TR
EN
DEMODEKS BLEFARİTLİ HASTALARIN EPİDEMİYOLOJİK VE KLİNİK ÖZELLIKLERİN DEĞERLENDİRİLMESI, RETROSPEKTİF BIR ÇALIŞMA
Öz
Amaç
Demodeks blefaritli hastaların epidemiyolojik ve klinik özelliklerini detaylı bir şekilde analiz ederek, bu hastalığın risk faktörlerin ve klinik belirtilerinin değerlendirilmesi çalışmanın amacıdır.
Gereç Yöntem
Çalışma 2023 Ocak ayı ile 2024 Ocak ayı arasında göz hastalıkları polikliniklerimize başvuran hastaların dosyalarının geriye dönük olarak taranması sonucunda yaş, cinsiyet, demografik verilerle beraber semptom süreleri, klinik veriler demodeks sayıları ve demodeks blefariti dereceleri ile incelendi. Demodeks blefariti tanısı konulan hastaların verileri tedavi öncesi ve bir aylık tedavi sonrasında tekrar değerlendirildi.
Bulgular
Çalışmaya dahil edilen 89 hastanın ortalama yaş 51,85 ± 17,80 yıldı. Yaşın artmasıyla Demodeks blefariti şiddetinin artarken (p= 0,014), cinsiyetin Demodeks blefariti şiddeti üzerine anlamlı bir etkisi yoktu, ancak semptom süresiyle hastalığın şiddeti koreleydi (p<0,01 ve p=0,028 ikinci ve üçüncü derece şiddeti için). Hipertansiyonu (HT) ve HT ve diabetes mellitus birlikteliği olan hastalarda özellikle ikinci derece blefarit fazlalığı anlamlı izlendi (p=0,042 ve 0,038). Hayvancılık yapan hastaların (n=18) hepsinde 2. ve 3. derece şiddetinde blefarit izlendi (p<0,01). Tanı anındaki Demodeks blefariti derecesine ve Demodeks akarları sayısına göre tedavi sonrası durum karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı fark izlendi (sırasıyla p=0,037 ve 0,022).
Sonuç
Demodeks blefariti gözü uzun süre etkileyebilen, yaygın ancak tanısı atlanabilen bir hastalıktır. Yaş, meslek ve sistemik hastalıklar gibi faktörlerin bu hastalık üzerindeki etkisi görülmektedir. Tedavi sonuçlarımız incelendiğinde hem Demodeks akarlarının sayıca azalması hem de klinik bulguların düzelmesi açısından tedavinin başarılı olduğu gözlemlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Zhang AC, Muntz A, Wang MT, Craig JP, Downie LE. Ocular Demodex: a systematic review of the clinical literature. Ophthalmic and Physiological Optics. 2020;40(4):389-432.
- 2. Fromstein SR, Harthan JS, Patel J, Opitz DL. Demodex blepharitis: clinical perspectives. Clinical Optometry. 2018:57-63.
- 3. Biernat MM, Rusiecka-Ziółkowska J, Piątkowska E, Helemejko I, Biernat P, Gościniak G. Occurrence of Demodex species in patients with blepharitis and in healthy individuals: a 10-year observational study. Japanese journal of ophthalmology. 2018;62:628-33.
- 4. Altınkurt E, Müftüoğlu O, Uğurlu A, Istanbullu Tosun A, Aydın R, Avcı Ö. Kronik Ön Blefaritli HastalardaBlefaritin Derecesiyle Demodex Spp. VarlığıArasındaki İlişkinin Araştırılması. Türkiye Klinikleri Oftalmoloji. 2017;26(3).
- 5. Sędzikowska A, Osęka M, Skopiński P. The impact of age, sex, blepharitis, rosacea and rheumatoid arthritis on Demodex mite infection. Archives of Medical Science. 2018;14(2):353-6.
- 6. Li J, Luo X, Liao Y, Liang L. Age differences in ocular demodicosis: Demodex profiles and clinical manifestations. Annals of Translational Medicine. 2021;9(9). 7. Lopez-Ponce D, Zuazo F, Cartes C, Salinas-Toro D, Pérez-Valenzuela C, Valenzuela F, et al. High prevalence of Demodex spp. infestation among patients with posterior blepharitis: correlation with age and cylindrical dandruff. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología (English Edition). 2017;92(9):412-8.
- 8. Zeytun E. Demodex (Acari: Demodicidae) infestation in the elderly and its relationship with the skin parameters such as moisture, pH, and temperature: a cross-sectional study. Turkish Journal of Geriatrics/Türk Geriatri Dergisi. 2017;20(2).
- 9. Flores V, Ruf M, Farfan SPA, Echávez AVS, Bastard DP, Puga MC, et al. Prevalence of Demodex spp. in patients with chronic blepharitis. Revista Argentina de Microbiología. 2023.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Göz Hastalıkları
Bölüm
Klinik Araştırma
Erken Görünüm Tarihi
3 Ocak 2025
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi
24 Haziran 2024
Kabul Tarihi
31 Ağustos 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 10 Sayı: 3
APA
Canleblebici, M., Erdağ, M., & Dal, A. (2024). DEMODEKS BLEFARİTLİ HASTALARIN EPİDEMİYOLOJİK VE KLİNİK ÖZELLIKLERİN DEĞERLENDİRİLMESI, RETROSPEKTİF BIR ÇALIŞMA. International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences, 10(3), 414-431. https://izlik.org/JA83KG89LY
AMA
1.Canleblebici M, Erdağ M, Dal A. DEMODEKS BLEFARİTLİ HASTALARIN EPİDEMİYOLOJİK VE KLİNİK ÖZELLIKLERİN DEĞERLENDİRİLMESI, RETROSPEKTİF BIR ÇALIŞMA. International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences. 2024;10(3):414-431. https://izlik.org/JA83KG89LY
Chicago
Canleblebici, Mehmet, Murat Erdağ, ve Ali Dal. 2024. “DEMODEKS BLEFARİTLİ HASTALARIN EPİDEMİYOLOJİK VE KLİNİK ÖZELLIKLERİN DEĞERLENDİRİLMESI, RETROSPEKTİF BIR ÇALIŞMA”. International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences 10 (3): 414-31. https://izlik.org/JA83KG89LY.
EndNote
Canleblebici M, Erdağ M, Dal A (01 Aralık 2024) DEMODEKS BLEFARİTLİ HASTALARIN EPİDEMİYOLOJİK VE KLİNİK ÖZELLIKLERİN DEĞERLENDİRİLMESI, RETROSPEKTİF BIR ÇALIŞMA. International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences 10 3 414–431.
IEEE
[1]M. Canleblebici, M. Erdağ, ve A. Dal, “DEMODEKS BLEFARİTLİ HASTALARIN EPİDEMİYOLOJİK VE KLİNİK ÖZELLIKLERİN DEĞERLENDİRİLMESI, RETROSPEKTİF BIR ÇALIŞMA”, International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences, c. 10, sy 3, ss. 414–431, Ara. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83KG89LY
ISNAD
Canleblebici, Mehmet - Erdağ, Murat - Dal, Ali. “DEMODEKS BLEFARİTLİ HASTALARIN EPİDEMİYOLOJİK VE KLİNİK ÖZELLIKLERİN DEĞERLENDİRİLMESI, RETROSPEKTİF BIR ÇALIŞMA”. International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences 10/3 (01 Aralık 2024): 414-431. https://izlik.org/JA83KG89LY.
JAMA
1.Canleblebici M, Erdağ M, Dal A. DEMODEKS BLEFARİTLİ HASTALARIN EPİDEMİYOLOJİK VE KLİNİK ÖZELLIKLERİN DEĞERLENDİRİLMESI, RETROSPEKTİF BIR ÇALIŞMA. International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences. 2024;10:414–431.
MLA
Canleblebici, Mehmet, vd. “DEMODEKS BLEFARİTLİ HASTALARIN EPİDEMİYOLOJİK VE KLİNİK ÖZELLIKLERİN DEĞERLENDİRİLMESI, RETROSPEKTİF BIR ÇALIŞMA”. International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences, c. 10, sy 3, Aralık 2024, ss. 414-31, https://izlik.org/JA83KG89LY.
Vancouver
1.Mehmet Canleblebici, Murat Erdağ, Ali Dal. DEMODEKS BLEFARİTLİ HASTALARIN EPİDEMİYOLOJİK VE KLİNİK ÖZELLIKLERİN DEĞERLENDİRİLMESI, RETROSPEKTİF BIR ÇALIŞMA. International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences [Internet]. 01 Aralık 2024;10(3):414-31. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83KG89LY






