This study was carried out to determine the animal species and breeds that animal production farms owners wanted to use in production in the Central, Karakoyunlu, Aralık and Tuzluca districts of Iğdır province, located in the Eastern Anatolia Region of Türkiye. In the study, a face-to-face survey was applied to 280 farms owners engaged in animal production. In the evaluation of the data, breeders preferred cattle at a rate of 82%, sheep at 16% and goat at 2%. It has been determined that the reasons for preferring cattle breed are 39% adaptation, 30% meat + milk yield, 11% equal meat and milk yield, and 9% ease of sale of their animals. 47% of the breeders stated that they wanted to increase the number of animals, and 53% stated that they did not want to increase the number of animals. It has been determined that the reasons why breeders increase the number of animals are 78% to make profitable production, 8% equally to produce with animals that are easy to care for and to which they are accustomed to care and feeding, and 6% to increase profitability + ease of care. Again, when the reasons why breeders do not want to import live animals and meat are examined in line with their views; The rates of their answers as the value of our animals is decreasing, existing animals should be improved, they are difficult to adapt (care and feeding), they are not suitable for our taste and disease is coming to our country were 54%, 25%, 8%, 6% and 7% respectively. Breeders' own experience is important in determining the animal species and breed they will prefer and the direction of animal husbandry in order to have successful and profitable animal production. Only in this way can they ensure the sustainability of animal production in their farms.
Animal production Species preference Breed preference Live Animal Import
Bu çalışma, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Iğdır ilinin Merkez, Karakoyunlu, Aralık ve Tuzluca ilçelerinde hayvansal üretim yapan işletme sahiplerinin üretimde kullanmak istedikleri hayvan tür ve ırklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada hayvansal üretim yapan 280 işletme sahibine yüz yüze anket uygulanmıştır. Veriler değerlendirildiğinde yetiştiriciler hayvan türleri olarak %82 oranında sığır, %16 oranında koyun ve %2 oranında keçi türünü tercih ettiklerini bildirmişlerdir. Sığır ırkı tercih nedenlerini sırasıyla %39 adaptasyon, %30 et + süt verimi, %11 ile eşit olarak et ve süt verimi ve %9 oranında hayvanlarının satışının kolaylığı şeklinde ifade etmişlerdir. Yetiştiricilerin hayvan sayısını artırmakla ilgili düşünceleri ise %47 oranında hayvan sayısını artırmak ve %53 oranında ise istemedikleri tespit edilmiştir. Hayvan sayısını artırma nedenlerini yetiştiriciler %78 oranında karlı bir üretim yapmak, %16 oranında mevcut hayvanlarla üretime alışmış olmak ve %6 oranında ise karı artırma + bakım kolaylığı nedeniyle olduğunu ifade etmişlerdir. Yetiştiricilerin canlı hayvan ve et ithaline bakışları; hayvanlarımızın değeri düşüyor, var olan hayvanlar ıslah edilsin, adaptasyonu zor (bakım ve besleme), damak zevkimize uygun değil ve ülkemize hastalık şeklinde verdikleri cevapların oranları sırasıyla %54, %25, %8, %6 ve %7 olmuştur. Sonuç olarak bu çalışmada; yetiştiricilerin başarılı ve karlı bir hayvansal üretimde bulunmaları için tercih edecekleri hayvan tür ve ırkı, ve hayvancılığın yönünü belirlemede kendi deneyimleri önemlidir. Ancak bu şekilde işletmelerinde hayvansal üretimin sürdürülebilirliğini sağlayabilirler.
Hayvansal üretim Tür tercihi Irk tercihi Canlı hayvan ithali
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Orman İçi Tarım |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 10 Ekim 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 29 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 28 Şubat 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 21 |