in SNA, and 2.8° in ANB (p<0.05) with no significant change in SNB (p0.05). There were no significant changes in vertical skeletal parameters except significant decreases in FH-OP and SN-OP angles of 5.28° and 5.18°, respectively. In terms of dental changes, while a significant decrease was found in LI-OP angle (8.82°), significant increases in LI-MP angle and in overjet change were found (5.27°, 3.75 mm, respectively) (p<0.05). There were no significant changes in upper incisor parameters, UI-LI angle, and overbite (p0.05).
Conclusion: With the use of hybrid hyrax-mentoplate and Class III elastic combination, orthopedic sagittal correction can be achieved in patients presenting high angle skeletal Class III without causing any changes in facial height, and the slope of mandibular and palatal planes.
Orthodontic Anchorage Procedures Orthodontics-Corrective Orthodontic Appliance Design
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Diş Hekimliği |
Bölüm | Özgün Araştırmalar |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 2 |