TR
EN
SANATI TANIMLAMA UĞRAŞINDA MÜZİĞİN VE MÜZİK YAPITININ YERİ
Öz
Sanat tarihi üzerine yapılan tüm çalışmalar, plastik sanatlara odaklanır. Buna paralel olarak yürütülen sanat tartışmalarına edebiyat de eklenir. Müziğin bu tartışmalarda kimi zaman geri planda kalması, genelde ise hiç değinilmemesinin nedenleri açık. Müzik, diğer tüm sanatların aksine bir görsel ve metin barındırmamaktadır. Her ne kadar partitür, libretto ya da müziğin programını oluşturan bir edebiyat yapıtı gibi gereçlerden söz edilse de müzik seslendirilmeye gereksinim duyar. Bu durum, müzik tarihi, müzik kuramı, kısaca batı sanat müziğini oluşturan yapıtaşlarını bilmeyenler için önemli bir sorun oluşturur. Bu bağlamda müzik üzerine konuşmak, gündelik yaşamın bir parçası olması nedeniyle oldukça çekici ancak aynı oranda zordur. Bir sanat eserini beğenmek ve anlamak arasındaki fark, müzik için de geçerlidir; müziğin anlaşılması ise, o müziğe ilişkin bir kültürel sermaye gerektirir. Müzik, aynı zamanda sınıfsal bir ayrımın işaretleyicisi olarak da iş görür.
Müzik üzerine konuşmanın oldukça zor ve kafa karıştırıcı olduğunu kabul etmek gerekir. Böyle bir eylem, çoğu zaman sınıf, toplum, kültür, estetik, etik, tarih, felsefe gibi pek çok farklı şeyin konuşulması anlamına da gelmektedir. Derinlemesine bir müzik tartışması için bunlar zorunludur. Bu çalışmada müzik, bu doğrultuda ele alınır ve değerlendirilmeye çalışılır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Anderson, B. (1993). Hayali Cemaatler, (çev. I. Savasır), Metis Yayınları, Istanbul.
- Barthes, R. (1990). Çagdas Söylenler. (T. Yücel, Çev.) Hürriyet Valfı Yayınları, Istanbul.
- Bauman, Z. (2018). Küresellesme, (çev. A. Yılmaz), Ayrıntı Yayınları, Istanbul.
- Becker, J. (1986). “Is Western Art Music Superior?”, The Musical Quarterly, Vol. 72, No. 3, pp. 341-35.
- Bourdieu, P. (2015). Ayrım, (çev. D. Fırat, G. Berkkurt), Heretik, Ankara.
- Bourdieu, P., & Darbel, A. (2017). Sanat Sevdası, (çev. S. Canbolat), Metis Yayınları, Istanbul.
- Bourdieu, P. (2020). Sanatın Kuralları, (çev. N. Sevil), Alfa Yayınları, Istanbul.
- Carey, J. (2005). What Good Are the Arts? Faber and Faber, London.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Müzikoloji ve Etnomüzikoloji, Müzik (Diğer)
Bölüm
İnceleme Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Ekim 2023
Gönderilme Tarihi
17 Ağustos 2023
Kabul Tarihi
24 Ekim 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 2
APA
Kutluk, F., & Sağıroğlu, A. (2023). SANATI TANIMLAMA UĞRAŞINDA MÜZİĞİN VE MÜZİK YAPITININ YERİ. Etnomüzikoloji Dergisi, 6(2), 163-185. https://izlik.org/JA58JX68CE
AMA
1.Kutluk F, Sağıroğlu A. SANATI TANIMLAMA UĞRAŞINDA MÜZİĞİN VE MÜZİK YAPITININ YERİ. ethnomus. 2023;6(2):163-185. https://izlik.org/JA58JX68CE
Chicago
Kutluk, Fırat, ve Ata Sağıroğlu. 2023. “SANATI TANIMLAMA UĞRAŞINDA MÜZİĞİN VE MÜZİK YAPITININ YERİ”. Etnomüzikoloji Dergisi 6 (2): 163-85. https://izlik.org/JA58JX68CE.
EndNote
Kutluk F, Sağıroğlu A (01 Ekim 2023) SANATI TANIMLAMA UĞRAŞINDA MÜZİĞİN VE MÜZİK YAPITININ YERİ. Etnomüzikoloji Dergisi 6 2 163–185.
IEEE
[1]F. Kutluk ve A. Sağıroğlu, “SANATI TANIMLAMA UĞRAŞINDA MÜZİĞİN VE MÜZİK YAPITININ YERİ”, ethnomus, c. 6, sy 2, ss. 163–185, Eki. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58JX68CE
ISNAD
Kutluk, Fırat - Sağıroğlu, Ata. “SANATI TANIMLAMA UĞRAŞINDA MÜZİĞİN VE MÜZİK YAPITININ YERİ”. Etnomüzikoloji Dergisi 6/2 (01 Ekim 2023): 163-185. https://izlik.org/JA58JX68CE.
JAMA
1.Kutluk F, Sağıroğlu A. SANATI TANIMLAMA UĞRAŞINDA MÜZİĞİN VE MÜZİK YAPITININ YERİ. ethnomus. 2023;6:163–185.
MLA
Kutluk, Fırat, ve Ata Sağıroğlu. “SANATI TANIMLAMA UĞRAŞINDA MÜZİĞİN VE MÜZİK YAPITININ YERİ”. Etnomüzikoloji Dergisi, c. 6, sy 2, Ekim 2023, ss. 163-85, https://izlik.org/JA58JX68CE.
Vancouver
1.Fırat Kutluk, Ata Sağıroğlu. SANATI TANIMLAMA UĞRAŞINDA MÜZİĞİN VE MÜZİK YAPITININ YERİ. ethnomus [Internet]. 01 Ekim 2023;6(2):163-85. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58JX68CE