EN
TR
Sağlıkla İlgili Bölüm Öğrencilerinin Paraziter Hastalıklar ve Bulaş Yollarına İlişkin Farkındalık Düzeyleri: Nitel Bir Araştırma
Abstract
Amaç: Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre son yıllarda parazitlerin sebep olduğu hastalıkların görülme sıklığı artış göstermektedir. Paraziter hastalıklar toplumun genelini ve özellikle de sağlık işkolunda çalışanların mesleki riskleri arasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu çerçevede araştırmanın amacı, sağlık elamanı yetiştiren sağlık yüksekokullarında ve sağlık meslek yüksekokullarında okuyan öğrencilerin, yaygın olarak görülen paraziter hastalıklar ile ilgili tanılama, bulaş yolları, korunma yolları hakkında farkındalıklarının ve bilgi düzeylerinin değerlendirilmesidir.
Yöntem: Söz konusu amaca ulaşabilmek için elde edilen verilerin çözümlemesinde MAXQDA 2020 (20.4.0) programı ile içerik analizi yöntemi kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırma sonucunda, hemşirelik ve tıbbi laboratuvar bölüm öğrencilerinin paraziter hastalıklar ve bulaş yollarına ilişkin ifade etmiş oldukları ortak noktalar; ekonomik etmenler, hijyen bilgisi, el yıkama sıklığı, alt yapı olanakları, çevresel etmenler ve ortak eşya kullanımı iken en yaygın karşılaştıkları paraziter hastalığın ise bit olduğunu ifade etmişlerdir. Tıbbi laboratuvar öğrencileri hemşirelik öğrencilerinden farklı olarak kıl kurdunun paraziter hastalık olduğunu, paraziter hastalıklardan korunmaya yönelik sebze ve meyvelerin yıkanması gerektiğini ayrıca paraziter hastalıkların fekal-oral ve solunum yoluyla da bulaştığını ifade etmişlerdir.
Sonuç: Genel olarak; gelecekte sağlık personeli olarak topluma hizmet sunmaya aday öğrencilerin yaklaşık üçte birinin paraziter hastalıklar hakkında yeterli bilgiye sahip oldukları gözlemlenmiştir. Bu konuda, ilerleyen sınıflarda meslek derslerine ek olarak temel derslere de yer verilmesi öğrencilerin temel bilgilerini canlı tutmak ve duyarlılıklarını artırmak açısından önemlidir.
Keywords
Supporting Institution
Yok
Ethical Statement
Bu makale etik kurul izni “Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü Sosyal Bilimler Bilimsel Araştırma Önerisi Etik Değerlendirme Kurulu’nun 17.03.2023 Tarihli; 2023/2 Toplantı numaralı 2023-1-39 sayılı kararı ile Etik Kurul Onayı almıştır.
References
- Akısü, Ç., Aksoy, Ü., İnci, A., Açıkgöz, M. & Orhan, V. (2000). İzmir'in sosyo ekonomik düzeyi düşük bir semtindeki ilkokul çocuklarında bağırsak parazitlerinin değerlendirilmesi. Türkiye Parazitoloji Dergisi, 24(1), 52-4. 10.9775/kvfd.2011.6014
- Artan, O. M., Artan, C., & Baykan, Z. (2014). Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Hastane Enfeksiyonları ile İlgili Bilgi Düzeyleri, Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(1), 17-21.
- Aytar, A. A., Öztürk, E. C., Göçmen, Ş., Çalışkan, E., Özaras, F., Avcıoğlu, F., Çelebiler, N. Y., Ankaralı, N., Şahin, İ. & Yavuz, M. T. (2015). Öğrencilerde Bağırsak Parazitlerinin ve Hijyen Bilgi Düzeylerinin Araştırılması, Türkiye Parazitoloji Dergisi, 39 (4), 277-85.
- Demir, C., Yıldız, H. & Yürektürk, Ş. (2020). Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Bulaşıcı Hastalıklar ile İlgili Bilgi Durumları, Van Tıp Dergisi, 27(4), 458-465.
- Doğan, N., Akdaş, İ., Gitmez, F. & Ünsal, A. (2012). Sağlık Yüksekokulu yaz okulu öğrencilerinde paraziter hastalıklar bilgi düzeyi, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18, 71-5.
- Ekici, A., Yürektürk, Ş., Elasan, S., Halidi, A. G., Karakuş, S., Aydemir, S., Şahin, M., Yasul, M. & Yılmaz, H. (2022). Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Parazit Hastalıklar Hakkında Bilgi Düzeyleri, İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi, 10(1), 1-11. https://doi.org/10.33715/inonusaglik.995026.
- Giray, H. & Keskinoğlu, P. (2006). İlkokul öğrencilerinde Enterobius Vermicularis varlığı ve etkileyen etmenler, Türkiye Parazitoloji Dergisi, 30(2), 99-102.
- Joukar, F., Ghanaei, F. M., Soati, F. & Meskinkhoda, P. (2018). Knowledge levels and attitudes of health care professionals toward patients with hepatitis C infection, World J Gastroenterol, 18(18), 2238-2244.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Health Care Administration
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 23, 2024
Submission Date
August 17, 2024
Acceptance Date
October 4, 2024
Published in Issue
Year 2024 Volume: 7 Number: 4
APA
Arslan, E., Yokuş, A., & Bedir, M. D. (2024). Sağlıkla İlgili Bölüm Öğrencilerinin Paraziter Hastalıklar ve Bulaş Yollarına İlişkin Farkındalık Düzeyleri: Nitel Bir Araştırma. Journal of Midwifery and Health Sciences, 7(4), 606-617. https://doi.org/10.62425/esbder.1534648
AMA
1.Arslan E, Yokuş A, Bedir MD. Sağlıkla İlgili Bölüm Öğrencilerinin Paraziter Hastalıklar ve Bulaş Yollarına İlişkin Farkındalık Düzeyleri: Nitel Bir Araştırma. Journal of Midwifery and Health Sciences. 2024;7(4):606-617. doi:10.62425/esbder.1534648
Chicago
Arslan, Ebuzer, Ahmet Yokuş, and Mustafa Doğan Bedir. 2024. “Sağlıkla İlgili Bölüm Öğrencilerinin Paraziter Hastalıklar Ve Bulaş Yollarına İlişkin Farkındalık Düzeyleri: Nitel Bir Araştırma”. Journal of Midwifery and Health Sciences 7 (4): 606-17. https://doi.org/10.62425/esbder.1534648.
EndNote
Arslan E, Yokuş A, Bedir MD (December 1, 2024) Sağlıkla İlgili Bölüm Öğrencilerinin Paraziter Hastalıklar ve Bulaş Yollarına İlişkin Farkındalık Düzeyleri: Nitel Bir Araştırma. Journal of Midwifery and Health Sciences 7 4 606–617.
IEEE
[1]E. Arslan, A. Yokuş, and M. D. Bedir, “Sağlıkla İlgili Bölüm Öğrencilerinin Paraziter Hastalıklar ve Bulaş Yollarına İlişkin Farkındalık Düzeyleri: Nitel Bir Araştırma”, Journal of Midwifery and Health Sciences, vol. 7, no. 4, pp. 606–617, Dec. 2024, doi: 10.62425/esbder.1534648.
ISNAD
Arslan, Ebuzer - Yokuş, Ahmet - Bedir, Mustafa Doğan. “Sağlıkla İlgili Bölüm Öğrencilerinin Paraziter Hastalıklar Ve Bulaş Yollarına İlişkin Farkındalık Düzeyleri: Nitel Bir Araştırma”. Journal of Midwifery and Health Sciences 7/4 (December 1, 2024): 606-617. https://doi.org/10.62425/esbder.1534648.
JAMA
1.Arslan E, Yokuş A, Bedir MD. Sağlıkla İlgili Bölüm Öğrencilerinin Paraziter Hastalıklar ve Bulaş Yollarına İlişkin Farkındalık Düzeyleri: Nitel Bir Araştırma. Journal of Midwifery and Health Sciences. 2024;7:606–617.
MLA
Arslan, Ebuzer, et al. “Sağlıkla İlgili Bölüm Öğrencilerinin Paraziter Hastalıklar Ve Bulaş Yollarına İlişkin Farkındalık Düzeyleri: Nitel Bir Araştırma”. Journal of Midwifery and Health Sciences, vol. 7, no. 4, Dec. 2024, pp. 606-17, doi:10.62425/esbder.1534648.
Vancouver
1.Ebuzer Arslan, Ahmet Yokuş, Mustafa Doğan Bedir. Sağlıkla İlgili Bölüm Öğrencilerinin Paraziter Hastalıklar ve Bulaş Yollarına İlişkin Farkındalık Düzeyleri: Nitel Bir Araştırma. Journal of Midwifery and Health Sciences. 2024 Dec. 1;7(4):606-17. doi:10.62425/esbder.1534648