İnsan sağlığındaki riskler nedeniyle son yıllarda gıdalardaki çeşitli kimyasal kontaminantların belirlenmesine yönelik birçok çalışma yapılmıştır. Yüksek toksiteli metallerden
kurşun ve kadmiyum en yaygın kontaminant la rdandır . Bu metallerin yüksek miktarlarda gıdalarda bulunması , kalp damar, böbrek, sinir sistemi ve kemir rahatsızlıkları gibi birçok
hastalıkla ilişkilidir . Ayrıca kanseroje ni k, muta jenik ve te ra te jonik etkilere de neden olabilmektedir. Ülkemiz sofralık zeytin ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan Bursa bölgesindeki zeytinlerin kurşun ve kadmiyum miktarlarının saptanması bu açıdan önemlidir. Çalışmamızda değinilen elementlerin grafit fırınlı AAS ile tayininde örnek hazırlama basamaklarının seçiminde yakma metodlarının karşılaştırılması yapılmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Ağustos 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Sayı: 9 |