Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERİN YETİŞKİNLİĞE GEÇİŞ SÜRECİNDE EBEVEYN KATILIMININ SAĞLANMASI İÇİN EĞİTİMCİLERİN UYGULAYABİLECEKLERİ STRATEJİLER

Yıl 2023, Cilt: 2 Sayı: 1, 65 - 77, 03.06.2023

Öz

Zihinsel yetersizlik (ZY) zihinsel işlevlerde ve kavramsal, sosyal ve pratik becerileri kapsayan uyumsal davranışlarda önemli düzeyde sınırlılıklarla karakterize edilen bir yetersizliktir. ZY olan bireylerin yaşamlarında iki kritik süreçden söz edilmektedir. Bunlardan biri erken çocukluk diğeri yetişkinliğe geçiş sürecidir. Yetişkinliğe geçiş ZY olan bireyin öğrenci olma statüsünden toplum içinde bir yetişkin rolü oynama statüsüne geçişi olarak tanımlanmaktadır. Yetişkinliğe geçiş sürecinde ebeveyn katılımının sağlanması yetişkinliğe geçiş planlamasının önemli öğelerinden biridir. ZY olan bireylerin yetişkinliğe geçiş sürecinde ebeveynlerin yaşadıkları zorlukların çözümlenmesi ve yetişkinliğe geçişin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için ebeveyn katılımına yönelik alan yazında eğitimcilere önerilen stratejiler şu şekilde sıralanmıştır: (a) güven oluşturmak, (b) farkındalığı artırmak, (c) sorular sormak, (d) bilgi sağlamak ve (e) ebeveynlerin hizmet alabileceği kurum ve kuruluşları belirlemek. Bu bağlamda bu literatür çalışmasının amacı ZY olan bireylerin yetişkinliğe geçiş sürecinde ebeveyn katılımının sağlanması için eğitimcilere önerilen stratejiler hakkında bilgi vermek ve bu stratejilerin uygulanması sırasında dikkat edilmesi gereken noktaları açıklamaktır. Bu çalışmada ayrıca ZY olan bireylerin yetişkinliğe geçiş sürecinde ebeveynlerin ve eğitimcilerin görüşlerinin incelendiği araştırma örnekleri ele alınarak ileri araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Alan Eğitimleri
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Metehan Kutlu Bu kişi benim 0000-0003-4468-6094

Savaş Berk Bu kişi benim 0000-0001-9528-0313

Erken Görünüm Tarihi 30 Mayıs 2023
Yayımlanma Tarihi 3 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kutlu, M., & Berk, S. (2023). ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERİN YETİŞKİNLİĞE GEÇİŞ SÜRECİNDE EBEVEYN KATILIMININ SAĞLANMASI İÇİN EĞİTİMCİLERİN UYGULAYABİLECEKLERİ STRATEJİLER. Hakkari Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(1), 65-77.