Bu çalışma, elektrik akımıyla bilinçsizleştirmenin
etlik piliçlerin karkas ve göğüs eti kalite özellikleri üzerine etkisini
belirlenmek amacı ile yürütülmüştür. Piliçleri bilinçsiz hale getirmek için 90,
120 ve 150 mA, 400 Hz pulslanmış doğru akım (pDC) uygulamıştır. Her bir uygulama
için 20 (10♀:10♂), toplamda 60 piliç kullanılmıştır. Piliçlere 4 sn süre ile su
banyosunda elektrik akımı uygulanmıştır. Bilinçsizleştirme sırasında her bir
piliç için üzerinden geçen gerilim ve vücut direnç değerleri belirlenmiştir. Bilinç
kaybından sonra, piliçlerin canlı olup olmadıkları kontrol edilmiş ve
kesilmiştir. Kesilen piliçlerde kan kayıpları, karkasta oluşan damar
kanamaları, spot lekeler ve kanat kısmına ait kemik kırıkları tespit
edilmiştir. Göğüs etinin kalitesi, etin pH’sı (kesildikten 15 d ve 24 saat
sonra), su kaybı, pişirme kaybı ve sertliği belirlenerek değerlendirilmiştir. Elektrik
akımı değerleri piliçlerin göğüs etinde sadece su kaybı üzerinde etkili
olmuştur (P<0.05). Uygulanan 120 mA’lik akım düzeyi piliçlerin göğüs etinde
daha düşük su kaybına yol açmıştır. Elektrik akımının incelenen diğer
özellikler üzerindeki etkisi önemli bulunmamıştır (P>0.05). Sonuç olarak, bu
çalışmada incelenen tüm özellikler dikkate alındığında, etlik piliçlerin kesim
öncesi bilinçsizleştirilmesinde pDC 120 mA (400 Hz) akım uygulamasının daha etkili
olduğu sonucuna varılmıştır.
Bilinçsizleştirme yüksek frekans doğru akım karkas kusurları
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Temmuz 2016 |
Gönderilme Tarihi | 23 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 57 Sayı: 2 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.