Research Article

EBE VE HEMŞİRELERİN ANNE DOSTU UYGULAMA VE YAKLAŞIMLARA BAKIŞI: ERZURUM ÖRNEĞİ

Volume: 3 Number: 1 April 6, 2020
EN TR

EBE VE HEMŞİRELERİN ANNE DOSTU UYGULAMA VE YAKLAŞIMLARA BAKIŞI: ERZURUM ÖRNEĞİ

Abstract

Amaç: Araştırma, ebe ve hemşirelerin anne dostu uygulama ve yaklaşımlarına yönelik görüşlerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Araştırma Erzurum il merkezinde bulunan kadın doğum hastanesinde15 Temmuz-23 Ağustos 2013 tarihinde tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırma evrenini 43 ebe 43 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçme yöntemine başvurulmamış olup araştırmaya başvurmayı kabul eden ve formu tam olarak dolduran 82 katılımcı örneklemi oluşturmuştur. Kişisel bilgi formu ebe ve hemşirelerin tanımlayıcı özellikleri ve Anne Dostu Bakım Rehberine yönelik sorulardan oluşmuştur. Veriler yüzdelik dağılım ve ortalama olarak değerlendirilmiştir.
Bulgular: Ebe ve Hemşirelerin yaş ortalamasının 29.98±5.58, çalışma yılı ortalamasının 7.69±5.77 olduğu, %52.4’ünün lisans mezunu olduğu, , günde ortalama 17.19±8.26 hastaya bakım verdikleri ve %63.4’ünün “anne dostu” kavramını bildikleri belirlenmiştir. Katılımcıların verdikleri cevaplardan bazıları incelendiğinde; %89’u doğum eylemi süresince anne adayı bedeni ve bebeği ile ilgili kararlara aktif olarak katılmalı cevabını vermiştir. Katılımcıların %63.4’ünün gebenin yanında seçtiği bir yakını bulunabilir, %72’sinin doğum eylemindeki her aşama hakkında gebeye bilgi verilmeli dediği belirtilmiştir. Ayrıca katılımcıların tamamı anne dostu yaklaşımlarında ekip çalışmasının önemli olduğunu belirtmiştir.
Sonuç: Araştırma kapsamındaki ebe ve hemşirelerin anne dostu uygulama ve yaklaşımlar konusundaki bilgi seviyesi orta düzeydedir. Bilgi düzeyini arttırmak için araştırma kapsamındaki ebe ve hemşirelere “Anne Dostu Hastane Kriterleri-10 ilke” hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

Keywords

References

  1. Amanak K, Balkaya N. Ebelik Bölümü Öğrencilerinin Doğal Doğuma Yönelik Bilgi ve Düşünceleri. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2013; 2(2):169-91
  2. BerghellaV, Baxter J.K, Chauhan S.P. Evidence Based Laborand Delivery Management. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 2008;199(5):445-54.
  3. Coalition for Improving Maternity Services. The Mother-Friendly Childbirth Initiative: The First Consensus Initiative of the Coalition for Improving Maternity Services. Journal of Midwifery & Women's Health 1997; 42(1): 59-63
  4. Coalition For Improving Maternity Services (2018). The Mother Friendly Child Birth İnitiative. Retrievedfrom http://www. motherfriendly.org/MFCI Erişim Tarihi:10.11.2019
  5. ConesaFerrer MB, et all. Comparative Study Analysing Women's Childbirth Satisfaction and Obstetric Out Comes Across Two Different Models of Maternity Care. British Medical Journal Open. 2016;6(8): 1-10.
  6. Coşar F, Demirci N. Lamaze Felsefesine Dayalı Doğuma Hazırlık Eğitiminin Doğum Algısı ve Doğuma Uyum Sürecine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Enstitüsü Dergisi, 2012;3(1):18-3
  7. Durmaz A, Kömürcü N. Ağrısının Yönetiminde Non-farmakolojik Yöntemler: Sistematik İnceleme. Türkiye Klinikleri Obstetric Women's Health and Diseases Nursing - Special Topics,2015;1(3):48-63.
  8. Ekşi Z, Can Gürkan Ö. Doğal Doğum. Türkiye Klinikleri Obstetric Women's Health and Diseases Nursing - Special Topics,2015;1(3): 35-40.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 6, 2020

Submission Date

February 6, 2020

Acceptance Date

March 19, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 3 Number: 1

APA
Özkan, H., Gür, E. Y., & Gümüşdaş, M. (2020). EBE VE HEMŞİRELERİN ANNE DOSTU UYGULAMA VE YAKLAŞIMLARA BAKIŞI: ERZURUM ÖRNEĞİ. Journal of Midwifery and Health Sciences, 3(1), 22-29. https://izlik.org/JA64BM59GB
AMA
1.Özkan H, Gür EY, Gümüşdaş M. EBE VE HEMŞİRELERİN ANNE DOSTU UYGULAMA VE YAKLAŞIMLARA BAKIŞI: ERZURUM ÖRNEĞİ. Journal of Midwifery and Health Sciences. 2020;3(1):22-29. https://izlik.org/JA64BM59GB
Chicago
Özkan, Hava, Elif Yağmur Gür, and Mehtap Gümüşdaş. 2020. “EBE VE HEMŞİRELERİN ANNE DOSTU UYGULAMA VE YAKLAŞIMLARA BAKIŞI: ERZURUM ÖRNEĞİ”. Journal of Midwifery and Health Sciences 3 (1): 22-29. https://izlik.org/JA64BM59GB.
EndNote
Özkan H, Gür EY, Gümüşdaş M (April 1, 2020) EBE VE HEMŞİRELERİN ANNE DOSTU UYGULAMA VE YAKLAŞIMLARA BAKIŞI: ERZURUM ÖRNEĞİ. Journal of Midwifery and Health Sciences 3 1 22–29.
IEEE
[1]H. Özkan, E. Y. Gür, and M. Gümüşdaş, “EBE VE HEMŞİRELERİN ANNE DOSTU UYGULAMA VE YAKLAŞIMLARA BAKIŞI: ERZURUM ÖRNEĞİ”, Journal of Midwifery and Health Sciences, vol. 3, no. 1, pp. 22–29, Apr. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA64BM59GB
ISNAD
Özkan, Hava - Gür, Elif Yağmur - Gümüşdaş, Mehtap. “EBE VE HEMŞİRELERİN ANNE DOSTU UYGULAMA VE YAKLAŞIMLARA BAKIŞI: ERZURUM ÖRNEĞİ”. Journal of Midwifery and Health Sciences 3/1 (April 1, 2020): 22-29. https://izlik.org/JA64BM59GB.
JAMA
1.Özkan H, Gür EY, Gümüşdaş M. EBE VE HEMŞİRELERİN ANNE DOSTU UYGULAMA VE YAKLAŞIMLARA BAKIŞI: ERZURUM ÖRNEĞİ. Journal of Midwifery and Health Sciences. 2020;3:22–29.
MLA
Özkan, Hava, et al. “EBE VE HEMŞİRELERİN ANNE DOSTU UYGULAMA VE YAKLAŞIMLARA BAKIŞI: ERZURUM ÖRNEĞİ”. Journal of Midwifery and Health Sciences, vol. 3, no. 1, Apr. 2020, pp. 22-29, https://izlik.org/JA64BM59GB.
Vancouver
1.Hava Özkan, Elif Yağmur Gür, Mehtap Gümüşdaş. EBE VE HEMŞİRELERİN ANNE DOSTU UYGULAMA VE YAKLAŞIMLARA BAKIŞI: ERZURUM ÖRNEĞİ. Journal of Midwifery and Health Sciences [Internet]. 2020 Apr. 1;3(1):22-9. Available from: https://izlik.org/JA64BM59GB

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

29929download?token=eyJhdXRoX3JvbGVzIjpbXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiSk1IUy5wbmciLCJwYXRoIjoiYzQ1Zi8wN2U4L2E4OGEvNmEyMDA3NjMyMWU0MjMuNjcxMTk5NTUucG5nIiwiZXhwIjoxNzgwNDg3NTM5LCJub25jZSI6IjYyODJmNTA1MDJiMGE2ZWYwYTcyNGE1MzQ0MjIxZDI2In0.TS9bf-iM0_LZ57xqmnZUIqxcywEVCxnCBIInRK4yWnI