Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Production Projection of Organic Winter Cereals Grown in Türkiye

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 2, 47 - 53
https://doi.org/10.55257/ethabd.1537884

Öz

Production of winter cereals is carried out in a large part of the cultivable agricultural land in our country. In addition, it is of great importance both in human nutrition and animal nutrition. Especially in 2023 data, wheat production in organic status was the most produced product among winter cereals with 141.206 tons. In this study, the production amounts of winter cereals in organic status and transition period status of the Ministry of Agriculture and Forestry in the last 10 years were used to estimate the production amounts in the next 10 years. As a result of the calculated projection coefficients, positive and negative values were obtained on the basis of products and it is predicted that the production amounts of barley, oats and triticale with organic status will increase in the next 10 years.

Kaynakça

  • Altuntaş, E., Bal, M. 2021. Çorum İlinde Ayçiçeği Tarımında Makine Kullanım Projeksiyonu. Akademik Ziraat Dergisi, 10(2):355-364.
  • Atak, M., Mavi, K. 2016. Bazı Serin iklim Tahıllarının İlk Gelişme Döneminde Tuz Stresine Tepkilerinin Belirlenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(2):121-129.
  • Demir, B. 2013. Mersin İlinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu. Alınteri, 24(B): 29-34.
  • Demir, B., Kuş, E. 2016. İç Anadolu Bölgesinin Tarım Teknoloji Kullanımı. Nevşehir Bilim ve Teknolojisi Dergisi TARGİD Özel Sayı, 89-95.
  • Demirel, F., & Eren, B. 2020. Production Projection of Einkorn and Emmer Wheat Cultivated in Turkey. Journal of Agriculture, 3(1), 1-5. https://doi.org/10.46876/ja.716882
  • Geçit H.H., C.Y. Çiftçi, Y. Emeklier, S. İkincikarakaya, M.S. Adak, Ö. Kolsarıcı, H. Ekiz, S. Altınok, C. Sancak, C.S. Sevimay ve H. Kendir,2009. Tarla Bitkileri. A.Ü.Z.F Yayınları. Yayın No:1569, Ders Kitabı: 521, Ankara.
  • Gül, E.N., Özgöz, E., Altuntaş, E. 2022. Tokat İlinin Tarımsal Mekanizasyon Düzeyi, Toprak İşleme Alet ve Makineleri ve Ekim Makineleri Projeksiyonu. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 11(2):12-24.
  • Gürlük, S., & Turan, Ö. 2008. Dünya Gıda Krizi: Nedenleri ve Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(1), 63-74.
  • Kardeş, Y.M., Erbaş Köse, Ö.D., Mut, Z. 2019. Yıllar İtibariyle Tahıl ve Yemeklik Tane Baklagillerin, Türkiye’deki Durumu, Bilecik Tarımındaki Yeri. Hasat Dergisi, 1198-1208.
  • Kodaş, R., Er, C. 2012. Tahıllarda Organik Yetiştiricilik. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1):103-116. Kurtar, E.S., Ayan, A.K. 2004. Organik Tarım ve Türkiye’ deki Durumu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(1):56-64.
  • Sağlam, S., Özaktan, H., 2012. Organik Tarımın Amacı ve Avantajları. Tarım Türk Dergisi, 35(7):126-130. Sümbül, A., Yıldız, E. 2022. Türkiye’de Yetiştiriciliği Yapılan Sofralık, Kurutmalık ve Şaraplık Üzümlerin Mevcut Durumu ve Üretim Projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 5(1):17-22.
  • Tunç. Y., Yılmaz, K.U. 2023. Türkiye’de Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Subtropik İklim Meyvelerinin Üretim Projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 6(1):17-22.
  • Yaman, M., Uzun A., Çetin, N., Say, A. 2018. Türkiye’de Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Üzümsü Meyvelerin Üretim Projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 1(1):19-24.
  • Yaman, M., Yıldız, E. 2023. Türkiye’de Ekonomik Öneme Sahip Yumuşak Çekirdekli Meyvelerin Üretim Projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 6(1):31-34.

Türkiye’de Yetiştirilen Organik Statüdeki Serin İklim Tahıllarının Üretim Projeksiyonu

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 2, 47 - 53
https://doi.org/10.55257/ethabd.1537884

Öz

Serin iklim tahılları üretimi ülkemizde işlenebilir tarım arazisinin büyük bir kısmında yapılmaktadır. Bunun yanında hem insan beslenmesinde hem hayvan beslenmesinde büyük öneme sahiptir. Özellikle 2023 yılı verilerinde organik statüdeki buğday üretimi 141.206 ton ile serin iklim tahılları içerisinde en fazla üretilen ürün olmuştur. Bu çalışmada Tarım ve Orman Bakanlığının son 10 yıldaki organik statü ve geçiş süreci statüsündeki serin iklim tahıllarının üretim miktarı verileri kullanılarak gelecek 10 yıldaki üretim miktarları tahminlemesi yapılmıştır. Hesaplanan projeksiyon katsayıları sonucunda ürünler bazında pozitif ve negatif değerler elde edilmiş olup organik statüdeki arpa, yulaf ve tritikalenin üretim miktartarlarında önümüzdeki 10 yıl içerisinde artış olacağı öngörülmektedir.

Kaynakça

  • Altuntaş, E., Bal, M. 2021. Çorum İlinde Ayçiçeği Tarımında Makine Kullanım Projeksiyonu. Akademik Ziraat Dergisi, 10(2):355-364.
  • Atak, M., Mavi, K. 2016. Bazı Serin iklim Tahıllarının İlk Gelişme Döneminde Tuz Stresine Tepkilerinin Belirlenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(2):121-129.
  • Demir, B. 2013. Mersin İlinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu. Alınteri, 24(B): 29-34.
  • Demir, B., Kuş, E. 2016. İç Anadolu Bölgesinin Tarım Teknoloji Kullanımı. Nevşehir Bilim ve Teknolojisi Dergisi TARGİD Özel Sayı, 89-95.
  • Demirel, F., & Eren, B. 2020. Production Projection of Einkorn and Emmer Wheat Cultivated in Turkey. Journal of Agriculture, 3(1), 1-5. https://doi.org/10.46876/ja.716882
  • Geçit H.H., C.Y. Çiftçi, Y. Emeklier, S. İkincikarakaya, M.S. Adak, Ö. Kolsarıcı, H. Ekiz, S. Altınok, C. Sancak, C.S. Sevimay ve H. Kendir,2009. Tarla Bitkileri. A.Ü.Z.F Yayınları. Yayın No:1569, Ders Kitabı: 521, Ankara.
  • Gül, E.N., Özgöz, E., Altuntaş, E. 2022. Tokat İlinin Tarımsal Mekanizasyon Düzeyi, Toprak İşleme Alet ve Makineleri ve Ekim Makineleri Projeksiyonu. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 11(2):12-24.
  • Gürlük, S., & Turan, Ö. 2008. Dünya Gıda Krizi: Nedenleri ve Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(1), 63-74.
  • Kardeş, Y.M., Erbaş Köse, Ö.D., Mut, Z. 2019. Yıllar İtibariyle Tahıl ve Yemeklik Tane Baklagillerin, Türkiye’deki Durumu, Bilecik Tarımındaki Yeri. Hasat Dergisi, 1198-1208.
  • Kodaş, R., Er, C. 2012. Tahıllarda Organik Yetiştiricilik. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1):103-116. Kurtar, E.S., Ayan, A.K. 2004. Organik Tarım ve Türkiye’ deki Durumu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(1):56-64.
  • Sağlam, S., Özaktan, H., 2012. Organik Tarımın Amacı ve Avantajları. Tarım Türk Dergisi, 35(7):126-130. Sümbül, A., Yıldız, E. 2022. Türkiye’de Yetiştiriciliği Yapılan Sofralık, Kurutmalık ve Şaraplık Üzümlerin Mevcut Durumu ve Üretim Projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 5(1):17-22.
  • Tunç. Y., Yılmaz, K.U. 2023. Türkiye’de Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Subtropik İklim Meyvelerinin Üretim Projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 6(1):17-22.
  • Yaman, M., Uzun A., Çetin, N., Say, A. 2018. Türkiye’de Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Üzümsü Meyvelerin Üretim Projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 1(1):19-24.
  • Yaman, M., Yıldız, E. 2023. Türkiye’de Ekonomik Öneme Sahip Yumuşak Çekirdekli Meyvelerin Üretim Projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 6(1):31-34.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Melike İncetekin 0000-0001-7759-4693

Hamdi Özaktan 0000-0001-8869-4526

Erken Görünüm Tarihi 25 Eylül 2024
Yayımlanma Tarihi
Gönderilme Tarihi 23 Ağustos 2024
Kabul Tarihi 24 Eylül 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA İncetekin, M., & Özaktan, H. (2024). Türkiye’de Yetiştirilen Organik Statüdeki Serin İklim Tahıllarının Üretim Projeksiyonu. Erciyes Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 7(2), 47-53. https://doi.org/10.55257/ethabd.1537884