Kımız, kısrak sütünden yapılan ve binlerce yıldan beri Türkler tarafından sevilerek içilen bir süt mamulüdür. Orta Asya’da yaşayan Türkler kımızı yiğitlerin cesaretini artıran, ozanlara ilham veren, ümitsizlik ve kötü düşünceleri ortadan kaldıran bir içki olarak kabul ettikleri gibi; ihtiyarlık, dermansızlık ve birçok hastalığın doğal ilacı olarak da tüketmişlerdir. Beşikten mezara herkesin içkisi olan, tanrılara bile sunulan kımızın sağlık için önemi çok büyüktür. Kırgızlar bunun değerini; şöyle dile getirmişlerdir: “Kımız içen evin uçuğu bile olmaz” . Kımız bugün Kazak, Kırgız ve Başkurt Türkleri tarafından çok sevilmekte ve milli bir içki olarak kabul edilmektedir.
Kımız, kısrak sütünden yapılan ve binlerce yıldan beri Türkler tarafından sevilerek içilen bir süt mamulüdür. Orta Asya’da yaşayan Türkler kımızı yiğitlerin cesaretini artıran, ozanlara ilham veren, ümitsizlik ve kötü düşünceleri ortadan kaldıran bir içki olarak kabul ettikleri gibi; ihtiyarlık, dermansızlık ve birçok hastalığın doğal ilacı olarak da tüketmişlerdir. Beşikten mezara herkesin içkisi olan, tanrılara bile sunulan kımızın sağlık için önemi çok büyüktür. Kırgızlar bunun değerini; şöyle dile getirmişlerdir: “Kımız içen evin uçuğu bile olmaz” . Kımız bugün Kazak, Kırgız ve Başkurt Türkleri tarafından çok sevilmekte ve milli bir içki olarak kabul edilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 1991 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1991 Cilt: 16 Sayı: 2 |