Hayvanların yemlerle
aldıkları karotenoidler az ya da çok miktarlarda hayvansal ürünlere
aktarılmakta olup ürünlere daha sarımsı bir görünüm kazandırmaktadır. Yaz beslemesinde
süt ve süt ürünlerinde daha sarımsı renk, yeşil ot beslemesi ve mer’aya dayalı
beslenmeyi çağrıştırdığından diğer ürünlere göre tüketiciler arasında daha
fazla tercih sebebi olmaktadır. Fakat kış beslemesinde toplam rasyon içerisindeki
yeşil kuru ot oranının yetersiz olması, kaba yem ve silaj kalitesindeki
muhtemel bozulmalar, sütün karotenoid madde içeriğinin azalmasına neden
olmaktadır. Sütün karotenoid madde içeriği, ırk, laktasyon dönemi ve sayısı,
hayvan sağlığı, süt verimi ve sütteki yağ miktarı gibi hayvana bağlı faktörler
yanında, kaba yemin yapısı, mer’adan yararlanma ve rasyona β-karoten ve vitamin
A desteklemesi gibi beslemeye dayalı faktörler tarafından etkilenmektedir. Bu derlemede
süt ve ürünlerinin karotenoid maddeler içeriği üzerine mevsimsel beslemenin
etkileri irdelenmiştir.
Bölüm | Derlemeler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Kasım 2014 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ağustos 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 55 Sayı: 1 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.