In this study, the antibacterial activity of methanol and acetone extracts of Chlorella sp. was examined. The chemical contents of the extracts were clarified by GC/MS analysis. Antibacterial activity of Chlorella sp. extracts was determined as a minimum inhibitory concentration by broth microdilution method against Bacillus subtilis ATCC 6633, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Staphylococcus aureus ATCC 29213. It was found that methanol and acetone extracts of Chlorella sp. showed antibacterial activity against B. subtilis ATCC 6633 (625 µg/ml and 1250 µg/ml, respectively), E. faecalis ATCC 29212 (>5000 µg/ml and 1250 µg/ml, respectively), E. coli ATCC 25922 (>5000 µg/ml), P. aeruginosa ATCC 27853 (>5000 µg/ml), S. aureus ATCC 29213 (2500 µg/ml) at the specified concentrations. In the chemical analysis of the extracts, it was determined that the fatty acids were in high amounts, 33.22% and 40.41%, respectively, in the methanol and acetone extracts. Among the alternative methods to show activity against pathogenic microorganisms, algae can be a good natural resource. This study showed that Chlorella sp. contains high fatty acids and has potential as an antibacterial agent of natural origin.
Bu çalışmada Chlorella sp.'nın metanol ve aseton ekstrelerinin antibakteriyel aktivitesi incelenmiştir. Ekstrelerin kimyasal içerikleri GC/MS analizi ile aydınlatılmıştır. Chlorella sp. ekstrelerinin antibakteriyel aktivitesi, Bacillus subtilis ATCC 6633, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Staphylococcus aureus ATCC 29213'e karşı sıvı mikrodilüsyon yöntemiyle minimum inhibitör konsantrasyonu olarak belirlendi. Chlorella sp.’nin metanol ve aseton ekstrelerinin B. subtilis ATCC 6633 (sırasıyla 625 µg/ml ve 1250 µg/ml), E. faecalis ATCC 29212 (sırasıyla >5000 µg/ml ve 1250 µg/ml), E. coli ATCC 25922 (>5000 µg/ml), P. aeruginosa ATCC 27853 (>5000 µg/ml) ve S. aureus ATCC 29213 (2500 µg/ml) karşı belirtilen konsantrasyonlarda antibakteriyel aktivite gösterdiği belirlenmiştir. Ekstrelerin kimyasal analizlerinde metanol ve aseton ekstrelerinde sırasıyla %33.22 ve %40.41 oranında yağ asitlerinin olduğu belirlendi. Patojenik mikroorganizmalara karşı aktivite gösterecek alternatif yöntemler arasında algler iyi bir doğal kaynak olabilir. Bu çalışma Chlorella sp.'nın yüksek yağ asitleri içerdiği ve doğal kaynaklı bir antibakteriyel ajan olarak potansiyele sahip olduğunu göstermiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Pharmacology and Pharmaceutical Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2023 |
Acceptance Date | February 1, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 43 Issue: 2 |