Sağlıklı ve kaliteli et üretimi üzerine yapılan çalışmalar, et kalitesinin
bazı besleme stratejileri ile manipüle edilebildiğini göstermektedir. Bu
çalışmada rasyona ilave edilen keten tohumu yağı veya ayçiçek yağının Anadolu
Merinosu koyunlarında et kalitesi ve bazı fizyolojik parametreler üzerine
etkisi araştırılmıştır. Ergin koyunlar (n=37) üç deneme grubuna ayrılarak
kontrol (KON), keten tohumu yağı (KET) veya ayçiçek yağı (AYÇ) ilave edilmiş
rasyonlarla beslendiler. Kontrol grubunun karma yemine herhangi bir yağ
katılmazken, KET ve AYÇ gruplarının karma yemlerine % 4 oranında keten yağı
veya ayçiçek yağı ilave edilmiştir. Koyunlar deneme rasyonlarıyla 70 gün ad libitum olarak bireysel bölmelerde
beslendikten sonra kesilerek göz-kası örnekleri toplanmıştır. Et örneklerinde
kuru madde, pH, damlama kaybı, pişirme kaybı, su tutma kapasitesi ve renk
analizleri yapılmıştır.
Rasyona yağ ilavesinin, incelenen et kalite
kriterleri içinde sadece etin su tutma kapasitesi üzerine etkisi olduğu
belirlenmiştir. Kontrol grubuna göre KET grubunda etin su tutma kapasitesi daha
yüksek bulunmuştur. Rasyona yağ ilave edilmesinin L*, a*, b* değerlerini içeren
et rengi parametrelerine etkisi olmamıştır. Kan ve rumen pH’sı ile karaciğer ve
dalak ağırlıkları gruplar arasında farklılık göstermemiştir. Koyun rasyonlarına
orta seviyede katılan keten yağının etin su tutma kapasitesi dışında incelenen
diğer özellikleri üzerine bir etkisi olmamıştır, ancak yem tüketimini
arttırdığı saptanmıştır.
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Temmuz 2016 |
Gönderilme Tarihi | 21 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 57 Sayı: 1 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.