YEŞİL SENTEZ YOLU İLE GÜMÜŞ NANOPARTİKÜLLERİN ELDE EDİLMESİNDE BİTKİSEL EKSTRELERİN İNDİRGEYİCİ AJAN OLARAK KULLANILMASI
Abstract
Bu çalışmada, baharat olarak da kullanılan lavanta çiçeği, çörek otu tohumu, karabiber tohumu, patlıcan kabuğu, çam yaprağı, karanfil çiçeği, biberiye yaprağı, kekik yaprağı, adaçayı yaprağı, defne yaprağı, havaciva kökü ve yeşil çay yaprağı gibi bitkisel tıbbi drogların sulu ekstreleri gümüş nanopartikül sentezinde indirgeyici ajan olarak kullanılmışlardır. Ekstreler 1 mM gümüş nitrat çözeltisi ile karıştırılmış ve renk değişiklikleri ve yoğunlukları incelenmiştir. Gümüş nanopartikül oluşumu UV-Vis spektorofometrik analiz ile de doğrulanmıştır ve pH değişiklikleri kaydedilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, ekstrelerin hepsi gümüş nanopartikül sentezinde indirgeyici ajan olarak kullanılabilmektedir ve nanoteknolojideki farklı uygulamalarda fayda sağlayabilecek değişik karakteristik özellikler göstermektedirler.
Keywords
Yeşil sentez,gümüş nanopartikül,bitki ekstresi
USE OF HERBAL DRUG EXTRACTS AS REDUCING AGENTS FOR GREEN SYNTHESIS OF SILVER NANOPARTICLES
Abstract
In this study, water extracts of some medicinal plant drugs, which are also used as spice, such as lavender flowers, fennel flower seeds, black pepper seeds, pine leaves, clove flowers, rosemary leaves, thyme leaves, sage leaves, laurel leaves, alkanna roots and green tea leaves were utilized as a reducing agent in the synthesis of silver nanoparticles. The extracts were mixed with 1 mM silver nitrate solution and their color changes and intensities were examined. Silver nanoparticle formations were also confirmed by UV-Vis spectrophotometric analysis. Alterations in pH values were also recorded. According to the results, all the plant extracts can be used as a bioreducing agent for the synthesis of silver nanoparticles and they all exhibited different characteristics, which will be beneficial for different applications in nanotechnology.
Keywords
Green synthesis,silver nanoparticle,plant extract