BibTex RIS Kaynak Göster

Characteristic of Koumiss and Its Effects on Health (in Turkish)

Yıl 1991, Cilt: 16 Sayı: 2, - , 01.04.1991

Öz

Kımız, kısrak sütünden yapılan ve binlerce yıldan beri Türkler tarafından sevilerek içilen bir süt mamulüdür. Orta Asya’da yaşayan Türkler kımızı yiğitlerin cesaretini artıran, ozanlara ilham veren, ümitsizlik ve kötü düşünceleri ortadan kaldıran bir içki olarak kabul ettikleri gibi; ihtiyarlık, dermansızlık ve birçok hastalığın doğal ilacı olarak da tüketmişlerdir. Beşikten mezara herkesin içkisi olan, tanrılara bile sunulan kımızın sağlık için önemi çok büyüktür. Kırgızlar bunun değerini; şöyle dile getirmişlerdir: “Kımız içen evin uçuğu bile olmaz” . Kımız bugün Kazak, Kırgız ve Başkurt Türkleri tarafından çok sevilmekte ve milli bir içki olarak kabul edilmektedir. 

Kımızın Nitelikleri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri

Yıl 1991, Cilt: 16 Sayı: 2, - , 01.04.1991

Öz

Kımız, kısrak sütünden yapılan ve binlerce yıldan beri Türkler tarafından sevilerek içilen bir süt mamulüdür. Orta Asya’da yaşayan Türkler kımızı yiğitlerin cesaretini artıran, ozanlara ilham veren, ümitsizlik ve kötü düşünceleri ortadan kaldıran bir içki olarak kabul ettikleri gibi; ihtiyarlık, dermansızlık ve birçok hastalığın doğal ilacı olarak da tüketmişlerdir. Beşikten mezara herkesin içkisi olan, tanrılara bile sunulan kımızın sağlık için önemi çok büyüktür. Kırgızlar bunun değerini; şöyle dile getirmişlerdir: “Kımız içen evin uçuğu bile olmaz” . Kımız bugün Kazak, Kırgız ve Başkurt Türkleri tarafından çok sevilmekte ve milli bir içki olarak kabul edilmektedir. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hasan Yaygın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 1991
Yayımlandığı Sayı Yıl 1991 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yaygın, H. . (1991). Kımızın Nitelikleri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. Gıda, 16(2).
AMA Yaygın H. Kımızın Nitelikleri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. GIDA. Nisan 1991;16(2).
Chicago Yaygın, Hasan. “Kımızın Nitelikleri Ve Sağlıkla İlgili Özellikleri”. Gıda 16, sy. 2 (Nisan 1991).
EndNote Yaygın H (01 Nisan 1991) Kımızın Nitelikleri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. Gıda 16 2
IEEE H. . Yaygın, “Kımızın Nitelikleri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri”, GIDA, c. 16, sy. 2, 1991.
ISNAD Yaygın, Hasan. “Kımızın Nitelikleri Ve Sağlıkla İlgili Özellikleri”. Gıda 16/2 (Nisan 1991).
JAMA Yaygın H. Kımızın Nitelikleri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. GIDA. 1991;16.
MLA Yaygın, Hasan. “Kımızın Nitelikleri Ve Sağlıkla İlgili Özellikleri”. Gıda, c. 16, sy. 2, 1991.
Vancouver Yaygın H. Kımızın Nitelikleri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. GIDA. 1991;16(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/