Mısır silajı süt sığırları
rasyonların da kullanılan başlıca kaba yemdir. Bu nedenle mısır silajının kuru
madde (KM) verimi (t/ha) ve besleme değerini etkileyecek faktörler işletmelerin
karlılıklarını etkilemektedir. Bu çalışmada mısır silajının besleme değeri
üzerine hasat zamanı, çeşit, mekanizasyon ve silaj fermantasyonunun etkileri
incelenmiş ve hedeflenen bir mısır silajında bulunması gereken bazı özellikler
önerilmiştir. Silajlık mısır hibritlerinde KM verimi ve besin değerinin
optimizasyonu danedeki süt çizgisinin 1/2-2/3 olduğu dönemde gerçekleşirken,
silolama öncesi optimum KM düzeyi %32-36 arasında olmaktadır. Silajlık mısır
hibritleri benzer danedeki süt çizgisinde silaj fermantasyonu üzerine etki
edebilecek düzeyde farklı KM içermektedirler. Bu nedenle silolama amacıyla
hasadın danedeki süt çizgisi ile beraber bitkinin KM içeriğine göre yapılması
gerekmektedir. Hasat esnasında koçana uygulanan mekaniksel işleme ve parça
uzunluğunun süt ineklerinin performansına sürekli ve belirgin etkileri
bulunmamakla beraber, artan KM düzeyi ve parçalama uzunluğuna bağlı olarak
koçana uygulanacak mekaniksel işlemenin önemi de artmaktadır. Silajlık mısır
hibritlerinin birbirlerinden farklı besleme değerine sahip olmalarının en
önemli nedeni hücre duvarı karbonhidratlarının farklı sindirilebilirlik
değerlerine sahip olmasıdır. Süt veriminin artmasına paralel olarak silajlık
mısır hibritlerinin performans üzerine olan etkisi daha belirgin olmaktadır. Mısır
silajlarının süt ineklerinin performansı üzerine olan etkileri rasyonda
kullanılan diğer kaba yem kaynaklarından da etkilenmektedir. Hedef bir mısır
silajının %31-35 arasında KM içermesi, enerji değerinin >2.27 ME Mcal/kg
KM’den daha fazla olması ve 3.8–4.1 pH değerine sahip olması gerektiği
değerlendirilmiştir.
Bölüm | Derlemeler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Kasım 2014 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ağustos 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 55 Sayı: 2 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.