TR
EN
Bir Kanatçık Tahrik Sistemi Yapısal Özelliklerinin Sistem Performansına Etkilerinin Sayısal ve Deneysel Olarak İncelenmesi
Abstract
Kanatçık tahrik sistemleri mühimmata yönelim hareketini sağlayan kanatçıkları hareket ettiren sistemler olup, mühimmatın başarılı bir uçuş yapabilmesi için bu sistemlerin davranışları ile ilgili belirsizliklerin minimum seviyeye indirilmesi oldukça önemlidir. Bu çalışma kapsamında havadan karaya atılan mühimmatlar için ters krank biyel mekanizmasına dayalı elektromekanik bir kanatçık tahrik sistemi yapısının sistem davranışına etkileri sayısal ve deneysel olarak incelenmiştir. Bu noktada, isterler göze alınarak sistem tasarımı yapılmış ve aerodinamik yük altında kanatçık hareketlendirilmesini etkileyen mafsal boşlukları ve yapısal deformasyonlar detaylı olarak incelenmiştir. Mekanizma analizleri çoklu cisimler dinamik benzetimleri ile gerçekleştirilmiş ve aerodinamik menteşe kuvvetlerinden kaynaklanan yüklerin sebep olduğu elastik deformasyonlar, değişik kanatçık açılarında sonlu elemanlar benzetimleri ile incelenmiştir. Gerçek zamanlı kanatçık yükleme cihazı kullanılarak, kanatçık tahrik sisteminin kuvvet altında istemsiz kanatçık açı değişimi incelenmiş; elastik deformasyondan ve mafsal boşluklarından kaynaklanan kanatçık açı değişimi, gerçek zamanlı olarak değişik kanatçık açılarında elde edilmiştir. Analitik yöntemlerle kanatçık tahrik sisteminin mekanizma analizi doğrulanmış; öte yandan sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen analizler ile deneysel ölçümlerden elde edilen sonuçlar kıyaslanmış ve yüksek tutarlılık elde edilmiştir.
Keywords
References
- M. S. George, Missile guidance and control system. Springer, First Edition, USA, 2004.
- S.H. Kim and M.J. Tahk, “Modeling and experimental study on the dynamic stiffness of an electromechanical actuator.” Journal of Spacecraft and Rockets, Vol.53, No.4, 708-719, 2016.
- V.B. Blaignan and V.A. Skormin, “Stiffness enhancement of flight control actuator.” IEEE Transactions on Aerospace and Electronic Systems Vol. 29, No. 2, 1993.
- E. Daş, İ.İ. Delice and M. Keleş, “Minyatür kontrol tahrik sistemi tasarımı ve gürbüz kontrolü.” UMTS 2017, Ulusal makine teorisi sempozyumu, Trabzon, Türkiye, UMTS 2017, 294-302, 2017.
- M. Garrison and S. Steffan, “Two-fault tolerant electric actuation systems for space applications.” 42nd AIAA/ASME/SAE/ASEE Joint Propulsion Conference & Exhibit, 09 - 12 July, Sacramento, CA, USA, 2006.
- Ö. Hastürk, “Applications of slider chain inversion in control actuation systems.” IEEE International Conference on AIM, 12-15 July, Alberta, Canada, 2016.
- E. Soylemez, Mechanism. METU, Four edition, 2006.
- T. Çelik and B. Özkan, “Kontrol tahrik sistemlerinde kullanılan ters krank biyel ve dişli çark mekanizmalarının başarım özelliklerinin karşılaştırılması.” TOK 2015, Otomatik kontrol ulusal toplantısı, Denizli, Türkiye, 212-217, 2015.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Mechanical Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
April 30, 2020
Submission Date
January 8, 2020
Acceptance Date
April 26, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 6 Number: 1
APA
Keleş, M., & Baykasoglu, C. (2020). Bir Kanatçık Tahrik Sistemi Yapısal Özelliklerinin Sistem Performansına Etkilerinin Sayısal ve Deneysel Olarak İncelenmesi. Gazi Journal of Engineering Sciences, 6(1), 40-53. https://izlik.org/JA86GC63ML
AMA
1.Keleş M, Baykasoglu C. Bir Kanatçık Tahrik Sistemi Yapısal Özelliklerinin Sistem Performansına Etkilerinin Sayısal ve Deneysel Olarak İncelenmesi. GJES. 2020;6(1):40-53. https://izlik.org/JA86GC63ML
Chicago
Keleş, Murat, and Cengiz Baykasoglu. 2020. “Bir Kanatçık Tahrik Sistemi Yapısal Özelliklerinin Sistem Performansına Etkilerinin Sayısal Ve Deneysel Olarak İncelenmesi”. Gazi Journal of Engineering Sciences 6 (1): 40-53. https://izlik.org/JA86GC63ML.
EndNote
Keleş M, Baykasoglu C (April 1, 2020) Bir Kanatçık Tahrik Sistemi Yapısal Özelliklerinin Sistem Performansına Etkilerinin Sayısal ve Deneysel Olarak İncelenmesi. Gazi Journal of Engineering Sciences 6 1 40–53.
IEEE
[1]M. Keleş and C. Baykasoglu, “Bir Kanatçık Tahrik Sistemi Yapısal Özelliklerinin Sistem Performansına Etkilerinin Sayısal ve Deneysel Olarak İncelenmesi”, GJES, vol. 6, no. 1, pp. 40–53, Apr. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA86GC63ML
ISNAD
Keleş, Murat - Baykasoglu, Cengiz. “Bir Kanatçık Tahrik Sistemi Yapısal Özelliklerinin Sistem Performansına Etkilerinin Sayısal Ve Deneysel Olarak İncelenmesi”. Gazi Journal of Engineering Sciences 6/1 (April 1, 2020): 40-53. https://izlik.org/JA86GC63ML.
JAMA
1.Keleş M, Baykasoglu C. Bir Kanatçık Tahrik Sistemi Yapısal Özelliklerinin Sistem Performansına Etkilerinin Sayısal ve Deneysel Olarak İncelenmesi. GJES. 2020;6:40–53.
MLA
Keleş, Murat, and Cengiz Baykasoglu. “Bir Kanatçık Tahrik Sistemi Yapısal Özelliklerinin Sistem Performansına Etkilerinin Sayısal Ve Deneysel Olarak İncelenmesi”. Gazi Journal of Engineering Sciences, vol. 6, no. 1, Apr. 2020, pp. 40-53, https://izlik.org/JA86GC63ML.
Vancouver
1.Murat Keleş, Cengiz Baykasoglu. Bir Kanatçık Tahrik Sistemi Yapısal Özelliklerinin Sistem Performansına Etkilerinin Sayısal ve Deneysel Olarak İncelenmesi. GJES [Internet]. 2020 Apr. 1;6(1):40-53. Available from: https://izlik.org/JA86GC63ML
