BibTex RIS Kaynak Göster

İNSANLIĞIN GENEL TOPLUMU

Yıl 2016, Sayı: 21, 307 - 316, 01.05.2016

Öz

Rousseau, İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kökeni ve Temeli Üzerine Söylev’de bundan sonraki dipnotlarda Eşitsizlik olarak kısaltılacak bu amaca uygun olarak, kelimenin en geniş anlamında bir “insan doğası” incelemesine girişir. Yapmaya çalıştığı şey, insan doğasının bu amaca uygun yapısını kanıtlamaktır ç.n. . “Bu pasaj belli ki, ‘evrensel yardımseverlik’in insan psikolojisinin gerekli bir unsuru olarak alındığı düşünceye ve toplum içindeki insanın diğerlerine iyi davranmasının yeterli bir sebebi olmasına bir saldırıdır. Rousseau’nun düşüncesi şöyle görünüyor; eğer biz birbirimize karşı kendiliğinden yardımsever olsaydık, iyi niyet duygusu kaybolurdu” İ.ç.n. . “Başka bir deyişle, gerçek şu ki, tüm insanların aynı doğaya sahip olmaları, birlikte yaşayan insanlar arasındaki işbirliği için bir dayanak olarak ‘evrensel yardımseverlik’te olduğu gibi uygunsuzdur: daha sonraki argüman şu olacaktır, sadece toplum sözleşmesi bunun için uygun bir dayanak sağlar” İ.ç.n. . § İnsanın, ‘yalıtılmış’ halde yaşamaktan, doğru bir şekilde temellendirilmemiş olan bir çeşit “topluluk” içinde yaşama haline geçtiği durum. Bu durumda insanlar bir “toplum”

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Halil İbrahim Özçilingir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 21

Kaynak Göster

Chicago Özçilingir, Halil İbrahim. “İNSANLIĞIN GENEL TOPLUMU”. FLSF Felsefe Ve Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 21 (Mayıs 2016): 307-16.

Dergimiz 2024 yılından itibaren ikisi olağan biri dosya konulu özel sayı olmak üzere 3 sayı olarak, Mayıs (olağan sayı) Eylül (özel sayı) ve Aralık (olağan sayı) aylarında yayınlanacaktır. 

Hem özel sayımız hem de Aralık ayındaki olağan sayımız için makale kabulü 15 Mart'ta başlayacaktır.

Özel sayımızda yalnızca dosya kapsamında yer alan makalelere yer verilecektir. Makalenizi gönderirken hangi sayıda değerlendirilmesini istediğinizi bir notla bildirmeniz karışıklıkları önleyecektir.

İlginiz için teşekkür ederiz.