Anne sütü, yenidoğanlar için içerdiği biyoaktif bileşenler ve besinler bakımından eşsiz bir besindir. Anne sütünde bulunan proteinler, karmaşık ve çeşitli biyolojik aktivitelere sahiptir. Anne sütünün çeşitli proteazlar içerdiği bilinmektedir, ancak bu enzimlerin aktif olup olmadığı, hangi proteinleri parçaladıkları ve bunların in vivo olarak süt proteininin sindirimine nasıl bir katkı sağladığı hakkında çok az şey bilinmektedir. Yapılan çalışmalar incelendiğinde anne sütünde bulunan fonksiyonel peptitlerin salınımının ilk olarak meme bezinde salgılandığını ve anne sütünde üretilen karmaşık bir proteaz dizisinin, anne sütünde aktif olduğu ve bu peptitleri serbest bıraktığını göstermektedir. Ayrıca süt proteazlarının, bebeğin midesinde süt proteinlerini sindirmeye devam ettiğini göstermektedir. Bunun yanında yenidoğanda gastrik ve intestinal proteazlar, lipazlar ve karboksipeptidazların beslenmeden sonra uygun koşullarda aktif olduğu yapılan araştırmalarda görülmüştür. Sütün, dinamik doğası, çeşitliliği ve etkinliği açısından anlaşılması gerekmektedir. Spesifik peptitler, belirli zamanlarda, meme bezi ve bebeğin bağırsak yolu boyunca spesifik bölgelere salınmaktadır. Bu durum ise, sütteki protein yapıları, mevcut enzimler ve bebeğin belirli yerlerde ve zamanlarda bu enzimleri aktive etme yeteneği sayesinde mümkün olmaktadır. Bilimsel çalışmalar, sütün biyolojik açıdan dinamik ve aktif bir sıvı olarak karmaşık özelliklerini ortaya koymuştur. Bu bağlamada gelecekte yapılacak çalışmaların anne-bebek ikilisini bir beslenme sistemi olarak görmesi gerekmektedir. Bu makalede; anne sütü ve enzimlerinin bebeğin sindirim sistemindeki rolü ile ilgili yapılan çalışmalar derlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 26 Temmuz 2019 |
Kabul Tarihi | 2 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 2 |