In this study, it is aimed to produce a completely original and new product with the addition of rose water and brewed tea using pineapple, orange and palm fruits to produce 100% pure and natural icetea. Using different fruits (apple, orange, mango, lemon) and proportions were changed by 7 different experiments. As a result of the trials, the tastiest of the tasters was RAOH (Rose, Ananas, Orange, Hurma) Icetea. For this purpose, in the pasteurized RAOH icetea drink, pH, titration acidity(TA), water soluble dry matter content (TSSM), water activity, color, HMF, pectinmethylesterase (PME) activity, total phenolic content, total carotenoid, ascorbic acid, antioxidant activity, browning index, sensory analysis and viscosity were determined. The pH, TSSC, T, water activity, PME, total phenolic content, total carotenoid content, antioxidant activity, ascorbic acid, color analysis values L *, b *, C *, Hue* value of RAOH Icetea was 4.07, 6.43, 0.2 g 100mL-1, 0.991, 3.67%, 663.23 mg L-1, 7.69 mg L-1, 60.24%, 44.29 mg L-1, 8.38, 2.32, 8.23,8.55, 74.17, respectively. With this study, RAOH Icetea beverage was evaluated as a new product and the effect of pasteurization application on quality parameters was also revealed in this study.
Bu çalışmada, %100 saf ve doğal icetea (soğuk çay) üretmek amacıyla ananas, portakal ve hurma meyveleri kullanılarak gül suyu ve demlenmiş çay ilavesi ile tamamen özgün ve yeni bir ürün elde edilmesi amaçlanmıştır. Farklı meyveler kullanılarak (Elma, Portakal, Mango, Limon) ve oranlar değiştirilerek 7 farklı deneme yapılmıştır. Denemeler sonucunda tadımcıların en çok beğendiği 1.deneme “RAOH (Rose, Ananas, Orange, Hurma) Icetea” olmuştur. Bu amaçla pastörize edilen RAOH icetea içeceğinde pH, titrasyon asitliği tayini (TA), suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM), su aktivitesi, renk, HMF, pektinmetilesteraz (PME) aktivite tayini, toplam fenolik madde miktarı tayini, toplam karotenoid madde miktarı tayini, askorbik asit tayini, antioksidan aktivite tayini, esmerleşme indeksi, duyusal analiz ve viskozite tayinleri yapılmıştır. RAOH Icetea’nin pH değeri 4.07, SÇKM değeri 6.43, TA değeri 0.2 g 100mL-1, su aktivitesi değeri 0.991, PME değeri %3.67, toplam fenolik madde miktarı değeri 663.23 mg L-1, toplam karotenoid madde miktarı 7.69 mg L-1, antioksidan aktivite değeri % 60.24, askorbik asit değeri 44.29 mg L-1 ve renk analizi değerleri ise L*:8.38, a*:2.32, b*:8.23, C*:8.55, Hue*:74.17’dir. Bu çalışma ile, RAOH Icetea içeceği yeni bir ürün olarak değerlendirilmiş ve pastörizasyon uygulamasının kalite parametreleri üzerindeki etkisi de bu çalışma ile ortaya koyulmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 9 Mayıs 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 27 Kasım 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 1 |