Giriş: Bu prospektif, randomize, çift kör çalışma, intravenöz rejyonal anestezi (İVRA) uygulanan hastalarda postoperatif ağrının kontrol altına alınmasında dexketoprofen trometamol (DT) ve parasetamolün etkinlik ve güvenilirliğini karşılaştırmayı amaçlamaktadır.
Yöntemler: Çalışmaya Amerikan Anesteziyoloji Derneği (ASA) sınıf I-II’ye dahil edilen, 18-70 yaş aralığında 66 hasta alınmıştır. Çalışmaya dahil edilme kriterleri arasında ilaç alerjileri, psikiyatrik hastalıklar, Raynaud hastalığı ve antikoagülan tedavi kullanımı bulunan hastalar dışlanmıştır. Hastalar rastgele iki gruba ayrılmıştır: Grup 1’e 25 mg DT, Grup 2’ye ise 500 mg parasetamol postoperatif analjezi amacıyla uygulanmıştır. Hastalar taburculuk sonrası ağrı düzeylerini görsel analog skala (VAS) ile değerlendirmiş, ek analjezik ihtiyacı olduğunda kurtarıcı analjezi kullanılmıştır. Hastalar 30 saat boyunca ağrı kesici etkinliği, memnuniyet düzeyleri, yan etkiler ve tüketilen tablet miktarlarını kaydetmiştir.
Bulgular: Her iki ilaç da yeterli postoperatif ağrı kontrolü sağlamasına rağmen, önemli farklılıklar saptanmıştır. Grup 1’de analjezik etkinlik anlamlı derecede daha yüksek bulunmuş (p = 0.001) ve hasta memnuniyeti Grup 2’ye kıyasla belirgin şekilde daha fazla olmuştur (p = 0.003). Grup 1’de hastaların %75.8’i tam ağrı kesilmesi bildirirken, bu oran Grup 2’de %42.4 olarak kaydedilmiştir. Ayrıca, Grup 1’de postoperatif morfin ihtiyacı anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p = 0.04), bu da DT’nin opioid kullanımını azaltma potansiyelini vurgulamaktadır. Postoperatif dönemde farklı zaman aralıklarında kaydedilen VAS skorları açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Bununla birlikte, Grup 1’de ağrı yoğunluğu zirve noktasına postoperatif 6. saatte ulaşırken, Grup 2’de en yüksek ağrı düzeyi 12. saatte kaydedilmiş, bu da DT’nin daha hızlı etki gösterdiğini düşündürmüştür. Demografik özellikler ve cerrahi parametreler açısından gruplar arasında belirgin bir fark bulunmamış, bu da karşılaştırılabilirliği güçlendirmiştir. Yan etki profili açısından mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve uykusuzluk gibi advers olayların sıklığı gruplar arasında benzer bulunmuş ve istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir (p > 0.05), bu da her iki ilacın güvenilirliğini desteklemektedir.
Sonuç: DT, İVRA ile el cerrahisi geçiren hastalarda parasetamole kıyasla daha üstün postoperatif ağrı kontrolü sağlamakta, opioid gereksinimini azaltmakta ve hasta memnuniyetini artırmaktadır. Bu bulgular, multimodal analjezi stratejileri içinde DT’nin parasetamole alternatif olarak değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bulguların doğrulanması ve elde edilen sonuçların mekanizmalarının ayrıntılı olarak araştırılması için ek çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Analjezik seçimi, hastanın klinik durumu, kontrendikasyonları ve bireysel tercihleri göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.
Postoperatif analjezi el cerrahisi deksketoprofen trometamol
Aim: This prospective, randomized, double-blind study compared the efficacy and safety of dexketoprofen trometamol (DT) and paracetamol in managing postoperative pain for patients undergoing intravenous regional anesthesia (IVRA) during hand surgery.
Methods: Sixty-six ASA I-II patients aged 18-70 were enrolled after exclusion criteria, including drug allergies, psychiatric disorders, Raynaud’s disease, and anticoagulant therapy. Patients were randomized into two groups: Group 1 received 25 mg DT, and Group 2 received 500 mg paracetamol for postoperative pain relief. At home postoperatively, pain intensity was assessed using the visual analog scale (VAS), and rescue analgesia was provided if needed. Patients recorded pain relief efficacy, satisfaction levels, side effects, and tablet consumption over 30 hours.
Results: While both DT and paracetamol provided adequate postoperative pain relief, key differences were observed. Group 1 reported significantly higher analgesic efficacy (p = 0.001) and satisfaction levels (p = 0.003), with 75.8% of patients experiencing complete pain relief compared to 42.4% in Group 2. Moreover, postoperative morphine requirements were significantly lower in Group 1 (p = 0.04), highlighting its superior ability to manage pain while minimizing opioid use. VAS scores at various postoperative intervals showed no statistically significant differences between the two groups. However, Group 1 reached peak pain intensity at 6 hours postoperatively, while Group 2 peaked at 12 hours, suggesting DT's faster onset of action. Both groups demonstrated similar demographic and surgical characteristics, ensuring robust comparability. The frequency of side effects, such as nausea, vomiting, headache, and insomnia, was low and comparable between the groups (p > 0.05), underscoring the safety profiles of both drugs.
Conclusions: DT offers superior postoperative pain control, reduced opioid reliance, and higher patient satisfaction compared to paracetamol following IVRA in ambulatory hand surgery. These findings support DT as a promising alternative to paracetamol in multimodal analgesia strategies. Additional studies are needed to confirm these findings and examine the mechanisms behind the differences in observed outcomes. The choice of analgesic should remain patient-specific, considering individual clinical conditions, contraindications, and preferences.
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Ağrı |
| Bölüm | Original Article |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 12 Şubat 2025 |
| Kabul Tarihi | 15 Nisan 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 35 Sayı: 3 |
Genel Tıp Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.