Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TARİH: ÖZGÜRLÜK BİLİNCİNE DOĞRU BİR İLERLEME

Yıl 2007, Sayı: 3, 179 - 196, 15.05.2007

Öz

Hegel, edimseiliği "öz ile varoluşun birliği"
olarak tanımlar. Hegel için bu, tarihin anlamını kuran bu birliğin gerçekleşmesine doğru aşamalı bir ilerlemedir. Kavramlabilir olmayan bir kaos olarak görünenden, filozof, ona akıl tarafından yazılmış gizli anlamı çekip çıkartmalıdır. Özellikle Kant'ınki gibi daha önceki felsefeler, Öz ile varoluş alanını birbirlerinden ayırma amacını gütmüş, hattâ onların uyuşmazlığını en üst noktaya taşımaya çalışmışken, Hegel tarihi, Nousım gerçekleştirilebilir bir süreç olduğu bağlam olarak görmüştür. Tarihte tin kendini dışsallaştınr, nesnel kılar ve insanın bilinci kendi farkmdalığına ulaşır.

Kaynakça

  • Alexis de Tocqueville (1954) Democracy in America I, haz. P. Bradley, New York, 452.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Felsefe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Shlomo Avineri, Güçlü Ateşoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Mayıs 2007
Gönderilme Tarihi 15 Ocak 2007
Kabul Tarihi 30 Nisan 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Sayı: 3

Kaynak Göster

Chicago Avineri, Güçlü Ateşoğlu, Shlomo. “TARİH: ÖZGÜRLÜK BİLİNCİNE DOĞRU BİR İLERLEME”. FLSF Felsefe Ve Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 3 (Mayıs 2007): 179-96.

Dergimiz 2024 yılından itibaren ikisi olağan biri dosya konulu özel sayı olmak üzere 3 sayı olarak, Mayıs (olağan sayı) Eylül (özel sayı) ve Aralık (olağan sayı) aylarında yayınlanacaktır. 

Hem özel sayımız hem de Aralık ayındaki olağan sayımız için makale kabulü 15 Mart'ta başlayacaktır.

Özel sayımızda yalnızca dosya kapsamında yer alan makalelere yer verilecektir. Makalenizi gönderirken hangi sayıda değerlendirilmesini istediğinizi bir notla bildirmeniz karışıklıkları önleyecektir.

İlginiz için teşekkür ederiz.