BibTex RIS Kaynak Göster

ZEYTİN ÖRNEKLERİNDE ELEKTRO TERMAL ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRESİ(ET-AAS) İLE KURŞUN VE KADMİYUM TAYİNİNDE ÖRNEK HAZIRLAMA METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Yıl 2006, Sayı: 9, - , 14.08.2014

Öz

İnsan sağlığındaki riskler nedeniyle son yıllarda gıdalardaki çeşitli kimyasal kontaminantların belirlenmesine yönelik birçok çalışma yapılmıştır. Yüksek toksiteli metallerden
kurşun ve kadmiyum en yaygın kontaminant la rdandır . Bu metallerin yüksek miktarlarda gıdalarda bulunması , kalp damar, böbrek, sinir sistemi ve kemir rahatsızlıkları gibi birçok
hastalıkla ilişkilidir . Ayrıca kanseroje ni k, muta jenik ve te ra te jonik etkilere de neden olabilmektedir. Ülkemiz sofralık zeytin ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan Bursa bölgesindeki zeytinlerin kurşun ve kadmiyum miktarlarının saptanması bu açıdan önemlidir. Çalışmamızda değinilen elementlerin grafit fırınlı AAS ile tayininde örnek hazırlama basamaklarının seçiminde yakma metodlarının karşılaştırılması yapılmaktadır.

Kaynakça

  • AYDEMİR, 0., ve F. İNCE., 1988. Bitki Besleme. Dicle Ünivers ites i Eğitim
  • •Fak.Yayınları. No:2, Diyarbakır. 690s.
  • CORREIA. P.R.M., OLIVEIRA. E., OLIVEIRA, P.V. 2000. Simu l ta n e u s
  • d e te rmin a t io n ot Cd and Pb in fo o d s tu f fs by e le c t ro th e rma l a tomi c a b s o rp t io n
  • s p e c t rome t r y . Analy t ica Ch imica Açta 405, 205-21 1.
  • DEMİRÖZÜ, B., SALDAML ı , I. 2001. Variatioıı of heavy meta l c o n te n ts in f rozen
  • vegetable p ro d u c t s . Bulletin of En v i ro nme n ta l Co n tamin a t io n and To x ico lo g y .
  • 7 :4 1 6 -4 2 2 .
  • ELSON, M., M.D.HAAS. , 2001. Toxic minerals and Heavy Meta ls . Healthy VVorld
  • onl ine h t tp : / /w ww .h e a l th y .n e t /o s p / temp lo te s /a r t i c le .a s p ? : id = 1 6 6 0 8 Header
  • t i t le=Min e ra l s & act ion. 17 P.
  • FRESCHI, G.P.G., DAKUZAKU, C.S., MORAES, M., NOBREGA, J.A., NETO. J.A.G.
  • Simu l ta n e u s d e te rmin a t io n of Cd and Pb in wine by e le c t ro th e rma l
  • a tomic a b s o rp t io n s p e c t rome t r y . Sp e c t ro c h imic a Açta Part B 56, 1 9 8 7 -1 9 9 3 .
  • LOPEZ, F.F., CABRERA, C., LORENZO, N.L., LOPEZ, M.L . 2000. A lum in um
  • co n te n t in fo o d s and beverages c o n s ume d in the Sp anish diet. J o u rn a l of
  • Food Science. 6 5 (2 ) ; 2 0 6 -2 1 0 .
  • ONIAVVO, P.C., ADETOLO, I.G., IVVEGBUE, C.M.A ., 0 J 0 , M.F., TELA, 0 . 0 . 1999.
  • Trace metals c omp o s i t io n of s ome Niger ian beverages and dr ink s . Food
  • Ch emis t ry . 66, 2 7 5 -2 7 9 .
  • ŞAHAN, Y., ÇELİK, G., BAşOğLU, F., GÜÇER, Ş. 2005. A tomi k a b s o b s iy o n
  • s p e k t ro fo tome t re s i ile zeytin örne k le r in d e demi r , bakır, ç in ko ve civa analizleri
  • örnek hazı r lama basamağının o p t imi z a s y o n u . Gıda, 3 0 (2) ; 89 -9 5 .
Yıl 2006, Sayı: 9, - , 14.08.2014

Öz

Kaynakça

  • AYDEMİR, 0., ve F. İNCE., 1988. Bitki Besleme. Dicle Ünivers ites i Eğitim
  • •Fak.Yayınları. No:2, Diyarbakır. 690s.
  • CORREIA. P.R.M., OLIVEIRA. E., OLIVEIRA, P.V. 2000. Simu l ta n e u s
  • d e te rmin a t io n ot Cd and Pb in fo o d s tu f fs by e le c t ro th e rma l a tomi c a b s o rp t io n
  • s p e c t rome t r y . Analy t ica Ch imica Açta 405, 205-21 1.
  • DEMİRÖZÜ, B., SALDAML ı , I. 2001. Variatioıı of heavy meta l c o n te n ts in f rozen
  • vegetable p ro d u c t s . Bulletin of En v i ro nme n ta l Co n tamin a t io n and To x ico lo g y .
  • 7 :4 1 6 -4 2 2 .
  • ELSON, M., M.D.HAAS. , 2001. Toxic minerals and Heavy Meta ls . Healthy VVorld
  • onl ine h t tp : / /w ww .h e a l th y .n e t /o s p / temp lo te s /a r t i c le .a s p ? : id = 1 6 6 0 8 Header
  • t i t le=Min e ra l s & act ion. 17 P.
  • FRESCHI, G.P.G., DAKUZAKU, C.S., MORAES, M., NOBREGA, J.A., NETO. J.A.G.
  • Simu l ta n e u s d e te rmin a t io n of Cd and Pb in wine by e le c t ro th e rma l
  • a tomic a b s o rp t io n s p e c t rome t r y . Sp e c t ro c h imic a Açta Part B 56, 1 9 8 7 -1 9 9 3 .
  • LOPEZ, F.F., CABRERA, C., LORENZO, N.L., LOPEZ, M.L . 2000. A lum in um
  • co n te n t in fo o d s and beverages c o n s ume d in the Sp anish diet. J o u rn a l of
  • Food Science. 6 5 (2 ) ; 2 0 6 -2 1 0 .
  • ONIAVVO, P.C., ADETOLO, I.G., IVVEGBUE, C.M.A ., 0 J 0 , M.F., TELA, 0 . 0 . 1999.
  • Trace metals c omp o s i t io n of s ome Niger ian beverages and dr ink s . Food
  • Ch emis t ry . 66, 2 7 5 -2 7 9 .
  • ŞAHAN, Y., ÇELİK, G., BAşOğLU, F., GÜÇER, Ş. 2005. A tomi k a b s o b s iy o n
  • s p e k t ro fo tome t re s i ile zeytin örne k le r in d e demi r , bakır, ç in ko ve civa analizleri
  • örnek hazı r lama basamağının o p t imi z a s y o n u . Gıda, 3 0 (2) ; 89 -9 5 .
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yasemin Şahan Bu kişi benim

Güler Çelik Bu kişi benim

Fikri Başoğlu Bu kişi benim

Şeref Güçer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 14 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA Şahan, Y., Çelik, G., Başoğlu, F., Güçer, Ş. (2014). ZEYTİN ÖRNEKLERİNDE ELEKTRO TERMAL ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRESİ(ET-AAS) İLE KURŞUN VE KADMİYUM TAYİNİNDE ÖRNEK HAZIRLAMA METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(9).