Öz
Marul ve domateste hasat sonrası süreçlerdeki iyi ve yanlış uygulamalar, sonucu oluşan kayıpların miktarı reel tedarik zinciri koşullarında belirlenmiştir. Çalışmada ticari kayıpların yanı sıra, ürünlerin besin içerikleri ve mikrobiyolojik kalitesindeki değişimler de ölçülmüştür. Sonuçlar, marul ve domateste hasat sonrası süreçlerdeki iyi uygulamaların ağırlık kaybında, sırasıyla, üç ve dokuz kat azalmayla sonuçlandığını göstermiştir. Hasat sonrası süreçte, ürünün perakende-teşhiri ve nakliyesinin, kaliteyi etkileyen en kritik tedarik zinciri aşamaları olduğu belirlenmiştir. Hasat sonrası süreçte yapılan yanlış uygulamaların ürünlerin besin kalitesi üzerine etkisi ise ürüne ve bileşiğe bağlı olarak farklılıklar göstermiştir. Buna karşın, hasat sonrasındaki yanlış uygulamaların ürünlerin mikrobiyal kalitesini olumsuz etkilediği de belirlenmiştir. Sonuç olarak, hâlihazırda bilinen hasat sonrası süreçlerdeki iyi uygulamaların, ürün tedarik zincirlerinde bütünsel bir bakış açısıyla kullanılması durumunda hasat sonrası kayıpların büyük ölçüde engellenebileceği belirlenmiştir.