Sığırlar sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek ve
kendilerinden beklenen performanslarını ortaya koyabilmek için ihtiyaç duydukları
miktar ve kalitede su tüketebilmelidir. Sığırın tüketeceği su miktarı üzerine,
kuru madde tüketimi, laktasyon dönemi, süt verimi, yemlerin çeşidi ve hava
sıcaklığının yanı sıra içme suyunun kalitesi de etkilidir. Ayrıca sığırların
istedikleri anda kaliteli ve yeterli miktarda içme suyuna ulaşabilmeleri hayvan
refahı açısından da gereklidir. İçme suyu kalitesini, tad, koku, fiziko-kimyasal yapı, toksik
maddelerin varlığı, fazla miktarda mineral ve bileşikler ile mikroorganizmalar
etkilemektedir. Yetiştiricilerin içme suyu kalitesinin yanı sıra
dikkat etmeleri gereken diğer hususlar ise, sığırların ihtiyaç duydukları zaman
istedikleri kadar bol suya ulaşabilmeleri, suyun uygun sıcaklıklarda olması,
yeteri kadar suluğun ahırda uygun yerlere yerleştirilmesi, sulukların
temizliklerinin düzenli olarak yapılması ve su tesisatının ihtiyacın en fazla
olduğu zamanda yeteri kadar su iletebilecek kapasitede yapılmasıdır. Bu derlemede
sığırların içme suyu kalite ölçütleri ve suluk yönetimi üzerinde durulmuştur.
Bölüm | Derlemeler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Temmuz 2016 |
Gönderilme Tarihi | 23 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 57 Sayı: 2 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.