Objective: The effect of two different methods on milk production and composition in the suckling period of dairy goats was investigated.
Material and Methods: The study was carried out with 8 Turkish Saanen goats 4-5 years old and 8 goat-kids (3 Female; 5 Male). In this study, the mean of 47.5±0.50 days old and female goat-kids with live weight of 12.9±1.36 kg and male goat-kids live weight of 16.0±1.06 kg were used. Milk production was measured by the weigh-suckle-weigh (WSW) + hand milking method and hand milking (HM)-only method. Samples were collected from each goat and analyzed in the laboratory.
Results: Results indicated that little more milk was obtained from the WSW method than HM (P=0.0777). The amount of milk was measured in the goats during the morning milking period when the goats and goat-kids had been separated for 14 hours (P<0.0001). While milk content was higher using WSW than the HM method, other milk components were higher with the HM method (P≤0.05). Higher fat in the milk was obtained from WSW because of residual milk in the breast. The mean of aged 47-60 days goat-kids suckled 880 g milk/goat-kid per period in study. The goat-kids suckled significantly more in the morning than evening, and males more than females (P≤0.05).
Conclusion: The selection of milk production method can be made from either WSW or HM, according to farm conditions. However, it can be said that a variety of factors, such as age, gender, type of labor, duration of separation from mother, lactation time and labor, may influence the amount of milk suckled by the goat-kids.
Turkish Saanen suckling milking period residual milk milk fat
Amaç: Bu çalışmada, oğlak emzirme dönemindeki süt tipi keçilerde iki süt kontrol yönteminin süt miktarı ve süt bileşimlerine etkisi irdelenmiştir.
Materyal ve Metot: Çalışma, 4-5 yaşlarındaki 8 Türk Saanen keçisi ve 8 (3 D; 5 E) bunların 8 oğlağında yürütülmüştür. Çalışmada, ortalama 47.5±0.50 günlük yaştaki ve 12.9±1.36 kg canlı ağırlığındaki dişi oğlaklar ile 16.0±1.06 kg canlı ağırlığındaki erkek oğlaklar kullanılmıştır. Süt kontrolleri tart-emzir-tart (TET) + elle sağım ve elle sağım (ES) ile yapılmıştır. Süt kontrollerinde her bir keçinin süt örneği alınarak laboratuvar ortamında analiz edilmiştir.
Bulgular: Çalışmada TET yönteminde ve ES yöntemine göre biraz daha yüksek süt elde edilmiştir (P=0.0777). Keçi ile oğlağın 14 saat süreyle ayrı kaldığı sabah sağım periyodunda keçilerde daha fazla süt elde edilmiştir (P<0.0001). Süt yağı içeriği TET yönteminde ES yöntemine göre daha yüksek olurken, diğer süt bileşenleri ES yönteminde daha yüksek belirlenmiştir (P≤0.05). Çalışmada TET yönteminde elle sağımla elde edilen sütün memede kalan süt olduğu için süt yağının daha yüksek çıktığı söylenebilir. Çalışmada, ortalama 47-60 günlük yaştaki oğlaklar periyot başına ortalama 880 g/oğlak süt emmişlerdir. Oğlaklar sabah periyoduna göre akşam periyodunda ve erkeklerde dişiler göre daha fazla süt emmişlerdir (P≤0.05).
Sonuç: Süt kontrol yöntemlerinin belirlenmesinde işletme koşulları göz önüne alınarak TET veya ES yöntemlerinden birisi seçilebilir. Ancak oğlağın emdiği süt miktarını etkileyebilecek yaş, cinsiyet, doğum tipi, anneden ayrı kalma süreleri, emzirme koşulları ve işgücü gibi varyasyon kaynaklarına dikkat edilmesi gerektiği söylenebilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 20 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 60 Sayı: 1 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.