Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on the Species Preferences of Breeders and Their Views on Importing Live Animals and Animal Products in Animal Production Farms Iğdır Province

Yıl 2024, Cilt: 11 Sayı: 21, 1 - 11, 30.09.2024

Öz

This study was carried out to determine the animal species and breeds that animal production farms owners wanted to use in production in the Central, Karakoyunlu, Aralık and Tuzluca districts of Iğdır province, located in the Eastern Anatolia Region of Türkiye. In the study, a face-to-face survey was applied to 280 farms owners engaged in animal production. In the evaluation of the data, breeders preferred cattle at a rate of 82%, sheep at 16% and goat at 2%. It has been determined that the reasons for preferring cattle breed are 39% adaptation, 30% meat + milk yield, 11% equal meat and milk yield, and 9% ease of sale of their animals. 47% of the breeders stated that they wanted to increase the number of animals, and 53% stated that they did not want to increase the number of animals. It has been determined that the reasons why breeders increase the number of animals are 78% to make profitable production, 8% equally to produce with animals that are easy to care for and to which they are accustomed to care and feeding, and 6% to increase profitability + ease of care. Again, when the reasons why breeders do not want to import live animals and meat are examined in line with their views; The rates of their answers as the value of our animals is decreasing, existing animals should be improved, they are difficult to adapt (care and feeding), they are not suitable for our taste and disease is coming to our country were 54%, 25%, 8%, 6% and 7% respectively. Breeders' own experience is important in determining the animal species and breed they will prefer and the direction of animal husbandry in order to have successful and profitable animal production. Only in this way can they ensure the sustainability of animal production in their farms.

Kaynakça

  • Alev, N., 2018. Avrupa Birliği ve Türkiye’de Hayvancılık Sektörünün Genel Ekonomik Durumu. Gaziantep Üniversitesi, İslâhiye İİBF Uluslararası E-Dergisi, 2(2), 57-76.
  • Arıkan, R., 2007. Araştırma Teknikleri ve Rapor Hazırlama, ISBN:975- 8784-35-8 Asil Yayıncılık Dağıtım LTD-ŞTİ Ankara.
  • Axford, M., Santos, B., Stachowicz, K., Quinton, C., Pryce, J. E., Amer, P., 2021. Impact of a multiple-test strategy on breeding index development for the Australian dairy industry. Animal Production Science, 61(18), 1940–1950. https://doi.org/10.1071/an21058
  • Aydın, M. K., Keskin, M. (2019). Muğla ilinde süt sığırı yetiştiriciliğinin mevcut durumu, bazı verim ve yapısal özellikleri. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 59(2), 57-63.
  • Bakır, G., Kibar, M. 2019. Muş ili süt sığırcılığı işletmelerinde ırk tercihi ve etkileyen faktörler. Mediterranean Agricultural Sciences, 32, 257–262. https://doi.org/10.29136/mediterranean.526680
  • Bakır, G., Ören, M. Y. 2020. Süt sığırcılığı işletmelerinde ırk tercihi ve etkileyen faktörler: Siirt ili örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 3, 1393–1405. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.666342
  • Bıyıkoğlu, K., 2012. Genel Zootekni (kitap). Atatürk Üniversitesi yayınları No: 231, Ziraat Fakültesi yayınları No: 117, Ders kitapları serisi No: 15, Erzurum
  • Ekmen, N., 2017. 1990’lü Yıllardan İtibaren Türk Tarım Politikasının Gelişimi ve Türkiye’nin Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikasına (OTP) Uyumu. Yüksek Lisans Tezi. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, 103 s, Denizli.
  • Han, Y., 2008. Diyarbakır İli Ergani İlçesinde Besi Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Genel Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van, 65.
  • Karakuş, K., 2011. Türkiye’nin Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthaline Genel Bakış, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(1), 75-79.
  • Kaygısız, A., Özkan, İ. (2021). Samsun Tekkeköy ilçesindeki süt sığırcılık işletmelerinin yapısal özellikleri ve hijyen koşulları. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(2), 225–233. https://doi.org/10.29050/harranziraat.879606
  • Newton, J. E., Axford, M. M., & Pryce, J. E. (2021) Demonstrating the value of herd improvement in the Australian dairy industry. Animal Production Science, 61(3), 220–229. https://doi.org/10.1071/an20168
  • Niyaz, Ö.C., 2018. Türkiye’de Sığır Eti Üretimi ve Dış Ticaretinde Son 25 Yıllık Tarımsal Politikaların ve Uygulamaların Değerlendirilmesi. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 21(Özel Sayı), 237-244. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.v21i41625.472856
  • Özkaya, T., 2017. Kırmızı Et Neden Ulaşılmaz Oldu?, (Erişim tarihi: 15.05.2019). www.izmirtabip.org.tr
  • Özyürek, S., Koçyiğit, R., Tüzemen, N., 2014. Erzincan ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri: Çayırlı ilçesi örneği. Journal of Tekirdag Agricultural Faculty, 11 (3), 19-26
  • Özyürek, S., Çebi, K., Türkyılmaz, D., Esenbuğa, N., Dağdelen, Ü., Yaprak, M., 2019. Erzincan ilinde kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin ithal kırmızı ete bakış açılarının değerlendirilmesi. Erzincan University Journal of Science and Technology, 12(1), 263-273. https://doi.org/10.18185/erzifbed.449704
  • Polat, Y., 2021. Kilis ili DKKYB'ne üye işletmelerde küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinin değerlendirilmesi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 36(1), 49-58.
  • Saygın, N., Demirbaş, N., 2017. Türkiye’de Kırmızı Et Sektörünün Mevcut Durumu ve Çözüm Önerileri. Hayvansal Üretim, 58(1), 74-80. https://doi.org/10.29185/hayuretim.335515
  • SPSS, 2011. IBM SPSS statistics 20.0 for Windows, Armonk, NY, ABD. Şahin, O., Kaygısız A., Yılmaz, İ., 2022. Türkiye’de Sığır Yetiştiricilerinin Irk Tercihleri ve Nedenleri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 8 (1), 151-165. https://doi.org/10.24180/ijaws.1052823
  • Tugay, A., Bakır, G., 2006. Giresun Yöresindeki Özel Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Irk Tercihleri ve Barınakların Yapısal Durumu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(1), 39-47.
  • Turhan, Ş, Erdal, B., Çetin, B., 2010. Türkiye’de Kırmızı Ette Fiyat Oluşumu ve Etkileyen Faktörler, Türkiye 9. Tarım Ekonomisi Kongresi. 1, 387-395. Urfa, Türkiye.
  • Tüzemen, N., Tankal, M., 2023. Gökkale Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırlarda Servis Periyodunun Süt Verim Özelliklerine Etkisi. Palandöken Journal of Animal Sciences Technology and Economics, 2(2), 53-61. https://doi.org/10.5152/JASE.2023.23006
  • URL, 2023a. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Iğdır Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. http://igdir.csb.gov.tr, Erişim Tarihi (31.10.2023). https://igdir.csb.gov.tr/ilimiz-hakkinda-i-1029
  • URL, 2023b. Tarım ve Orman Bakanlığı, Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü (Erişim Tarihi: 31.10.2023). https://igdir.tarimorman.gov.tr/Menu/20/Ilimiz
  • Yamane, T., 2010. Temel Örnekleme Yöntemleri. Kitap, Literatür Yayıncılık. ISBN: 978-975-8431-34-2, İstanbul. 528.
  • Yıldız, N., Akbulut, Ö., Bircan, H., 2020. İstatistiğe Giriş (14. Basım). Kültür ve Eğitim Vakfı Yayınevi, Erzurum

Iğdır İli Hayvansal Üretim İşletmelerinde Yetiştiricilerin Tür Tercihleri, Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürün İthaline Bakışları Üzerine bir Çalışma

Yıl 2024, Cilt: 11 Sayı: 21, 1 - 11, 30.09.2024

Öz

Bu çalışma, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Iğdır ilinin Merkez, Karakoyunlu, Aralık ve Tuzluca ilçelerinde hayvansal üretim yapan işletme sahiplerinin üretimde kullanmak istedikleri hayvan tür ve ırklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada hayvansal üretim yapan 280 işletme sahibine yüz yüze anket uygulanmıştır. Veriler değerlendirildiğinde yetiştiriciler hayvan türleri olarak %82 oranında sığır, %16 oranında koyun ve %2 oranında keçi türünü tercih ettiklerini bildirmişlerdir. Sığır ırkı tercih nedenlerini sırasıyla %39 adaptasyon, %30 et + süt verimi, %11 ile eşit olarak et ve süt verimi ve %9 oranında hayvanlarının satışının kolaylığı şeklinde ifade etmişlerdir. Yetiştiricilerin hayvan sayısını artırmakla ilgili düşünceleri ise %47 oranında hayvan sayısını artırmak ve %53 oranında ise istemedikleri tespit edilmiştir. Hayvan sayısını artırma nedenlerini yetiştiriciler %78 oranında karlı bir üretim yapmak, %16 oranında mevcut hayvanlarla üretime alışmış olmak ve %6 oranında ise karı artırma + bakım kolaylığı nedeniyle olduğunu ifade etmişlerdir. Yetiştiricilerin canlı hayvan ve et ithaline bakışları; hayvanlarımızın değeri düşüyor, var olan hayvanlar ıslah edilsin, adaptasyonu zor (bakım ve besleme), damak zevkimize uygun değil ve ülkemize hastalık şeklinde verdikleri cevapların oranları sırasıyla %54, %25, %8, %6 ve %7 olmuştur. Sonuç olarak bu çalışmada; yetiştiricilerin başarılı ve karlı bir hayvansal üretimde bulunmaları için tercih edecekleri hayvan tür ve ırkı, ve hayvancılığın yönünü belirlemede kendi deneyimleri önemlidir. Ancak bu şekilde işletmelerinde hayvansal üretimin sürdürülebilirliğini sağlayabilirler.

Kaynakça

  • Alev, N., 2018. Avrupa Birliği ve Türkiye’de Hayvancılık Sektörünün Genel Ekonomik Durumu. Gaziantep Üniversitesi, İslâhiye İİBF Uluslararası E-Dergisi, 2(2), 57-76.
  • Arıkan, R., 2007. Araştırma Teknikleri ve Rapor Hazırlama, ISBN:975- 8784-35-8 Asil Yayıncılık Dağıtım LTD-ŞTİ Ankara.
  • Axford, M., Santos, B., Stachowicz, K., Quinton, C., Pryce, J. E., Amer, P., 2021. Impact of a multiple-test strategy on breeding index development for the Australian dairy industry. Animal Production Science, 61(18), 1940–1950. https://doi.org/10.1071/an21058
  • Aydın, M. K., Keskin, M. (2019). Muğla ilinde süt sığırı yetiştiriciliğinin mevcut durumu, bazı verim ve yapısal özellikleri. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 59(2), 57-63.
  • Bakır, G., Kibar, M. 2019. Muş ili süt sığırcılığı işletmelerinde ırk tercihi ve etkileyen faktörler. Mediterranean Agricultural Sciences, 32, 257–262. https://doi.org/10.29136/mediterranean.526680
  • Bakır, G., Ören, M. Y. 2020. Süt sığırcılığı işletmelerinde ırk tercihi ve etkileyen faktörler: Siirt ili örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 3, 1393–1405. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.666342
  • Bıyıkoğlu, K., 2012. Genel Zootekni (kitap). Atatürk Üniversitesi yayınları No: 231, Ziraat Fakültesi yayınları No: 117, Ders kitapları serisi No: 15, Erzurum
  • Ekmen, N., 2017. 1990’lü Yıllardan İtibaren Türk Tarım Politikasının Gelişimi ve Türkiye’nin Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikasına (OTP) Uyumu. Yüksek Lisans Tezi. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, 103 s, Denizli.
  • Han, Y., 2008. Diyarbakır İli Ergani İlçesinde Besi Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Genel Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van, 65.
  • Karakuş, K., 2011. Türkiye’nin Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthaline Genel Bakış, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(1), 75-79.
  • Kaygısız, A., Özkan, İ. (2021). Samsun Tekkeköy ilçesindeki süt sığırcılık işletmelerinin yapısal özellikleri ve hijyen koşulları. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(2), 225–233. https://doi.org/10.29050/harranziraat.879606
  • Newton, J. E., Axford, M. M., & Pryce, J. E. (2021) Demonstrating the value of herd improvement in the Australian dairy industry. Animal Production Science, 61(3), 220–229. https://doi.org/10.1071/an20168
  • Niyaz, Ö.C., 2018. Türkiye’de Sığır Eti Üretimi ve Dış Ticaretinde Son 25 Yıllık Tarımsal Politikaların ve Uygulamaların Değerlendirilmesi. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 21(Özel Sayı), 237-244. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.v21i41625.472856
  • Özkaya, T., 2017. Kırmızı Et Neden Ulaşılmaz Oldu?, (Erişim tarihi: 15.05.2019). www.izmirtabip.org.tr
  • Özyürek, S., Koçyiğit, R., Tüzemen, N., 2014. Erzincan ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri: Çayırlı ilçesi örneği. Journal of Tekirdag Agricultural Faculty, 11 (3), 19-26
  • Özyürek, S., Çebi, K., Türkyılmaz, D., Esenbuğa, N., Dağdelen, Ü., Yaprak, M., 2019. Erzincan ilinde kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin ithal kırmızı ete bakış açılarının değerlendirilmesi. Erzincan University Journal of Science and Technology, 12(1), 263-273. https://doi.org/10.18185/erzifbed.449704
  • Polat, Y., 2021. Kilis ili DKKYB'ne üye işletmelerde küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinin değerlendirilmesi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 36(1), 49-58.
  • Saygın, N., Demirbaş, N., 2017. Türkiye’de Kırmızı Et Sektörünün Mevcut Durumu ve Çözüm Önerileri. Hayvansal Üretim, 58(1), 74-80. https://doi.org/10.29185/hayuretim.335515
  • SPSS, 2011. IBM SPSS statistics 20.0 for Windows, Armonk, NY, ABD. Şahin, O., Kaygısız A., Yılmaz, İ., 2022. Türkiye’de Sığır Yetiştiricilerinin Irk Tercihleri ve Nedenleri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 8 (1), 151-165. https://doi.org/10.24180/ijaws.1052823
  • Tugay, A., Bakır, G., 2006. Giresun Yöresindeki Özel Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Irk Tercihleri ve Barınakların Yapısal Durumu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(1), 39-47.
  • Turhan, Ş, Erdal, B., Çetin, B., 2010. Türkiye’de Kırmızı Ette Fiyat Oluşumu ve Etkileyen Faktörler, Türkiye 9. Tarım Ekonomisi Kongresi. 1, 387-395. Urfa, Türkiye.
  • Tüzemen, N., Tankal, M., 2023. Gökkale Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırlarda Servis Periyodunun Süt Verim Özelliklerine Etkisi. Palandöken Journal of Animal Sciences Technology and Economics, 2(2), 53-61. https://doi.org/10.5152/JASE.2023.23006
  • URL, 2023a. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Iğdır Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. http://igdir.csb.gov.tr, Erişim Tarihi (31.10.2023). https://igdir.csb.gov.tr/ilimiz-hakkinda-i-1029
  • URL, 2023b. Tarım ve Orman Bakanlığı, Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü (Erişim Tarihi: 31.10.2023). https://igdir.tarimorman.gov.tr/Menu/20/Ilimiz
  • Yamane, T., 2010. Temel Örnekleme Yöntemleri. Kitap, Literatür Yayıncılık. ISBN: 978-975-8431-34-2, İstanbul. 528.
  • Yıldız, N., Akbulut, Ö., Bircan, H., 2020. İstatistiğe Giriş (14. Basım). Kültür ve Eğitim Vakfı Yayınevi, Erzurum
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Orman İçi Tarım
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İsa Yılmaz 0000-0001-6796-577X

Erken Görünüm Tarihi 10 Ekim 2024
Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2024
Gönderilme Tarihi 29 Kasım 2023
Kabul Tarihi 28 Şubat 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 21

Kaynak Göster

APA Yılmaz, İ. (2024). Iğdır İli Hayvansal Üretim İşletmelerinde Yetiştiricilerin Tür Tercihleri, Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürün İthaline Bakışları Üzerine bir Çalışma. Science and Technique in the 21st Century, 11(21), 1-11.