Yeraltı sularının giderek azalması yanında kirlilik nedeniyle
kullanılamaz hale dönüşmesi günümüz insanının karşı karşıya olduğu bir diğer
problemdir. Kirletilmiş bir yüzey suyunun toprağın derindeki katmanlarına olan
hareketi, yer altı suyu kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Kirlenmiş
yeraltısuyu da akarsulara ve göllere doğru hareket ettiğinde bu suları
kirletebilmektedir. Evsel atık suların arıtılmadan kullanılması sonucu organik,
inorganik ve ağır metaller gibi kirleticiler bir bütün olarak toprağa, yer altı
suyuna ve bunun sonucunda hayvan ve insan besin zincirine geçebilmektedir. Bu
nedenle gerek içme suyunda gerek te tarım açısından kullanılan suların su
kalitesinin bilinmesi ve tespiti önemlidir. Bu çalışmada Diyarbakır Ovasında
yer altı su kalitesi araştırılmış olup, bölgeler ve jeolojik formasyonlardan
elde edilecek suyun hangi amaçla kullanılabileceği tespit edilmiştir. Bu amaçla DSİ, Köy Hizmetleri, Özel
İdarelerce açılan kuyu sularının Köy hizmetleri ve DSİ laboratuar sonuçlarında
elde edilmiş kimyasal analiz sonuçları, TSE 266[1], WHO (DÜNYA SAĞLIK
ÖRGÜTÜ [2], ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA)[3], kriterlerinin standartlarınca
belir-lenmiş ayrıca Wilcox Diyagramı Piper Üçgeni, SAR değerleri ve ABD
Tuzluluk Laboratuarı Diyagramı da kullanılarak sınıflandırılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 7 Sayı: 1 |