BibTex RIS Kaynak Göster

Microbial Enzymes and Developments in Rennin Production by Biotechnological Methods (in Turkish)

Yıl 1988, Cilt: 13 Sayı: 3, - , 01.06.1988

Öz

Enzimler hakkındaki bilgiler eskilere dayanmakla birlikte, mikrobiyal yolla üretimi yakın geçmişte önem kazanmıştır. Yaşayan hücreden aktif enzimin ayrılabileceği ilk kez 1897 de Buchner tarafından gösterilmiş ve mayanın alkol fermantasyonunun başlangıcında katılması yerine, yaşayan hücre olmadan maya özütünden yararlanılmıştır. Yine küf enzimlerinin ilk kez ticari kullanımları 20. yüzyılın başında, bakteriyel enzimlerin kullanımı ise 1. Dünya Savaşı sıralarında olmuştur (Casida, 1968). Mikrobiyal enzim üretiminde fermantasyon metodlarının gelişmesi, çevre koşullarının kontrol altında tutulması ve doğru suşların seçimi ile üretim potansiyeli artmakta ve miktar sınırlandırılması faktörü de ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle endüstriyel yolla enzim üretiminde mikroorganizmaların kaynak olarak kullanılması, yetersiz olan üretimde artış sağlanması bakımından en büyük avantajdır.   

Mikrobiyal Enzimler ve Biyoteknolojik Yolla Rennin Üretimindeki Gelişmeler

Yıl 1988, Cilt: 13 Sayı: 3, - , 01.06.1988

Öz

Enzimler hakkındaki bilgiler eskilere dayanmakla birlikte, mikrobiyal yolla üretimi yakın geçmişte önem kazanmıştır. Yaşayan hücreden aktif enzimin ayrılabileceği ilk kez 1897 de Buchner tarafından gösterilmiş ve mayanın alkol fermantasyonunun başlangıcında katılması yerine, yaşayan hücre olmadan maya özütünden yararlanılmıştır. Yine küf enzimlerinin ilk kez ticari kullanımları 20. yüzyılın başında, bakteriyel enzimlerin kullanımı ise 1. Dünya Savaşı sıralarında olmuştur (Casida, 1968). Mikrobiyal enzim üretiminde fermantasyon metodlarının gelişmesi, çevre koşullarının kontrol altında tutulması ve doğru suşların seçimi ile üretim potansiyeli artmakta ve miktar sınırlandırılması faktörü de ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle endüstriyel yolla enzim üretiminde mikroorganizmaların kaynak olarak kullanılması, yetersiz olan üretimde artış sağlanması bakımından en büyük avantajdır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Şeminur Topal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1988
Yayımlandığı Sayı Yıl 1988 Cilt: 13 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Topal, Ş. . (1988). Mikrobiyal Enzimler ve Biyoteknolojik Yolla Rennin Üretimindeki Gelişmeler. Gıda, 13(3).
AMA Topal Ş. Mikrobiyal Enzimler ve Biyoteknolojik Yolla Rennin Üretimindeki Gelişmeler. GIDA. Haziran 1988;13(3).
Chicago Topal, Şeminur. “Mikrobiyal Enzimler Ve Biyoteknolojik Yolla Rennin Üretimindeki Gelişmeler”. Gıda 13, sy. 3 (Haziran 1988).
EndNote Topal Ş (01 Haziran 1988) Mikrobiyal Enzimler ve Biyoteknolojik Yolla Rennin Üretimindeki Gelişmeler. Gıda 13 3
IEEE Ş. . Topal, “Mikrobiyal Enzimler ve Biyoteknolojik Yolla Rennin Üretimindeki Gelişmeler”, GIDA, c. 13, sy. 3, 1988.
ISNAD Topal, Şeminur. “Mikrobiyal Enzimler Ve Biyoteknolojik Yolla Rennin Üretimindeki Gelişmeler”. Gıda 13/3 (Haziran 1988).
JAMA Topal Ş. Mikrobiyal Enzimler ve Biyoteknolojik Yolla Rennin Üretimindeki Gelişmeler. GIDA. 1988;13.
MLA Topal, Şeminur. “Mikrobiyal Enzimler Ve Biyoteknolojik Yolla Rennin Üretimindeki Gelişmeler”. Gıda, c. 13, sy. 3, 1988.
Vancouver Topal Ş. Mikrobiyal Enzimler ve Biyoteknolojik Yolla Rennin Üretimindeki Gelişmeler. GIDA. 1988;13(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/