Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2019, Volume: 3 Issue: 1, 14 - 19, 15.04.2019

Abstract

References

  • 1. Başer, K.H.C., Tıbbi aromatik bitkilerin endüstriyel kullanımı. Anadolu Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi, TAB Bülteni, 1998. 13-14: p. 19-43.
  • 2. Baytop, T., Türkçe bitki adları sözlüğü. Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara, Türkiye, 1994, 578: p. 508.
  • 3. Zeybek, N. and Zeybek, U., Farmasötik Botanik. Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, İzmir, Türkiye, 1994, 2-436.
  • 4. Diederichsen, A., Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops 3 coriander, 1996. Instutute of Plant Genetics and Crop Plant Research. Gatersleben/ International Plant Genetic Resources Institute, ISBN. 92-9043-284-5.
  • 5. Yamanol, A., Kişniş (Coriandrum sativum L.)'nin farklı ekim zamanı ve tohumluk miktarının agronomik ve teknolojik özellikleri üzerine olan etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996.
  • 6. Bhatnagar, S.S., Coriandrum Linn. (Umbelliferae). A Dictionary of Indian Raw Materials and Industrial Research, New Delhi, 1950. p. 455-461.
  • 7. Andriesse, J.P., Nature and Management of Tropical Peats. FAO Soils Bulletin 59. 1998. FAO, Rome. ISBN:92-5-102657-2: p.165.
  • 8. Lobartini, J.C., Orioli, G.A. and Tan, K.H., Characteristics of soil humic acid fractions separated by ultrafiltration. Communication in Soil Science and Plant Analyses, 1997. 28:p.787-796.
  • 9. Siviero, P., Sandei, L., and Colombi, A., Results of applying leonardite and humic asids to processing tomatoes. Informarore Agrario,1996. 52: p. 57-60.
  • 10. Kononova, M.M., Soil organic matter, its nature, its role in soil formation and soil fertility. 1961. Pergamon Press Ltd. Lib. Oxford.
  • 11. Sözüdoğru, S., Kütük, A.C., Yalçın, R. and Usta, S., Humik asidin fasulye bitkisinin gelişimi ve besin maddeleri alımı üzerine etkisi. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ankara, Türkiye, 1996, 1452.
  • 12. Karaca, A., Kişniş ve rezene bitkilerinde fenolojik, morfolojik ve bazı teknik özellikler üzerinde çalışmalar. Yüksek Lisans Tezi, Odokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,1998.
  • 13. Kaya, N., Yılmaz, G. and Telci, İ. Farklı Zamanlarda Ekilen Kişniş (Coriandrum sativum L.) Populasyonlarının Agronomik ve Teknolojik Özellikleri. Turkish Journal of Agriculture, 2000. 24: p. 355-364.
  • 14. Özcan, R., Seçilmiş kişniş (Coriandrum sativum L.) hatlarının verim ve verim öğeleri üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001.
  • 15. Kandemir, K., Farklı azot dozu ve sıraaralığının kişnişin verim ve verim unsurları üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010.
  • 16. Kızıl, S. and İpek, A., Bazı Kişniş (Coriandrum sativum L.) hatlarında farklı sıra arası mesafelerinin verim, verim özellikleri ve uçucu yağ oranı üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 2004.10: p. 237-244.
  • 17. Okut, N. and Yıldırım, B., Effecet of different row spacing and nitrogen doses on certain agronomik characteristic of coriander (Coriandrum sativum L.). Pakistan Journal of Biological Sciences, 2005. 8(6): p. 901-904.
  • 18. Özel, A., Güler, İ. and Erden, K. Harran Ovası koşullarında farklı ekim zamanlarının kişniş (Coriandrum sativum L.)’in verim ve bitkisel özelliklerine etkisi. HR.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2009. 13(4): p. 41-48.
  • 19. Gök, N., Farklı zamanlarda ekilen kişniş (Coriandrum sativum L.) çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011.
  • 20. Uzun, A., Özçelik, H.and Özden, Y.G., Orta Karadeniz Bölgesi için geliştirilen kişniş (Coriandrium sativum L.) çeşitlerinin bazı tarımsal özelliklerinin belirlenmesi, verim ve uçucu yağ oranının stabilite analizi. GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 2010. 27: p. 1-8.
  • 21. Gül, Ö., Kişniş (Cariandrum sativum L.)'de farklı ekim sıklığının verim ve uçucu yağ oranı üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,1995.
  • 22. Kan, Y. and İpek A., Kişniş (Coriandrum sativum L.) verim ve bazı özellikleri. 2002. 14. Bitkisel İlaç Hammaeddeleri Toplantısı,Eskişehir, ISBN: 975-94077-2-8.
  • 23. Karaca, A. and Kevseroğlu, K.., Kişniş (Coriandrum sativum L.) ve Rezene (Foeniculum vulgare Mill.) Bitkilerinde Bazı Önemli Fenolojik, Morfolojik Özellikler Üzerine Bir Araştırma. Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi, Tekirdağ, 2001, 243-248.
  • 24. Gergerli, B., Harran Ovası koşullarında kişniş (Coriandrum sativum L.)'de uygun ekim zamanının belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002.
  • 25. Tunçtürk, R., Kişniş (Coriandrium sativum L.) çeşitlerinde değişik ekim mesafelerinin verim ve kalite üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tarla Bitkileri Dergisi, 2011. 21(2): p. 89-97.
  • 26. Bahadırlı , N.P., Türkmen, M. and Mert, A., Hatay koşullarında yetiştirilen aşotu (Coriandrum sativum L.) bitkisinin uçucu yağ oranlarının ve içeriklerinin belirlenmesi. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi, 2016. 9 (2): p.20-22.
  • 27. Yalçın, Z., Bazı kişniş genotiplerinin (Coriandrum sativum L.) Erzurum ekolojik koşullarında verim ve başlıca tarımsal özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016.
  • 28. Beyzi, E. and Gunes, A., Kişniş (Coriandrum sativum L.) Bitkisinin Uçucu Yağ Bileşenleri Üzerine Bor Uygulamasının Etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2017. 34(1):p.146-152.
  • 29. Demircan, F., Kişniş (Coriandrum sativum L.) de sıra arası mesafesinin verim ve kaliteye olan etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997.
  • 30. Ravi, R., Prakash, M. and Keshava Bhat, K., Aroma characterizasyon of coriander (Coriandrum sativum L.) oil sampels. European Food Research and Technology, 2007. 225: p. 367-374.
  • 31. Kırıcı, S., Mert, A. and Ayanoğlu, F., Hatay ekolojisinde azot ve fosforun kişniş (Cariandrum sativum L.) verim değerleri ile uçucu yağ oranlarının etkisi. II. Tarla Bitkileri Sempozyumu. Samsun, 1997, 347-351.
  • 32. Lobartini, J.c., Orioli, G.A. and Tan, K.H., Characteristic of soil humic asid fractions sparated by ultrafiltration. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 1997. 28( 9-10): p. 787-796.
  • 33. Ergönül, U., Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerine uygulanan humik asit ve leonardit'in verim, verim öğeleri üzerine etkileri. 2011. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011.

Evaluation of some agronomical characteristics and essential oil ratio of coriander (Coriandrum sativum L.) cultivars cultivated by applying different humic acid doses

Year 2019, Volume: 3 Issue: 1, 14 - 19, 15.04.2019

Abstract

Coriander (Coriandrum sativum L.) is grown as a spice crop all over the World.
Its essential oil is used as a flavor ingredient, but it also has a long
history as a traditional medicine. Coriander essential oil and extracts possess
promising antibacterial, antifungal and anti-oxidative activities as various
chemical components in different parts of the plant, which thus play a great
role in maintaining the shelf-life of foods by preventing their spoilage. This
study was conducted to investigate the effects of different humic acid doses on
some agronomical characteristics and essential oil ratio of coriander in Yozgat
ecological condition at Research and Application Area of Gedikhasanlı, Faculty
of Agriculture, Yozgat Bozok University during 2015-2016. Two coriander
cultivars (Arslan and Gurbuz) and different humic acid doses (Dose-1: Control, Dose-2:100
L ha-1, Dose-3:200 L ha-1, and Dose-4: 300 L ha-1)
were used in the study. Spring and winter sowings were made on April 17, 2015
and on October 29, 2015, respectively. According the results of this study; the
main values in plant height, number of branches per plant, number of umbel per
plant, number of seed per umbel, first branch height, a thousand seed weight,
biological yield, seed yield, stalk yield, harvest index, essential oil ratio,
and yield were recorded as 39-77 cm, 3-5 number, 5-17 number, 21-52 number,
15-23 cm, 8-16 g, 1000-5900 kg ha-1, 300-2300 kg ha-1, 600-3700
kg ha-1, 30-75%, 0.2-0.5%, and 60-800 L ha-1,
respectively. While values obtained from winter sowing are higher than sipring
sowing. The best results were obtained from cv. Arslan and 100-200 L ha-1
humic acid doses.

References

  • 1. Başer, K.H.C., Tıbbi aromatik bitkilerin endüstriyel kullanımı. Anadolu Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi, TAB Bülteni, 1998. 13-14: p. 19-43.
  • 2. Baytop, T., Türkçe bitki adları sözlüğü. Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara, Türkiye, 1994, 578: p. 508.
  • 3. Zeybek, N. and Zeybek, U., Farmasötik Botanik. Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, İzmir, Türkiye, 1994, 2-436.
  • 4. Diederichsen, A., Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops 3 coriander, 1996. Instutute of Plant Genetics and Crop Plant Research. Gatersleben/ International Plant Genetic Resources Institute, ISBN. 92-9043-284-5.
  • 5. Yamanol, A., Kişniş (Coriandrum sativum L.)'nin farklı ekim zamanı ve tohumluk miktarının agronomik ve teknolojik özellikleri üzerine olan etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996.
  • 6. Bhatnagar, S.S., Coriandrum Linn. (Umbelliferae). A Dictionary of Indian Raw Materials and Industrial Research, New Delhi, 1950. p. 455-461.
  • 7. Andriesse, J.P., Nature and Management of Tropical Peats. FAO Soils Bulletin 59. 1998. FAO, Rome. ISBN:92-5-102657-2: p.165.
  • 8. Lobartini, J.C., Orioli, G.A. and Tan, K.H., Characteristics of soil humic acid fractions separated by ultrafiltration. Communication in Soil Science and Plant Analyses, 1997. 28:p.787-796.
  • 9. Siviero, P., Sandei, L., and Colombi, A., Results of applying leonardite and humic asids to processing tomatoes. Informarore Agrario,1996. 52: p. 57-60.
  • 10. Kononova, M.M., Soil organic matter, its nature, its role in soil formation and soil fertility. 1961. Pergamon Press Ltd. Lib. Oxford.
  • 11. Sözüdoğru, S., Kütük, A.C., Yalçın, R. and Usta, S., Humik asidin fasulye bitkisinin gelişimi ve besin maddeleri alımı üzerine etkisi. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ankara, Türkiye, 1996, 1452.
  • 12. Karaca, A., Kişniş ve rezene bitkilerinde fenolojik, morfolojik ve bazı teknik özellikler üzerinde çalışmalar. Yüksek Lisans Tezi, Odokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,1998.
  • 13. Kaya, N., Yılmaz, G. and Telci, İ. Farklı Zamanlarda Ekilen Kişniş (Coriandrum sativum L.) Populasyonlarının Agronomik ve Teknolojik Özellikleri. Turkish Journal of Agriculture, 2000. 24: p. 355-364.
  • 14. Özcan, R., Seçilmiş kişniş (Coriandrum sativum L.) hatlarının verim ve verim öğeleri üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001.
  • 15. Kandemir, K., Farklı azot dozu ve sıraaralığının kişnişin verim ve verim unsurları üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010.
  • 16. Kızıl, S. and İpek, A., Bazı Kişniş (Coriandrum sativum L.) hatlarında farklı sıra arası mesafelerinin verim, verim özellikleri ve uçucu yağ oranı üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 2004.10: p. 237-244.
  • 17. Okut, N. and Yıldırım, B., Effecet of different row spacing and nitrogen doses on certain agronomik characteristic of coriander (Coriandrum sativum L.). Pakistan Journal of Biological Sciences, 2005. 8(6): p. 901-904.
  • 18. Özel, A., Güler, İ. and Erden, K. Harran Ovası koşullarında farklı ekim zamanlarının kişniş (Coriandrum sativum L.)’in verim ve bitkisel özelliklerine etkisi. HR.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2009. 13(4): p. 41-48.
  • 19. Gök, N., Farklı zamanlarda ekilen kişniş (Coriandrum sativum L.) çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011.
  • 20. Uzun, A., Özçelik, H.and Özden, Y.G., Orta Karadeniz Bölgesi için geliştirilen kişniş (Coriandrium sativum L.) çeşitlerinin bazı tarımsal özelliklerinin belirlenmesi, verim ve uçucu yağ oranının stabilite analizi. GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 2010. 27: p. 1-8.
  • 21. Gül, Ö., Kişniş (Cariandrum sativum L.)'de farklı ekim sıklığının verim ve uçucu yağ oranı üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,1995.
  • 22. Kan, Y. and İpek A., Kişniş (Coriandrum sativum L.) verim ve bazı özellikleri. 2002. 14. Bitkisel İlaç Hammaeddeleri Toplantısı,Eskişehir, ISBN: 975-94077-2-8.
  • 23. Karaca, A. and Kevseroğlu, K.., Kişniş (Coriandrum sativum L.) ve Rezene (Foeniculum vulgare Mill.) Bitkilerinde Bazı Önemli Fenolojik, Morfolojik Özellikler Üzerine Bir Araştırma. Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi, Tekirdağ, 2001, 243-248.
  • 24. Gergerli, B., Harran Ovası koşullarında kişniş (Coriandrum sativum L.)'de uygun ekim zamanının belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002.
  • 25. Tunçtürk, R., Kişniş (Coriandrium sativum L.) çeşitlerinde değişik ekim mesafelerinin verim ve kalite üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tarla Bitkileri Dergisi, 2011. 21(2): p. 89-97.
  • 26. Bahadırlı , N.P., Türkmen, M. and Mert, A., Hatay koşullarında yetiştirilen aşotu (Coriandrum sativum L.) bitkisinin uçucu yağ oranlarının ve içeriklerinin belirlenmesi. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi, 2016. 9 (2): p.20-22.
  • 27. Yalçın, Z., Bazı kişniş genotiplerinin (Coriandrum sativum L.) Erzurum ekolojik koşullarında verim ve başlıca tarımsal özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016.
  • 28. Beyzi, E. and Gunes, A., Kişniş (Coriandrum sativum L.) Bitkisinin Uçucu Yağ Bileşenleri Üzerine Bor Uygulamasının Etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2017. 34(1):p.146-152.
  • 29. Demircan, F., Kişniş (Coriandrum sativum L.) de sıra arası mesafesinin verim ve kaliteye olan etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997.
  • 30. Ravi, R., Prakash, M. and Keshava Bhat, K., Aroma characterizasyon of coriander (Coriandrum sativum L.) oil sampels. European Food Research and Technology, 2007. 225: p. 367-374.
  • 31. Kırıcı, S., Mert, A. and Ayanoğlu, F., Hatay ekolojisinde azot ve fosforun kişniş (Cariandrum sativum L.) verim değerleri ile uçucu yağ oranlarının etkisi. II. Tarla Bitkileri Sempozyumu. Samsun, 1997, 347-351.
  • 32. Lobartini, J.c., Orioli, G.A. and Tan, K.H., Characteristic of soil humic asid fractions sparated by ultrafiltration. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 1997. 28( 9-10): p. 787-796.
  • 33. Ergönül, U., Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerine uygulanan humik asit ve leonardit'in verim, verim öğeleri üzerine etkileri. 2011. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011.
There are 33 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Research Articles
Authors

Hanifi Cinarlidere This is me 0000-0003-3984-2937

Belgin Cosge Senkal 0000-0001-7330-8098

Publication Date April 15, 2019
Submission Date March 2, 2018
Acceptance Date January 13, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Cinarlidere, H., & Cosge Senkal, B. (2019). Evaluation of some agronomical characteristics and essential oil ratio of coriander (Coriandrum sativum L.) cultivars cultivated by applying different humic acid doses. International Advanced Researches and Engineering Journal, 3(1), 14-19.
AMA Cinarlidere H, Cosge Senkal B. Evaluation of some agronomical characteristics and essential oil ratio of coriander (Coriandrum sativum L.) cultivars cultivated by applying different humic acid doses. Int. Adv. Res. Eng. J. April 2019;3(1):14-19.
Chicago Cinarlidere, Hanifi, and Belgin Cosge Senkal. “Evaluation of Some Agronomical Characteristics and Essential Oil Ratio of Coriander (Coriandrum Sativum L.) Cultivars Cultivated by Applying Different Humic Acid Doses”. International Advanced Researches and Engineering Journal 3, no. 1 (April 2019): 14-19.
EndNote Cinarlidere H, Cosge Senkal B (April 1, 2019) Evaluation of some agronomical characteristics and essential oil ratio of coriander (Coriandrum sativum L.) cultivars cultivated by applying different humic acid doses. International Advanced Researches and Engineering Journal 3 1 14–19.
IEEE H. Cinarlidere and B. Cosge Senkal, “Evaluation of some agronomical characteristics and essential oil ratio of coriander (Coriandrum sativum L.) cultivars cultivated by applying different humic acid doses”, Int. Adv. Res. Eng. J., vol. 3, no. 1, pp. 14–19, 2019.
ISNAD Cinarlidere, Hanifi - Cosge Senkal, Belgin. “Evaluation of Some Agronomical Characteristics and Essential Oil Ratio of Coriander (Coriandrum Sativum L.) Cultivars Cultivated by Applying Different Humic Acid Doses”. International Advanced Researches and Engineering Journal 3/1 (April 2019), 14-19.
JAMA Cinarlidere H, Cosge Senkal B. Evaluation of some agronomical characteristics and essential oil ratio of coriander (Coriandrum sativum L.) cultivars cultivated by applying different humic acid doses. Int. Adv. Res. Eng. J. 2019;3:14–19.
MLA Cinarlidere, Hanifi and Belgin Cosge Senkal. “Evaluation of Some Agronomical Characteristics and Essential Oil Ratio of Coriander (Coriandrum Sativum L.) Cultivars Cultivated by Applying Different Humic Acid Doses”. International Advanced Researches and Engineering Journal, vol. 3, no. 1, 2019, pp. 14-19.
Vancouver Cinarlidere H, Cosge Senkal B. Evaluation of some agronomical characteristics and essential oil ratio of coriander (Coriandrum sativum L.) cultivars cultivated by applying different humic acid doses. Int. Adv. Res. Eng. J. 2019;3(1):14-9.



Creative Commons License

Any further distribution of this work must maintain attribution to the author(s) and the title of the work, journal citation and DOI.