Yayınlanmak üzere gönderilen yazılar başka bir yerde yayınlanmamalı veya başvuru sırasında başka bir dergi tarafından incelenmemelidir. Kongrelerde sunulmuş çalışmalar makalede belirtilmesi şartıyla kabul edilir. Makalede, yazarın/yazarların daha önce yayınlanmış olan bir makalesinde yer alan bazı konular varsa, bu belirtilmeli ve önceki makalenin bir kopyası yeni makale ile birlikte gönderilmelidir.
Dergiye gönderilecek makalenin benzerlik yüzdesi %20'yi geçmemelidir. DergiPark ve İntihal.Net ile yapılan anlaşma gereğince yazarlar, makaleyi sisteme yüklerken benzerlik raporunu otomatik olarak alabileceklerdir. Benzerlik raporu yazar tarafından sisteme yüklenir.
Editör veya Yayın Kurulu Üyesi, yayın şartlarına uymayan makaleleri reddetme yetkisine sahiptir. Editör yazar/yazarlardan düzeltme talep edilebilir. Yazardan düzeltme talebi, makalenin yayınlanacağı anlamına gelmemektedir.
Dergide yayınlanan yazıların etik, bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazara / yazarlara aittir ve Editörler ve Yayın Kurulu üyelerinin görüşlerini yansıtmaz. Dergide yayımlanan yazılar için telif hakkı ödenmez.
Her Digital Object Identifier (DOI) için Crossref firmasına ULAKBİM tarafından ücret ödenmekedir. Bu nedenle dergimiz tarafından sadece araştırma makalesi, derleme ve olgu sunumu türündeki makaleler için DOI numarası alınmaktadır.
YAYIN HAKKI DEVRİ
Bir makalenin kabul edilip yayımlanabilmesi için, tüm yazarların "Telif Hakkı Devir Sözleşmesi"ni imzalaması gerekmektedir. Bu formun, makale ile birlikte sisteme yüklenmesi zorunludur. Form sistemde mevcut olup indirilebilir ve kullanılabilir.
ETİK KURUL/KOMİSYON ONAYI
Araştırma makalesi türündeki çalışmalar için alınan etik kurul izin bilgilerine (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makalenin son sayfasında yer verilmelidir. Çalışmanızı dergi sistemine yüklerken, Etik Kurul belgenizi de yüklemeniz gerekmektedir.
Etik Kurul izni gerektirmeyen çalışmalar yöntem bölümünde belirtilmelidir. Örneğin; “Bu çalışma için …… nedenlerle etik kurul izni alınmasına gerek yoktur. Ancak çalışma etik ilkelere uyularak yürütülmüştür.” Bu ifadeye başlık sayfasındaki ilgili bölümde de yer verilmelidir.
• Etik izin gerektirmeyen durumlar
o Mevcut Verilerin Analizi: Daha önce toplanmış olan ve kişisel kimlik bilgilerini içermeyen mevcut verilerin analizini yapabilirler. Bu tür analizler için genellikle etik kurul iznine ihtiyaç duyulmaz.
o Eğitimsel Araştırmalar: Eğitimsel araştırmalar, öğrenci performansı, öğrenme yöntemleri veya eğitim programlarının etkililiği gibi konuları inceleyebilir. Bu tür araştırmalar genellikle etik kurul iznine tabi tutulmaz, ancak veri toplama sürecinde öğrencilerin haklarına saygı gösterilmesi önemlidir.
o Halk Sağlığı ve Epidemiyolojik Araştırmalar: Halk sağlığı ve epidemiyoloji çalışmaları genellikle büyük ölçekli veri analizlerini içerir. Özellikle, geniş bir popülasyonun sağlık durumunu ve risk faktörlerini değerlendiren çalışmalar için etik kurul iznine ihtiyaç duyulmayabilir.
o Anonim Anketler: Araştırmacılar, kişisel bilgileri içermeyen ve anonim olarak sunulan anketlerle ilgili olarak etik kurul izni almadan araştırma yapabilirler. Ancak, katılımcıların gönüllülüğü ve verilerin gizliliği sağlanmalıdır.
o Literatür Taramaları ve Meta-analizler: Sağlık alanındaki literatür taramaları ve meta-analizler, önceden yayımlanmış olan araştırmaların derlenmesi ve analiziyle ilgilidir. Bu tür çalışmalar genellikle etik kurul iznine tabi tutulmaz.
o Diğer: Yukarıda belirtilen durumlar dışında alana özel sebeplerden dolayı etik izin gerekmeyebilir. Bu durumda etik izne gerek olmadığı bilgisi yöntem kısmında gerekçesi ile birlikte verilmelidir.
Olgu sunumu türündeki çalışmalar için bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun hasta veya hasta temsilcisi tarafından imzalatıldığına dair bilgiye makalenin yöntem bölümünde yer verilmelidir.
BAŞLIK SAYFASI
Başlık sayfası; başlık, yazarların isimleri, ORCİD numaraları, e-mail adresleri bağlı oldukları kurum bilgileri, sorumlu yazarın ismi belirtilerek sorumlu yazarın iletişim bilgilerini ve yazışma adreslerini içerir. Sorumlu yazar, makalenin yüklenmesinden yayınlanmasına kadarki tüm aşamalarda ve yayın sonrası yazışmaları yürütecektir. Bu nedenle iletişim bilgilerinin doğru olması önemlidir.
Başlık sayfası aynı zamanda yazar notunu da içermektedir. Yazar notu; çalışmayı yaparken hibe/fonlama bilgilerini, çalışmanın daha önce bilimsel bir etkinlikte sunulma bilgisi, yazar katkıları, etik onay beyanı, bilgilendirilmiş onam beyanı ve teşekkür ile ilgili bölümleri içermelidir. Bu form makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Form sistemde mevcut olup indirilebilir ve kullanılabilir.
ÖN YAZI (COVER LETTER)
Makaleniz hakkında bazı temel bilgilerin iletildiği bölümdür. Tarih, baş editörün ismi ve ünvanı, derginin ismi, önemli noktalar (highlights) (en kritik bulgularını içerir. Maksimum 5 maddeden ve 120 karakterden oluşmalıdır), okuyucular için makalenizin neden önemli olduğu, yazının daha önce başka bir dergide yayınlanmadığı ve aynı anda birden fazla dergide değerlendirme sürecinde olmadığı bilgileri ön yazıda belirtilmelidir. Ön yazının sonunda sorumlu yazarın adı, soyadı, tam adresi ve iletişim bilgileri yer almalıdır. Form sistemde mevcut olup indirilebilir ve kullanılabilir.
YAZI DİLİ
Derginin yazı dili İngilizcedir.
Yazarlar, İngilizce ile ilgili danışmanlık için Gazi Üniversitesi Akademik Yazma Merkezi'nden randevu alabilirler. Dergide kabul almış makaleler, dil editörümüz tarafından değerlendirilmektedir.
MAKALE ŞABLONU
Genel makale formatı için sisteme yüklenen makale şablonu kullanılabilir. Form sistemde mevcut olup indirilebilir ve kullanılabilir.
MAKALEDE YER ALACAK BÖLÜMLER İÇİN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Makale metninin yazı tipi Times New Roman, boyutu 12 punto, 1,5 satır boşluklu, iki yana yaslı, normal kenar boşluklu (dörtkenar için 1 inç = 2,54 cm boşluk) yazılmalıdır.
Araştırma Makalesi: Makale, özet hariç 3500 kelimeyi geçmemelidir. Makale bölümleri; Başlık, Yazar Bilgileri, Kurumlar, Özet, Anahtar Kelimeler, Giriş, Materyal ve Metot, Bulgular, Tartışma, Sonuç, Etik Beyan, Çalışmaya Sağlanan Mali Destek (Fonlama), Sunum Bilgisi, Çıkar Çatışmaları, Yazar Katkıları, Teşekkür (isteğe bağlı), Kaynaklar, Tablolar/Figürler/Resimler/Grafikler.
Olgu Sunumu: Makale, özet hariç 1500 kelimeyi geçmemelidir. Makale bölümleri; Başlık, Yazar Bilgileri, Kurumlar, Özet, Anahtar Kelimeler, Giriş, Olgu Sunumu, Tartışma, Sonuç, Etik Beyan, Çalışmaya Sağlanan Mali Destek (Fonlama), Sunum Bilgisi, Çıkar Çatışmaları, Yazar Katkıları, Teşekkür (isteğe bağlı), Kaynaklar, Tablolar/Figürler/Resimler/Grafikler.
Derleme: Makale, özet hariç 2500 kelimeyi geçmemelidir. Makale bölümleri; Başlık, Yazar Bilgileri, Kurumlar, Özet, Anahtar Kelimeler, Giriş, Konu Başlığı ve İçeriği, Sonuç, Etik Beyan, Çalışmaya Sağlanan Mali Destek (Fonlama), Sunum Bilgisi, Çıkar Çatışmaları, Yazar Katkıları, Teşekkür (isteğe bağlı), Kaynaklar, Tablolar/Figürler/Resimler/Grafikler.
1. Başlık
• Başlık metni yazı tipi Times New Roman, boyutu 12 punto ve kalın olmalıdır.
• Her kelime büyük harf (of, in, and vb hariç) ve ortalı hizalanmalıdır.
• Yazının içeriğini en fazla 20 kelime ve çalışmayı açık bir şekilde tanımlamalıdır.
2. Yazar Bilgisi
• Her bir yazarın tam adı ve soyadı doğru şekilde yazılmalıdır. Adın ve soyadın ilk harfleri büyük, diğer harfler küçük olmalıdır.
• Sıra numarası soyadından sonra eklenmelidir. Sorumlu yazarı belirtmek amacıyla sıra numarasından sonra yıldız işareti ile belirtilmelidir.
• Yazar bilgisinin hemen altında yazarların bağlı olduğu kurumlar yine aynı sıra numaraları ile belirtilmelidir.
• Tüm yazarların ORCİD numaraları olmalı ve DergiPark sistemine kayıtlı olmalıdır. Makale içindeki yazarların isimleri ile DergiPark sistemine kaydedilen yazarlar aynı olmadır.
• Tüm yazarların bağlı olduğu kurum bilgileri, iletişim bilgileri, ORCİD numaralar, başlık sayfasında belirtilmeli ve bu başlık sayfası sisteme makale ile birlikte yüklenmelidir.
3. Özet
• Özet bölümü amaç, materyal, yöntem, bulgular ve sonuç bölümlerini içermelidir. Ancak başlıklara ayrılmadan paragraf halinde yazılmalıdır.
• Çalışmanın amacı, süreçleri, gözlemsel ve analitik yöntemleri ve ana sonuçları belirtilmelidir.
• Kaynaklar özette kullanılmamalıdır.
• Editöre yazılan mektuplar için özet yazılması gerekmemektedir.
• Özet 250 kelimeyi geçmemeli ve İngilizce olmalıdır.
4. Anahtar Kelimeler
• Medical Subject Headings’te (MeSH index) yer alan en fazla 5 anahtar kelime belirtilmelidir. Anahtar kelime seçimi için: https://meshb.nlm.nih.gov/
• Kelimeler alfabetik sıraya göre sıralanmalı, her bir kelime büyük harf ile başlamalıdır.
5. Giriş
• Giriş bölümünde konu ile ilgili güncel bilgilere ve ilgili güncel araştırmalara yer verilerek makalenin konusu ve amacı net bir şekilde sunulmalıdır.
• Çalışmanın sağlayacağı katkıya bu bölümde yer verilmelidir.
6. Materyal ve Metot
• Bu bölümde, çalışmanın türü, örneklemi, kullanılan ölçüm araçları ve uygulamadan kısaca bahsedilmelidir. Yöntemin uzun ve ayrıntılı anlatımından kaçınılmalıdır.
• Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalıdır. Çalışma için alınan etik kurul/komisyon izni bilgisi (kurul adı, tarih ve sayı) bu bölümde verilmelidir. Ayrıca onay belgesi makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Etik izinde yer alan kişiler ile makale yazarları aynı olmalıdır. Soyadı değişikliği veya yazarlar değişiklik olması durumunda Etik Kurul onay sayfasında belirtilmelidir.
• Herhangi bir etik izne ihtiyaç duyulmayan çalışmalarda “bu çalışma için …… nedenlerle etik kurul izni alınmasına gerek yoktur. Ancak çalışma etik ilkelere uyularak yürütülmüştür.” ifadesine yer verilmelidir.
• İnsan araştırmaları ve olgu sunumlarında katılımcılara “Bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun” imzalatılması ve katılımcıdan onay alındığı yöntem bölümünde belirtilmelidir.
• Katılımcının kimliği, yazılı onayı olmadan (veya yasal vasisinden izin alınmadan) belirtilmemelidir.
• Çalışmada başkalarına ait ölçek, anket, fotoğraf belgelerin kullanılması için sahiplerinden izin alınmalı ve izin belgesi makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Kullanılan ölçek vb. için ölçeği geliştiren kişi veya kişilerden izin alındığı yöntem bölümünde belirtilmelidir.
• Yukarıda belirtilen etik konulardan yöntem bölümünde bahsedilmesi ile birlikte Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yine yöntem bölümde yer verilmelidir.
• Randomize kontrollü çalışmalar için protokol kaydı yapılmalı ve protokol numarası yöntem bölümünde belirtilmelidir.
• Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir.
• İstatistiksel Değerlendirme: Yöntem bölümünde alt başlık olarak istatistiksel değerlendirmeye yer verilmelidir. Araştırmada kullanılan tüm istatistiksel yöntemler, analiz için kullanılan yazılım ismi ve sürüm numaraları kısa ve açık bir şekilde ifade edilmelidir.
7. Bulgular
• Bu bölümde, yorumsuz bir şekilde çalışmanın bulgularına yer verilmelidir.
• İlgili tablolar, şekiller, grafikler bu bölümde verileceği gibi metin içinde atıf yapılarak referanslar bölümünden sonra da verilebilir.
8. Tartışma
• Bulgular bölümündeki ifadelerin tekrarı yapılmadan, çalışma sırasında ortaya çıkan sonuçlar güncel literatür ile birlikte bu bölümde verilebilir.
9. Sonuç
• Çalışmadan elde edilen sonuçlar ve sonraki çalışmalar için önerilere bu bölümde yer verilebilir.
10. Etik Beyan
• Yöntem bölümünde belirtildiği gibi bu bölümde de çalışma için alınan etik kurul/komisyon izni bilgisi (kurul adı, tarih ve sayı) verilmelidir.
• Herhangi bir etik izne ihtiyaç duyulmayan çalışmalarda “Bu çalışma için …… nedenlerle etik kurul izni alınmasına gerek yoktur. Ancak çalışma etik ilkelere uyularak yürütülmüştür.” ifadesine yer verilmelidir.
11. Çalışmanın Finansal Desteği (Funding)
• Yazarlar, ticari ürün, kozmetik ürün veya firma vb. ile ilgili kullanılan ticari bağlantı veya iş ve finansal destek sağlayan kurum ile ilgili; nasıl bir ilişki içinde olduklarını bu bölümde belirtebilir. Bir bağlantı yok ise ticari herhangi bir bağlantı olmadığı bu bölümde belirtilmelidir.
• Ulusal (BAP, TÜBİTAK, vb.) veya Uluslararası kuruluşlardan (AB, NIH vb.) sağlanan herhangi bir maddi destek açıkça belirtilmelidir. Maddi destek alındıysa veya proje kapsamındaysa hangi desteğin alındığı ve proje bilgisi bu bölümde verilmelidir. Örneğin; “Bu proje çalışması, ……Üniversitesi ….. Kurulundan alınmış, Araştırma Projesi (Proje No) ile desteklenmiştir”
12. Sunum Bilgisi
• Çalışma daha önce herhangi bir bilimsel etkinlikte sunuldu ise sunum bilgisi bu bölümde verilmelidir. Örneğin; Bu çalışma … tarihinde düzenlenen ……. kongresinde/sempozyumda ……. olarak sunulmuştur.”
13. Çıkar Çatışmaları
• Yazarlar arasındaki çıkar çatışması bu bölümde belirtilmelidir. Herhangi bir çıkar çatışması söz konusu değilse “Yazarlar herhangi bir çıkar çatışması beyan etmemişlerdir.” İfadesi kullanılmalıdır. (The authors declare that they have no competing interests.)
14. Author Contributions (Yazar Katkıları)
• Tüm yazarların nasıl ve ne oranda katkıda bulunduğu bu bölümde açıkça ifade edilmelidir.
15. Teşekkürler (Acknowledgment) (isteğe başlı)
• İsteğe bağlı olarak yazarlar tarafından eklenebilir.
16. Kaynakça
• Kaynaklar, American Psychological Association (APA)’nın en güncel kaynak gösterim kurallarına uygun olarak yazılmalıdır.
https://apastyle.apa.org/instructional-aids/reference-examples.pdf
• Kaynaklar numaralandırılmamalıdır. Kaynaklar sıralanırken ilk yazarın soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Her referansın ikinci satırı 5 birim girintili başlamalıdır.
• Kaynakların metin içinde gösterimi
o During pregnancy, many anatomical, physiological, and metabolic changes occur in the mother's body (Ypsilantis et al., 2009).
o In 2009, Ypsilantis et al. assumed that during pregnancy, many anatomical, physiological, and metabolic changes occur in the mother's body.
o Ypsilantis et al. (2009) assumed that during pregnancy, many anatomical, physiological, and metabolic changes occur in the mother's body.
• Metin İçi birden fazla kaynak kullanımı:
o Birden fazla kaynak kullanımı varsa yazarlar alfabetik sıraya göre sıralanmalı ve iki kaynak arasında noktalı virgül kullanılmalıdır.
During pregnancy, many anatomical, physiological, and metabolic changes occur in the mother's body (Kirberger et al., 2019; Ypsilantis et al., 2009).
• Yazar sayısına göre metin içinde kaynak gösterimi:
o Tek yazarlı çalışmalarda metin içi gösterim: (Alinia-Ahandani, 2018)
o İki yazarlı çalışmalarda yazarlar arasındaki “ve” bağlacı parantez içi gösterimde “&” anlatısal alıntılarda “and” ile gösterilmelidir.
Cümle sonunda gösterim: The activation of …………the insulin hormone (Shilling & Raphael, 2008).
Cümle içinde gösterim: Shilling and Raphael (2008), expresses that the activation of …………the insulin hormone.
o Üç veya daha fazla yazarlı çalışmalarda birinci yazardan sonra “et al.” kullanılarak sonrasında yıl verilmelidir. Örnek: (Liang et al., 2021)
• Kurum ve organizasyonların gösterimi:
o Kısaltması bulunan kurum ve organizasyonlar
İlk alıntı cümle sonunda: (World Health Organisation [WHO], 2020)
İlk alıntı cümle başında: World Health Organisation (WHO, 2020)
Sonraki alıntılarda cümle sonunda: (WHO, 2020), cümle başında WHO (2020)…..
o Kısaltması olmayan kurum ve organizasyonlar için cümle sonunda: (Gazi University, 2020), cümle içinde: Gazi University (2020) şeklinde gösterilmelidir.
• İngilizce ismi bulunmayan kurum ve organizasyon isimleri:
o İngilizce ismi olmayan kurum ve organizasyonlar için metin içinde önce İngilizce ifadesi daha sonra parantez içinde ana dilindeki ismi yazılmalıdır. Örnek: According to a report by the Turkish Ministry of Health (Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı)…….
• İkincil kaynak kullanımı:
o Metin içinde birincil kaynak verilir ve alıntılanan bölüm tırnak içine alınır. Cümle sonunda ise alıntı yapılan ikincil kaynak ile birincil kaynak arasına “alıntılandığı üzere” ifadesi eklenir. Örnek: (Liang 2021 as cited in Molin, 2014)
• Kaynakların Referanslar bölümünde gösterimi:
o Süreli yayınlar tek yazarlı makale:
Potts, G. F. (2011). Impact of reward and punishment motivation on behavior monitoring as indexed by the error-related negativity. International Journal of Psychophysiology, 81(3), 324-331. http://doi.org/10.1016/j.ijpsycho.2011.07.020
o Süreli yayınlar iki yazarlı makale: Yazarlar arasına “&” işareti konulmalı.
Martin, L. E., & Potts, G. F. (2004). Reward sensitivity in impulsivity. Neuroreport, 15(9), 1519-1522. http://doi.org/10.1097/01.wnr.0000132920.12990.b9
o Süreli yayınlar 3 den 20 yazara kadar olan makale: Son yazardan önce “&” işareti konulmalı.
Maner, J. K., Gailliot, M. T., Rouby, D. A., & Miller, S. L. (2007). Can’t take my eyes off you: Attentional adhesion to mates and rivals. Journal of Personality and Social Psychology, 93(3), 389-401. http://doi.org:/10.1037/0022-3514.93.3.389
o 21 ve daha fazla yazarlı makalelerde: İlk 19 yazarın ismi verilir üç nokta ile devam edilir ve son yazar yazılır.
Kalnay, E., Kanamitsu, M., Kistler, R., Collins, W., Deaven, D., Gandin, L.,Iredell, M., Saha, S., White, G., Woollen, J., Zhu, Y., Chelliah, M., Ebisuzaki, W., Higgins, W., Janowiak, J., Mo, K. C., Ropelewski, C., Wang, J., Leetmaa, A., . . . Joseph, D. (1996). The NCEP/NCAR 40- year reanalysis project. Bulletin of the American Meteorological Society, 77(3), 437–471. http://doi.org/fg6rf9
• Referanslarda Doi numaraları “https” ile birlikte URL şeklinde verilmelidir. Dergi adında kısaltma yapılmamalıdır.
• Kitap kaynak gösterimi:
o Karakaş, S. (2006). Bilnot Bataryası El Kitabı: Nöropsikolojik Testler için Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları (2. Baskı). Dizayn Ofset.
• Kitap bölümü:
o Luck, S. J. (2014). A Broad Overview of the Event-Related Potential Technique. In An introduction to event related potential technique (2nd ed., pp. 1-34). The MIT Press.
• Editörlü kitap:
o Stuss, D. T., & Knight, R. T. (Eds). (2002). Principles of frontal lobe functions. Oxford University Press.
• Editörlü kitapta kitap bölümü:
o Posner, M. I. (1995). Attention in cognitive neuroscience: An overview. In M. S. Gazzaniga (Ed.), The cognitive neurosciences (pp. 615-624). The MIT Press.
17. Tablolar/Şekiller/Resimler/Grafikler
• Tablolar, şekiller, resimler, grafikler vb. numaralandırılmalı, başlıkları ve açıklamaları olmalıdır. Verilen tablolara, şekillere, resimlere, grafiklere metin içinde atıf yapıldığından emin olunmalı, kullanılan kısaltmalar görselin hemen altında açıklama olarak verilmelidir.
• Tabloların gösterimi:
o Tablolar, metne tamamlayıcı olmalı ve metinde tekrarlanan bilgiler içermemelidir.
o Tablo, üzerinde yazı tipi değişikliğine imkan verecek şekilde Word dosyasında oluşturulmalıdır. Tablo başka bir dosyada oluşturup makale içerisine resim olarak eklenmemelidir.
• Şekiller/Resimler/Grafikler
o Şekiller, resimler, grafikler ve fotoğrafların tümü “Şekil” olarak belirtilmeli ve sisteme ayrı bir jpg veya gif dosyası (yaklaşık 500x400 piksel, 8 cm genişliğinde ve en az 300 dpi çözünürlük) olarak eklenmelidir.
o Şekiller, resimler, grafikler başka bir kaynaktan alındıysa yazar bu kaynağın sahibinden izin almış olmalı ve görselin altında belirterek bu durumu belgelendirmelidir.
• Birimler ve Kısaltmalar;
o Tüm ölçümler metrik sisteme (International Units System, SI) göre yazılmalıdır. (Örnek: mg, kg, g, mL, h, mL, min, mmHg, vb.)
o Metin içindeki kısaltmalar, ilk kullanıldığı yerlerde parantez içinde açıklanmalıdır.
o İlaçlar belirtilirken jenerik isimler kullanılmalıdır.
GÖNDERİM ÖNCESİ KONTROL LİSTESİ
Çalışma yeni ve daha önce herhangi bir dergide yayımlanmamıştır.
Makale yeni ve daha önce herhangi bir dergide yayımlanmamıştır.
Makale, derginin amacı ve kapsamına uygun.
Makale, derginin yazım kurallarına uygun.
Makale, derginin formatına uygun.
Makale metninde atıfta bulunulan tüm kaynaklar referans listesinde yer almıştır.
Kaynaklar, APA kılavuzunun en son sürümüne göre hazırlanmıştır.
Makale, derginin etik kurallarına uygun açıklamalar içermektedir.
Tüm gerekli bilgiler, isimler, adresler, e-postalar bulunmaktadır.
Tablolar/şekiller, makale hazırlığı için derginin yazım kurallarına uygun olarak sağlanmıştır.
Yayın Hakkı Devir Formu, tüm yazarlar tarafından imzalanmıştır.
Kapak mektubu hazırlanmıştır.
Başlık sayfası gerekli bilgileri içermelidir.
Benzerlik oranı kontrol edilmiştir. (Makale, dergi sistemine yüklendiğinde benzerlik raporu otomatik olarak alınabilir.)
Etik komite onay belgesi, sisteme yüklendi. Etik onay gerekmiyorsa, makalede belirtilmelidir.